Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. decembra 2021, 13:43
Čas čítania 0:48
Jakub Paulík TASR

V Česku spustia povinné očkovanie. Bude sa týkať týchto skupín obyvateľov

NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Povinné očkovanie časti obyvateľov avizoval v minulosti aj premiér v demisii Andrej Babiš.

Český minister zdravotníctva v demisii Adam Vojtěch informoval, že nasledujúci týždeň vydajú vyhlášku o povinnom očkovaní. Tá sa bude v budúcnosti vzťahovať na ľudí starších ako 60 rokov, hasičov, policajtov, príslušníkov ozbrojených zložiek, zdravotníkov a zamestnancov sociálnych služieb. Vyhláška podľa ministra nadobudne platnosť v marci roku 2022.

Povinné očkovanie v Česku vychádza zo zákona o ochrane verejného zdravia. Vyhláška má stanoviť choroby, proti ktorým je povinné očkovanie smerované. 

Ministerstvo zdravotníctva podľa Vojtěcha aktuálne pracuje aj na protipandemických odporúčaniach na nadchádzajúce sviatky. Tie môžu byť z dôvodu stretávania sa mnohých ľudí pre pandemický vývoj v krajine kritické.

V Česku platí sprísnený režim, počas ktorého sú podniky otvorené iba do 22.00 h. Na Slovensku máme aktuálne zavedený lockdown bez možnosti návštevy podnikov a vládni predstavitelia upozornili, že sa môže podľa situácie predlžovať. Napriek tomu, že majú v Česku vyššiu zaočkovanosť ako na Slovensku, tamojšia vláda sa už na povinnom očkovaní časti obyvateľstva zhodla.

Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že diskusia na tému povinného očkovania je legitímna.

Zo slovenských ministrov na diskusiu o povinnom očkovaní vyzvala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá sa však dočkala iba vlažnej podpory. Mnohí facebookoví diskutéri jej za to aj priamo pod naším článkom na sociálnej sieti hromadne priali smrť či znásilnenie.

Odporúčané
KOMENTÁR: Zdochni a napichaj si svoje decká, ty sviňa! Zdá sa ti normálne priať človeku smrť? KOMENTÁR: Zdochni a napichaj si svoje decká, ty sviňa! Zdá sa ti normálne priať človeku smrť? 2. decembra 2021, 17:30
Domov
Zdieľať
Diskusia