Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. decembra 2021, 16:30
Čas čítania 2:25
Dominik Vetrák

RECENZIA: 5. séria Money Heist

RECENZIA: 5. séria Money Heist
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY MONEY HEIST
Uložiť Uložené

Vyvrcholenie netflixáckeho fenoménu nás celkom potešilo. Zvýšila sa kvalita oproti prvej polovici série?

Prvú polovicu 5. série Money Heist sme dosť skritizovali. Bola nudná, a to aj napriek akcii, neuveriteľne nezmyselná, a to aj napriek tomu, že sme si už na nízku dávku logiky zvykli, no hlavne oproti predošlým sériám zaostávala vo väčšine aspektov. Posledných 5 dielov sme sa tak právom obávali. Avšak sme radi, že tvorcom sa podarilo vrátiť do formy aspoň vo finále. 

Nairobi a Tokyo sú mŕtve a Professora čaká náročná úloha. Musí z banky dostať zvyšných lupičov a nájsť Alicu Sierru. Tvorcovia šokujú hneď prvou (a teda v podstate šiestou) časťou, keď dovolia, aby Alicia unikla trom mužom... pár hodín po tom, čo porodila. Hneď tento diel ti napovie, aby si na logiku a autenticitu okamžite zabudol.

Odporúčané
Tvorcovia Doomu pred vydaním nespali a pracovali 30 hodín nonstop. Pri jeho vydaní padali servery a lámali sa rekordy v predaji Tvorcovia Doomu pred vydaním nespali a pracovali 30 hodín nonstop. Pri jeho vydaní padali servery a lámali sa rekordy v predaji 2. decembra 2021, 12:30

Nakoniec, seriál je od samotného začiatku extrémne pritiahnutý za vlasy, pričom niekedy už pracuje s ozaj hlúpymi námetmi a nereálnymi situáciami. Našťastie, v posledných 5 dieloch finálnej série je takýchto momentov menej ako v tých prvých piatich, vďaka čomu sme si to dokázali užiť. 

Samotné finále nás svojím rozuzlením veľmi nepotešilo, rovnako tak by sme uvítali, keby sa tvorcom podarilo v divákoch vytvoriť viac emócií. Posledná séria dokázala byť emotívna iba v dvoch momentoch, a to práve v poslednej pätici epizód. Prvýkrát, keď Professor rozprával o smrti svojho otca, a druhýkrát, keď sa seriál končil a ty si s úsmevom na perách sledoval osudy niektorých postáv. 

Money Heist sa nedá uprieť, že úžasne pracuje so svojimi postavami. Je radosť pozerať sa na nich, sledovať ich trápenia, psychické a vzťahové problémy, vtipné dialógy či napínavé momenty. Tieto postavy nám za posledných pár rokov poriadne prirástli k srdcu, takže seriál nás bavil aj v momentoch, keď mu trochu začínala dochádzať šťava. 

Money Heist
Zdroj: Netflix

Sme radi, že sa už konečne skončil, pretože v piatej sérii sme mali viackrát dojem, že tvorcovia žmýkajú obsah z ničoho a že tých neuveriteľných situácií bolo až príliš, čo nepríjemne podkopávalo silnejšie stránky seriálu. Ten aj v druhej polovici piatej série ťaží z heist žánru, keď ťa lupiči dokážu zakaždým prekvapiť s nejakým dômyselným plánom a riešením problému či improvizáciou. 

Odporúčané
KVÍZ: Ako dobre poznáš seriály Money Heist a Berlín? KVÍZ: Ako dobre poznáš seriály Money Heist a Berlín? 9. januára 2024, 17:30

Herecky je to už klasicky vysoký štandard seriálu, rovnako tak z hľadiska strihu či kamery. Akčné scény a prepady sú zachytené veľmi napínavo, no posledná séria zlyháva v postavách. V druhej polovici 5. série napríklad zabudneš aj na Helsinkiho, ktorý má menej dialógov ako otravný Arturo v prvej polovici 5. série. A pritom sa tvorcovia v predošlých sériách snažili spraviť z neho o čosi komplexnejšiu postavu, na čo sa však v 5. sérii úplne vykašľali. 

Seriálu akoby chýbalo pár epizód rozvíjajúcich dejové línie niektorých postáv a ich následné uzavretie. Nevieme, či je to preto, že niektoré dostanú vlastné seriály (potvrdený je spin-off pre Berlina), no v 5. sérii to potom pôsobí nedotiahnuto. Rovnako nás sklamalo angažovanie Berlinovho syna do príbehu.

Money Heist
Zdroj: Netflix

V prvej polovici 5. série to s ním vyzeralo nádejne, ale jeho zakomponovanie a ciele v nových dieloch ťa celkom sklamú a vytratí sa aj väčšina sympatií, ktoré voči nemu diváci prechovávali (to platí aj pre Berlinovu ženu z flashbackov, ktorá je otravná). 

5. séria Money Heist pôsobí ako dve rozdielne série. Seriál mal v minulosti problém udržiavať kvalitu medzi sériami, no tentoraz sa mu to podarilo v rámci jednej série. Zatiaľ čo prvá polovica série je dosť zlá, tá druhá je na tom výrazne lepšie.

Potešia napínavé scény, herci, pár prekvapení v Professorovom pláne a samotné dianie na obrazovke, ktoré je dostatočne zaujímavé a napínavé natoľko, aby si udržalo pozornosť každého diváka. Nebyť sklamania z prvých 5 epizód, finálnej sérii Money Heist udelíme vyššie skóre. Avšak nemôžeme ignorovať, aká slabá bola tá prvá polovica, a preto nemôžeme ísť s hodnotením vyššie ako na šesť a pol bodu z desiatich.

Domov
Zdieľať
Diskusia