Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2021, 12:30
Čas čítania 5:05
Kamila Šebestová

Instagramu nedominujú len dokonalé prsia a zadky, no aj literatúra. Tvorbu slovenských IG spisovateľov sledujú desaťtisíce ľudí

Instagramu nedominujú len dokonalé prsia a zadky, no aj literatúra. Tvorbu slovenských IG spisovateľov sledujú desaťtisíce ľudí
Zdroj: Unsplash/AmeliaBartlet
REFRESHER INFLUENCERI INSTAGRAM INSTAGRAM WRITERS KNIHY
Uložiť Uložené

Autori zväčša tvoria krátke verše, ktorými reagujú aj na spoločenské dianie.

Instagramoví básnici sú nenávidení aj milovaní. Niektorí ich tvorbu nepovažujú za skutočné umenie, iní ju zbožňujú. Namiesto predaných výtlačkov zbierok básní počítajú lajky a followerov. 

Nie pre všetkých sú však čísla v ich tvorbe smerodajné. Napriek tomu, že sa tešia z odozvy publika, píšu najmä sami pre seba. Väčšina z nich tvrdí, že nevyužíva platenú reklamu a followeri im pribúdajú organicky. 

Slovenskí „Instagram writeri“ majú schopnosť ovplyvniť veľké množstvo publika. Ich dosah sa pohybuje od desiatok k státisícom followerov. Na sociálnych sieťach sa nevenujú len literárnej tvorbe, delia sa aj o svoje politické postoje. Reagujú na pandemickú situáciu, sprísnenie interrupčného zákona či protesty proti očkovaniu. 

Poznať môžeš napríklad profil cista_dusa, riadky.zivota, slovnik_sucasnych_slov, ba_snenie, spomiluj či versovnictvo. Oslovili sme niekoľko autorov, ktorí nám prezradili viac o tom, ako sa im podarilo získať popularitu na Instagrame. Prezradili nám aj to, či sa dá na takomto spôsobe influencingu zbohatnúť.

Virtuálni básnici

Nemusí ísť len o poéziu, autori píšu aj prózu. Na Slovensku sa tzv. Instagram writeri zväčša venujú tvorbe krátkych veršov, ktorými reagujú aj na spoločenské dianie. 

Odporúčané
Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé?       Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé? 27. marca 2024, 9:30

Sociálna sieť im ponúka priestor, ktorý nie je ľahké vytvoriť v offline svete. Nemusia svoje zbierky vydávať, jednoducho zdieľajú príspevok, ktorý sa okamžite dostane k ich cieľovej skupine. Ako sa však básnik či spisovateľ stane na Instagrame populárnym? 

„Išlo to samo, naozaj,“ hovorí jeden z tvorcov Slovníka súčasných slov„Na Slovensku sme s podobným typom obsahu prišli ako prví. Za prvý týždeň sme mali 10-tisíc followerov na Instagrame, potom to kontinuálne stúpalo až do dnešnej podoby,“ dodáva. 

Profil Slovník súčasných slov má dnes takmer 90-tisíc followerov (89,9). Jeho autori sa hrajú s významom slov a vytvárajú kreatívny slovník. Pri čítaní tohto instagramového profilu sa zasmeješ, no zároveň sa s ním ľahko stotožníš.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 106638 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto sú básnici na Instagrame.
  • Ako sa ti podarí stať sa influencerom na základe literárnej tvorby.
  • Či sa dá na literárnom influencingu na Instagrame zbohatnúť.
  • Ako môžu instagramoví writeri zmeniť svet.
  • Prečo je dnes táto forma umenia taká populárna.
Domov
Zdieľať
Diskusia