Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2021, 8:44
Čas čítania 1:17
Martin Adam Pavlík

Tretia dávka vakcíny zvyšuje ochranný efekt proti omikronu na 71 – 76 %, ukazujú dáta z Veľkej Británie

Tretia dávka vakcíny zvyšuje ochranný efekt proti omikronu na 71 – 76 %, ukazujú dáta z Veľkej Británie
Zdroj: TASR/AP/Arne Dedert
NEWS KORONAVÍRUS KORONAVÍRUS SLOVENSKO OMIKRON VEĽKÁ BRITÁNIA
Uložiť Uložené

Zatiaľ najinfekčnejší variant je už aj na Slovensku.

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky (MZ SR) informuje o prvých dátach z Veľkej Británie, ktoré naznačujú, že tretia dávka vakcíny proti ochoreniu covid-19 zvyšuje ochranný efekt voči nákaze najnovším variantom omikron až na 71 – 76 %.


Zatiaľ najinfekčnejší variant je už aj na Slovensku a podľa ministerstva môže spôsobiť ďalšiu vlnu. Ako však dopĺňa na Facebooku, tou najúčinnejšou zbraňou je práve tretia, posilňujúca očkovacia dávka, takzvaný booster.

MZ SR píše, že dokáže navýšiť level imunity a zvýšiť percento našej ochrany, pričom pre zdolanie prípadnej štvrtej vlny to bude kriticky dôležité. Potvrdiť to majú najmä dáta z Veľkej Británie, kde sa stihol variant omikron výrazne rozšíriť. Ministerstvo ponúklo k tvrdeniam aj grafické znázornenie na fotke nižšie.

Omikron
Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky


Podľa ministerstva body na obrázku ukazujú, že ochrana po druhej dávke je silná prvé mesiace po podaní, časom však klesá, pričom pokles je pri variante omikron ešte výraznejší. A aj napriek poklesu ochrany voči symptomatickej infekcii ochrana pred ťažkým priebehom či hospitalizáciou zostáva vďaka bunkovej imunite výrazne vyššia.

Dôležitá informácia je zvýraznená červenou. Na týchto bodoch vidíme, že tretia dávka ochranný efekt voči symptomatickej infekcii výrazne zvýši. Prvotné dáta ukazujú, že tvorí 71 – 76 %, a to v závislosti od toho, akým typom vakcíny bola osoba primárne očkovaná. Potvrdzuje sa tak to, čo ukazovali už laboratórne štúdie vykonané v posledných týždňoch.

„Po aplikácii tretej dávky bol pozorovaný výrazný nárast protilátok schopných neutralizovať aj variant omikron. Dáta z Veľkej Británie ukazujú, že sa to prejavuje aj v populácii. Protilátky naozaj fungujú a ľudia preočkovaní treťou dávkou sú výrazne menej náchylní na infekciu variantom omikron ako bez nej. Je preto kľúčové, aby ste po druhej dávke absolvovali aj preočkovanie treťou dávkou,“ dodáva ministerstvo zdravotníctva.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Martin Baumann


Len pred pár dňami sme informovali, že Ministerstvo zdravotníctva SR spustilo registráciu na tretiu, posilňujúcu dávku vakcíny. Nie je však nutné, aby si sa na nové očkovanie registroval. Stačí, ak navštíviš vakcinačné centrum, kde očkujú bez predošlej registrácie, a covid pasom preukážeš, že si dostal druhú dávku aspoň pred tromi mesiacmi.

Domov
Zdieľať
Diskusia