Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2021, 12:46
Čas čítania 1:06
Martin Mičuda

Peugeot je ďalšou automobilkou, ktorá hlási koniec spaľovacích motorov. Od roku 2030 ponúkne iba elektromobily

Peugeot je ďalšou automobilkou, ktorá hlási koniec spaľovacích motorov. Od roku 2030 ponúkne iba elektromobily
Zdroj: Peugeot
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY PEUGEOT
Uložiť Uložené

Pôvodné plány novovzniknutého koncernu sa napĺňajú.

Vzhľadom na veľké zmeny, ktoré so sebou prinesú chystané emisné normy, bolo len otázkou času, kedy masívnu elektrifikáciu ohlási ďalšia európska automobilka. Stalo sa tak v uplynulých hodinách, keď značka Peugeot vyrukovala so správou o svojej čisto elektrickej budúcnosti – do roku 2030 prejdú všetky jej modely ponúkané v Európe na výhradne elektrický pohon, čím sa naplnia pôvodné plány koncernu Stellantis.

Odporúčané
Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou 26. októbra 2021, 9:30

Jeho poprední predstavitelia už dávnejšie naznačili, že európske portfólio novovzniknutého spoločenstva až so 14 značkami prejde v najbližších rokoch rozsiahlou elektrifikáciou. Práve Peugeot je teda ďalšou z automobiliek, ktoré naznačujú, že spaľovacie agregáty úplne vypustia z ponuky. Vyhlásila to stále relatívne nová generálna riaditeľka značky Linda Jacksonová. Podľa jej slov postupne všetky modely pre európsky trh prejdú na nové koncernové platformy (STLA Small, STLA Medium a STLA Large), a teda do konca tohto desaťročia už Peugeot v našich končinách iné ako elektrické auto neponúkne.

Peugeot, 308,
Zdroj: https://int-media.peugeot.com/en/psa_dam/8483/AP/view_gallery/408025/pag/9

Samozrejme, opäť nejde o úplne svojvoľné rozhodnutie, ale len o odpoveď na plány Európskej únie, ktorej predstavitelia chcú v rámci znižovania emisií prejsť na alternatívne pohony, ktoré zaručia nulové (lokálne) emisie. Stať by sa tak malo najneskôr v roku 2035. Jacksonová zároveň naznačuje, že mimo Európy by spaľovacie agregáty v ich ponuke mohli ostať. Naráža tým na nový pick-up Landtrek, ktorý je určený pre Afriku a Južnú Ameriku, pôvodné plány o expanzii francúzskych modelov do USA sa teda zjavne rozplývajú.

Pripomeňme, že Peugeot je jednou z posledných európskych značiek koncernu Stellantis, ktoré ohlásili prechod na elektromobily. Vo svojom portfóliu síce momentálne počíta s najväčším počtom hybridov a elektromobilov, ale ostatné pridružené automobilky chystajú vyradiť spaľovacie motory ešte skôr. Opel ponúkne výhradne elektromobily už v roku 2028, Alfra Romeo 2027 a DS dokonca už od roku 2026.

Peugeot, 308,
Zdroj: https://int-media.peugeot.com/en/psa_dam/8483/AP/view_gallery/408025/pag/9
Domov
Zdieľať
Diskusia