Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2021, 13:30
Čas čítania 3:20
Martin Adam Pavlík

RECENZIA: Last Night in Soho

RECENZIA: Last Night in Soho
Zdroj: Universal Pictures
FILMY A SERIÁLY ANYA TAYLOR-JOY EDGAR WRIGHT FILMY 2021 LAST NIGHT IN SOHO NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM) THOMASIN MCKENZIE
Uložiť Uložené

Oplatí sa ísť do kina na novinku Edgara Wrighta?

Blikajúce neónové svetlá, záhadné postavy, nástrahy na každom rohu a more halucinácií, z ktorých sa budeš spamätávať ešte dlho po projekcii. Nikto síce nevie pretaviť na plátno stavy človeka počas psychózy tak autenticky a bravúrne ako Argentínčan Gaspar Noé (určite si pozri jeho film Climax), no Edgar Wright mu začína tvrdo konkurovať. 

Najnovší film britského postmodernistu ťa agresívne chytí za pačesy, povláči tými najšpinavšími nočnými barmi a uličkami Londýna, prefacká ťa, vydesí na smrť a roztriešti tvoje vnímanie reality na márne kúsky. Nudiť sa rozhodne nebudeš. Čaká ťa takmer dvojhodinová, vizuálne maximálne podmanivá jazda s množstvom prekvapení. 

Outsiderka z vidieka

Last Night in Soho rozpráva príbeh mladej Eloise (Thomasin McKenzie). Tá sa nadšene presúva z vidieka do obrovského Londýna študovať módne návrhárstvo. Je ambiciózna, milá, slušná, mierne naivná a príliš si neuvedomuje, čo všetko na ňu vo veľkomeste číha. V kolektíve je outsiderkou, lebo nezapadá do šablóny svojich rovesníkov. A má aj jeden zvláštny dar (ten však nebudeme vzhľadom na spoilery prezrádzať).

Herečka Thomasin McKenzie vo filme Last Night in Soho.
Herečka Thomasin McKenzie vo filme Last Night in Soho. Zdroj: Cinemart

Oveľa radšej si do slúchadiel pustí staré klasiky zo šesťdesiatych rokov, ktoré naspievali napríklad Dusty Springfield, The Searchers, The Kinks či Petula Clark, než by mala v rádiu trpieť Justina Biebera alebo Taylor Swift. Oblieka sa ako dáma a aj tak vystupuje. Nevyhľadáva pozornosť opačného pohlavia a nemá príliš záujem nadväzovať vzťahy. 

Odporúčané
Nové filmy v apríli: Kiná budú praskať vo švíkoch, keď vyjde každý týždeň nová akčná a sexuálna pecka Nové filmy v apríli: Kiná budú praskať vo švíkoch, keď vyjde každý týždeň nová akčná a sexuálna pecka 4. apríla 2024, 12:30

Keďže jej viac vyhovuje život osamote a nechce sa prispôsobovať modernému svetu, presťahuje sa z internátu do starého bytu, ktorý prenajíma staršia pani Collins (Diana Rigg). A práve v tomto bode sa začína „zábava“.

Znepokojivé vízie

Jej štúdium začnú zásadne narušovať znepokojivé vízie. Tie má Eloise najskôr počas spánku a zdá sa, že ide len o sny, no čoskoro ju začnú prenasledovať aj počas dňa pri bežných činnostiach, čo jej výrazne skomplikuje život. Mladé dievča nevie rozoznať, či vidí skutočných ľudí alebo iba výplody svojej fantázie, ktoré vytvára sama svojou záľubou v retro svete.

Thomasin McKenzie Last Night In Soho
Zdroj: Cinemart

Nech už je to akokoľvek, potrebuje zistiť pravdu, skôr než ju to pohltí tak, že už nebude cesty späť. Všetko si však vyberá svoju daň. V spomenutých víziách sa vracia v čase práve do jej obľúbených šesťdesiatych rokov.

Stretáva v nich očarujúcu začínajúcu speváčku Sandie (Anya Taylor-Joy). Vidí ju v zrkadle a stáva sa priamo ňou. Čoskoro však zisťuje, že sa čoraz viac ponára do veľmi nebezpečného sveta, ktorý ju začne ohrozovať. 

