Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. decembra 2021, 14:40
Čas čítania 0:52
Eduard Starkbauer TASR

Na pohreb sa zrejme bude čakať. Pece nestíhajú a zamestnanci príval obetí korony nenesú dobre

NEWS KORONAVÍRUS SMRŤ
Uložiť Uložené

Pece v krematóriách sú v plnej prevádzke a čoraz viac zamestnancov dáva z psychických dôvodov výpoveď.

Ak vám v posledných dňoch zomrel blízky, pripravte sa na to, že čas čakania na jeho pohreb sa môže predĺžiť. Predseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb (SAPaKS) Ladislav Stríž upozorňuje, že za zhoršenie situácie môže hlavne dlhodobo vysoký počet zosnulých na covid-19.

Celkový trend preferovania spopolňovania pred priamym ukladaním do zeme podľa Ladislava Stríža pokračuje a sieť kremačných zariadení v krajine sa pomaly rozrastá. Keďže každá z kremačných pecí denne spáli len 22 tiel, rodiny pozostalých na urnu čakajú dlhšie ako zvyčajne.

Situáciu v pohrebníctve Stríž opisuje ako stabilnú, avšak napätú. „Denne pribúdalo okolo 100 obetí na nový koronavírus (...) a ani aktuálne počasie, čo sa týka cintorínov, nám veľmi nepraje. Príbuzní musia čakať na pohreby, lebo počty zosnulých, počasie a úkony okolo pohrebu do zeme nepokračujú tak rýchlo, ako by sme si priali.“

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP

Stríž poukazuje na fakt, že pozostalí si pohreby čoraz častejšie nevedia dovoliť, a štát preto žiada o prehodnotenie výšky príspevku. Výška sociálnej dávky určenej na pokrytie nákladov na pohreb, tzv. pohrebné, sa na Slovensku nemenila už dvadsať rokov a je vo výške 79,68 €. 

Iným následkom pandémie v rámci sektora pohrebníctva je podľa Ladislava Stríža aj zvýšený podiel výpovedí zamestnancov, ktorí prácu často už zo psychického hľadiska nezvládajú, keďže zosnulých je viac ako inokedy a prekládky a transporty tiel sú problém. Ľudia sa do tejto práce hlásia málo“.

Domov
Zdieľať
Diskusia