Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. novembra 2021, 13:30
Čas čítania 1:20
Martin Mičuda

Audi potichu predstavilo svoj ďalší elektromobil. Až 7-miestne SUV Q5 e-tron však u nás nekúpiš

Audi potichu predstavilo svoj ďalší elektromobil. Až 7-miestne SUV Q5 e-tron však u nás nekúpiš
Zdroj: Audi
TECH AUDI AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Q5 e-tron vychádza z menšieho Audi Q4 e-tron, ponúka však jeden rad sedadiel navyše.

S elektromobilmi sa roztrhlo vrece, čomu sa vzhľadom na chystané emisné normy nedá veľmi čudovať. Vozidiel s menej či viac zastúpenou elektrifikáciou už bude len a len viac a dôkazom toho je portfólio azda každej automobilky pôsobiacej na európskom trhu.

Výnimkou nie je ani Audi, ktoré už v tomto čase ponúka hneď 5 elektrických modelov: Q4 e-tron, Q4 Sportback e-tron, „klasický“ e-tron aj e-tron Sportback či vrcholný e-tron GT. Nemecký výrobca však vskutku potichu predstavil ďalšieho zástupcu.

Odporúčané
Vyskúšali sme Audi e-tron GT. Elektrická prvá liga, ktorá rúca predsudky o e-mobiloch, je krok pred konkurenciou Vyskúšali sme Audi e-tron GT. Elektrická prvá liga, ktorá rúca predsudky o e-mobiloch, je krok pred konkurenciou 2. septembra 2021, 9:30

Dôvodom je skutočnosť, že úplne nové Audi Q5 e-tron sa v najbližšom čase zjavne do našich končín nepozrie, pretože je určené pre čínsky trh. V čase, keď sa elektrická novinka sprvoti ukázala formou konceptu, predpokladalo sa, že pôjde o Q6 e-tron, veci sa však napokon majú inak.

Mohlo by sa zdať, že Q5 e-tron vychádza z klasického Q5, ktoré je u nás veľmi populárne. V skutočnosti s ním nemá nič spoločné a s dĺžkou takmer 4,9 metra je novinka aj značne väčšia.

Audi, Q5 e-tron
Zdroj: Audi

Po vizuálnej stránke možno vyhlásiť, že ide o prerastené Audi Q4 e-tron, pretože elektrické Q5 stavilo na takmer identický estetický návrh, akurát zadná časť je dlhšia. Elektromobil stojaci na platforme MEB je vlastne súrodencom Volkswagenu ID.6, ktorý rovnako vychádza z ID.4, ktoré je u nás známe. Ich spoločným znakom je nielen technika, ale aj 7-miestny interiér, v čom sa novinka zásadne líši od menšieho súrodenca.

Odporúčané
Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou Nový Golf GTI Clubsport je ako stvorený na slovenské cesty. Ohúril nás živelnosťou aj dynamikou 26. októbra 2021, 9:30

Rovnako ako Q4 e-tron, aj Q5 e-tron ponúkne automobilka v troch výkonnostných stupňoch. Základom je verzia 35 e-tron s výhradne zadným elektromotorom s výkonom 132 kW/180 koní. Stred v ponuke zastúpi 40 e-tron so zvýšeným výkonom elektromotora na úroveň 150 kW/204 koní, zatiaľ čo vrcholom v ponuke bude 50 e-tron quattro.

Ten, ako už napovedá samotný názov, disponuje pohonom oboch náprav, teda dvojicou elektromotorov so systémovým výkonom až 225 kW/306 koní. Zdrojom energie je akumulátor s kapacitou 83,4 kWh.

To, či sa Q5 e-tron niekedy dostaví aj na náš trh, je otázne. Audi však už testuje niekoľko zahalených elektrických SUV určených pre európsky trh, nechajme sa teda prekvapiť, o čo konkrétne pôjde.

Audi, Q5 e-tronAudi, Q5 e-tronAudi, Q5 e-tronAudi, Q5 e-tron
Zobraziť galériu
(18)
Domov
Zdieľať
Diskusia