Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2021, 15:29
Čas čítania 1:10
Viktor Kniš

Podľa tohto manuálu sa slovenskí lekári rozhodujú, koho nechajú umrieť a koho napoja na pľúcnu ventiláciu

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Prednosť majú ľudia bez pridružených ochorení, ale aj tí, ktorí pracujú v kritickej infraštruktúre.

Slovenskí lekári majú k dispozícii manuál, na základe ktorého vytvárajú poradovník na pľúcne ventilácie. Tých majú nemocnice nedostatok už niekoľko dní, chýba aj personál, ktorý by špeciálne prístroje obsluhoval. Lekári sa riadia bodovacím systémom, ktorý berie do úvahy množstvo parametrov, informuje TV Markíza. Výsledný súčet bodov určí, akú starostlivosť pacient dostane. Čím nižšia je výsledná suma, tým lepšie pre pacienta. 

Aj samotný minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský naznačil, že Slovensko smeruje do humanitárnej krízy.

Rozhodovať o pozastavení intenzívnej starostivosti musia vždy minimálne dvaja oprávnení zdravotníci. Napríklad vedúci posádky záchrannej zdravotnej služby, službukonajúci lekári alebo lekári na oddeleniach jednotky intenzívnej starostlivosti. 

„Dôvody každého rozhodnutia, ktoré je výsledkom procesu triáže, sa musia zaznamenať do zdravotnej dokumentácie pacienta, a to spôsobom, ktorý umožní identifikovať naplnenie podmienok, ktoré boli u tohto pacienta posúdené podľa pravidiel stanovených v tomto odbornom usmernení,“ upozorňuje ministerstvo podľa Markízy. 

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Jedným z primárnych ukazovateľov pri výbere pacientov v zlom zdravotnom stave je užitočnosť. Prednosť majú zamestnanci kritickej infraštruktúry, napríklad zdravotníci, hasiči, policajti a vojaci. 

Naopak, najhoršie sú na tom ľudia, ktorí už majú vážne pridružené choroby týkajúce sa srdca, tlaku alebo pľúc.  Čím nižšia je pravdepodobnosť zotavenia, tým viac bodov pacient dostane a o to nižšia je pravdepodobnosť, že sa dostane na pľúcnu ventiláciu alebo dostane intenzívnu starostlivosť. Ľudia s chronickými ochoreniami srdca a pľúc, ale aj cukrovkári sú na tom horšie. 

TV Noviny upozorňujú aj na faktor, ktorým je tzv. krehkosť. Pri ťažkých prípadoch posudzuju lekári, či pacienti žili aktívny život, či boli samostatní alebo mali nejaký druh nevyliečiteľného ochorenia. 

Napríklad ľudia, u ktorých sa predpokladá, že sa dožijú najviac 6 mesiacov, dostanú automaticky 9 bodov, zdraví a aktívni len 1 bod. Ďalšie body sa pripočítavajú za pridružené choroby. Ľudia, ktorí majú 8 a menej bodov, ešte majú nárok na JIS, ostatní už nie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia