Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2021, 14:30
Čas čítania 5:17
Tímea Krauszová

Život bez bolesti je extrémne nebezpečný: ľudia si nedávajú pozor a umierajú mladí a zbytočne

Život bez bolesti je extrémne nebezpečný: ľudia si nedávajú pozor a umierajú mladí a zbytočne
Zdroj: Pexels/Anna Shvets, Alexandra Haddad/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI NEUROLOGICKÉ PORUCHY
Uložiť Uložené

Nemajú problém odhryznúť si jazyk alebo kráčať na zlomenej nohe. Aj tak sa správajú ľudia, ktorí pre genetickú poruchu nedokážu cítiť bolesť.

Jo Cameronová, dnes už 73-ročná Američanka, sa narodila so zriedkavou genetickou mutáciou, vďaka ktorej vôbec necíti fyzickú bolesť, dokonca nemáva ani pocity úzkosti. Pre New York Times opísala, ako prebiehal jej pôrod, pri ktorom skoro vôbec nič necítila, a preto nedostala ani epidurálku. „Vravela som si, že len čo začnem cítiť bolesť, vypýtam si ju. Ale skôr, než som sa nazdala, som mala svoje deti.“ Nejaké pocity pri pôrode, samozrejme, mala. Ale boli úplne iné, než aké bežne ženy zažívajú.

Túto mutáciu má na svete len niekoľko desiatok ľudí. Zmeny na jednom jedinom géne v ľudskom tele dokážu úplne zablokovať správnu funkciu nervov, ľudia preto necítia bolesť a ani sa nemôžu potiť. Nie je to také ružové, ako to možno na prvý pohľad vyzerá.

Ak necítiš od detstva bolesť, necítiš ani strach z vecí, ktoré ti môžu ublížiť.
Ak necítiš od detstva bolesť, necítiš ani strach z vecí, ktoré ti môžu ublížiť. Zdroj: Pexels/cottonbro

Zatiaľ čo lekári experimentujú s tým, ako to využiť v prospech ľudí s chronickou bolesťou, životy tých, ktorí ju cítiť nemôžu, sú ohrozené z každej strany. Zriedkavá porucha sa nazýva kongenitálna senzitívna neuropatia s anhidrózou (v angl. skratke CIPA) a ľudia, ktorí ňou trpia, sa často ani nedožijú dospelosti.

Bezbolestný pôrod, sen každej ženy?

Porucha CIPA je vrodená genetická mutácia, ktorá ľudí ohrozuje na živote tým, že necítia bolesť. Je špecifická, pretože mutáciu musia mať na géne NTRK1 obaja rodičia, vysvetľuje portál Medline Plus. Je to dedičná porucha, ktorá sa nedá napraviť, hoci časť následkov sa dá regulovať liekmi.

Odporúčané
Spôsobuje v tebe mľaskanie či pískanie úzkosť a agresivitu? Mizofóniou trpí veľa ľudí, mnohí netušia, že existuje. Máš ju aj ty? Spôsobuje v tebe mľaskanie či pískanie úzkosť a agresivitu? Mizofóniou trpí veľa ľudí, mnohí netušia, že existuje. Máš ju aj ty? 9. februára 2024, 16:30

Nevyvinú sa pri nej receptory, ktoré prijímajú signály od nervov. Preto nervy nedokážu komunikovať bolesť a ľudia si ľahko ublížia. Tie isté nervy však pomáhajú aj pri regulácii teploty a informujú aj o dotyku, takže vplyv poruchy na život je extrémny. Prejavy si zvyčajne všimnú ako prví rodičia. Najskôr sa domnievajú, že majú doma jednoducho pokojné dieťa, no keď neplače ani pri prvých odberoch krvi, prvých zlomeninách, veľkých opuchoch či modrinách, začnú sa obávať a vezmú dieťa k lekárovi. Ten potom pomocou testov určí, či ide o poruchu CIPA.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 106630 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké zranenia majú ľudia, ktorí necítia bolesť.
  • Prečo umierajú zvyčajne mladí.
  • Prečo musia deťom s poruchou CIPA vytrhnúť všetky mliečne zuby.
  • Ako vnímala pôrod žena, ktorá nemôže cítiť bolesť.
Domov
Zdieľať
Diskusia