Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2021, 15:37
Čas čítania 1:06
Ema Stanovská TASR

Európska komisia schválila zmluvu na nákup vakcín Valneva. Dvojdávková vakcína obsahuje usmrtený vírus

NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Výroba novej vakcíny je založená na podobnom princípe ako vakcína proti chrípke či detským chorobám.

Európska komisia schválila v stredu v poradí už ôsmu zmluvu s európskou farmaceutickou spoločnosťou s cieľom nakúpiť jej potenciálnu vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Tentoraz ide o zmluvu so spoločnosťou Valneva, ktorá poskytne všetkým členským štátom EÚ možnosť v roku 2022 nakúpiť takmer 27 miliónov dávok vakcín. Komisia o tom informovala na svojej stránke.

Nová vakcína by mala byť účinnejšia a menej riziková ako AstraZeneca. Funguje na úplne inom princípe než všetky ostatné vakcíny proti covidu a nepatrí ani do skupiny mRNA vakcín, akými sú očkovacie látky od spoločností Pfizer či Moderna. 

Dvojdávkový preparát od Valnevy obsahuje takzvaný inaktivovaný, teda usmrtený vírus. Táto technológia sa používa pri výrobe väčšiny vakcín proti chrípke a mnohých detských vakcín.

Vakcínu možno prispôsobiť novým kmeňom

„Vakcína od spoločnosti Valneva doplní do nášho portfólia ďalšiu možnosť, a to hneď, ako ju Európska agentúra pre lieky uzná za bezpečnú a účinnú. Naďalej podporujeme členské štáty v úsilí o dosiahnutie vysokej miery zaočkovanosti a náš odkaz zostáva nezmenený: dôverujte vede a očkujte sa, očkujte sa, očkujte sa,“ napísala komisárka v správe pre médiá.

Domov
Zdieľať
Diskusia