Zimomriavky po celom tele

Je to možno paradox, ale Last Night in Soho schová do vrecka viac než polovicu tohtoročných hororov, pričom viac než hororom je skôr psychologicko-mysterióznym trilerom. V každom prípade, pri niektorých scénach spoznáš, čo sú to zimomriavky po celom tele. A to aj bez lacných jump scarov. 

Odporúčané
Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac 28. februára 2024, 10:00

Je až fascinujúce, ako Wright zdokonalil svoju prácu s napätím. To, že je skvelý režisér a formálnymi experimentmi rád uchvacuje divákov, sme mohli vidieť už v jeho predošlej krimikomédii Baby Driver (2017), aj keď medzi jeho úplne najlepšie diela patria rané úlety so svojským uštipačným humorom ako Jednotka príliš rýchleho nasadenia (2007) či Scott Pilgrim proti zvyšku sveta (2010).  

Last Night In Soho
Zdroj: Cinemart

Last Night in Soho síce obsahuje pár úsmevných hlášok, no ide hádam o Wrightov najtemnejší a najvážnejší film. Režisér sa tu pohráva so žánrami ako nikdy predtým a vidno, že tým aj osobnostne rastie, vďaka čomu osloví čoraz viac divákov a získa tak nových fanúšikov.

Budeš mať problém zorientovať sa v skutočnej realite

Treba uznať, že úvod je mierne rozpačitý a neistý z hľadiska rozprávania aj po hereckej stránke. Ide o najslabšiu časť filmu. Postupne však britský režisér rozohráva takú rafinovanú hru s divákom, až sa mu v kine zatočí hlava, a keď vyjde zo sály, na chvíľu bude mať poriadny problém zorientovať sa v skutočnej realite.

Pomáha tomu najmä skvelá kamera, ktorá ťa absolútne vtiahne do deja. Obsluhoval ju Jung-hoon Jung. Nič ti to nehovorí? Možno si spomenieš na zásadné diela juhokórejského mága Parka Chan-wooka, ktorý s Jungom nakrútil akčnú drámu Oldboy (2003) a krimitriler Pani pomsta (2005). Už vtedy sa zdalo, že sa Jung narodil rovno s kamerou v rukách. 

Odporúčané
Duna 2 či Vojna policajtov. Vo februári vyjde rekordne veľa skvelých kinonoviniek ako pred pandémiou covidu-19 Duna 2 či Vojna policajtov. Vo februári vyjde rekordne veľa skvelých kinonoviniek ako pred pandémiou covidu-19 31. januára 2024, 12:30

Pozornosť diváka však najviac kradne nesmierne talentovaná, len dvadsaťjedenročná Thomasin McKenzie. Predvádza svoj najsugestívnejší a najlepší výkon v kariére a prekonáva svoj už beztak skvelý výkon vo filme Králiček Jojo (2018). Zahanbiť sa po jej boku nedala ani o niečo herecky skúsenejšia kolegyňa Anya Taylor-Joy, známa z hororu Čarodejnica (2015) alebo z minisérie Dámsky gambit (2020).   

Jedno z najväčších prekvapení tohto roka

Wrightovo dielo pripomína tie najlepšie surrealistické snímky Davida Lyncha či Michela Gondryho, no zároveň odkazuje k „šesťdesiatkam“ nielen hudbou, kostýmami či lokáciami, ale aj formálne. Snaží sa napodobniť vtedajšie diela. Last Night in Soho preto miestami jemne pripomína napríklad horory Romana Polanského ako Hnus (1965) či Rosemaryino dieťa (1968).

Last Night In Soho
Zdroj: Cinemart

V neposlednom rade svojou výrazne štylizovanou mizanscénou a neónovým osvetlením pripomína aj talianske giallo filmy z rovnakého obdobia či z neskorších sedemdesiatych rokov. Zo všetkého najviac cítiť inšpiráciu Suspiriou (1977) Daria Argenta.  

Edgar Wright sa nečakane postaral o jedno z najväčších a najpríjemnejších prekvapení tohto roka. Na Last Night in Soho určite choď a nechaj sa unášať skvelou atmosférou. Filmu dávame osem bodov z desiatich.

Ak si film videl, nezabudni ho ohodnotiť v našej databáze.
Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia