Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
11. decembra 2021, 12:59
Čas čítania 1:36
Tímea Krauszová TASR

AKTUALIZOVANÉ: Máme prvé prípady omikronu na Slovensku. Opatrenia sa zatiaľ nemenia, podľa Lengvarského je situácia pod kontrolou

NEWS KORONAVÍRUS OMIKRON
Uložiť Uložené

Všetci traja majú ľahký priebeh a sú zaočkovaní.

Na Slovensku zachytili prvé tri prípady variantu nového koronavírusu omikron. Všetci traja infikovaní pricestovali z rizikových krajín, boli zaočkovaní a priebeh ochorenia majú ľahký. Informovali o tom v sobotu v Ivachnovej predseda vlády Eduard Heger a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Situácia je pod kontrolou

„Dobrou správou je, že prišli individuálnou dopravou, čiže necestovali ani vlakom, ani autobusom. Rovnako dobrou správou je, že ide o plne zaočkovaných ľudí a majú ľahký priebeh ochorenia,“ skonštatoval premiér. Dodal, že podľa doterajších informácií je u zaočkovaných ľudí aj pri variante omikron priebeh veľmi ľahký. „Samozrejme, budeme sledovať, ako sa omikron správa pri nezaočkovaných, u ktorých vidíme vyššie riziko.“

Podľa šéfa zdravotníckeho rezortu sa Úradu verejného zdravotníctva SR prihlásilo asi 150 ľudí, ktorí boli v rizikových krajinách, u spomínaných troch z nich s pozitívnymi PCR testami sa potvrdila nová mutácia koronavírusu omikron. Sú v izolácii a ÚVZ SR preveruje ich kontakty. „Robíme asi 1 100 sekvenácií týždenne, sekvenované budú aj všetky kontakty infikovaných omikronom. Zatiaľ je situácia stabilizovaná, pod kontrolou,“ povedal Lengvarský.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Minister nešpecifikoval krajiny, z ktorých infikovaní pricestovali. Pohybovali sa podľa neho vo viacerých krajinách južnej Afriky. „Zatiaľ nebudeme prehodnocovať aktuálne platné opatrenia, nie je na to dôvod. Ešte presne nevieme, čo ten omikron robí,“ uzavrel minister.

Omikron je infekčnejší

Vedci zistili, že nový variant má väčšiu schopnosť vyhnúť sa protilátkam vzniknutým po prekonaní ochorenia. „Tento variant je vysoko nákazlivý aj pre ľudí, ktorí už boli zaočkovaní,“ uviedol juhoafrický minister zdravotníctva Joe Phaahla. Nie je zatiaľ jasné, aké účinné sú vakcíny proti koronavírusu voči omikronu, stále prebiehajú testy a štúdie.

Protilátky vytvorené po očkovaní dvomi dávkami vakcíny od konzorcia Pfizer-Biontech by mohli byť 20- až 40-krát menej účinné proti novému koronavírusovému variantu omikron. Naznačujú to výsledky prvej, veľmi limitovanej štúdie, ktorej zistenia musia ešte potvrdiť alebo vyvrátiť ďalšie výskumy na väčších vzorkách ľudí.

Vedci zároveň zistili oveľa vyššiu ochranu proti variantu omikron u zaočkovaných osôb, ktoré v minulosti prekonali ochorenie covid-19. To naznačuje, že očkovanie treťou dávkou vakcíny by mohlo zohrávať dôležitú úlohu aj v prípade tohto variantu.

Nový variant sa zrejme rozšíril z južnej Afriky, hoci niektoré zdroje tvrdia, že v Európe bol už o týždeň skôr. Prípady zaevidovali napríklad už aj v Holandsku či Česku. Ak sa nechceš stratiť v informačnom šume, sleduj tému Omikron na našom webe.

Odporúčané
Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum 10. decembra 2022, 10:00

Na Slovensku však stále výrazne dominuje variant delta. Od 1. decembra musia ľudia prichádzajúci z potenciálne rizikových krajín absolvovať izoláciu bez ohľadu na očkovací status.  

Domov
Zdieľať
Diskusia