Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. októbra 2021 o 13:30
Čas čítania 3:50
Dominik Vetrák

RECENZIA: Zelený rytier

RECENZIA: Zelený rytier
Zdroj: A24
FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 GREEN KNIGHT NOVÉ FILMY
Uložiť Uložené

Green Knight od režiséra Davida Loweryho dorazil do kín a my si nie sme istí, čo si o ňom máme myslieť.

Diváci oboznámení s tvorbou scenáristu a režiséra Davida Loweryho už vedia, že Green Knight (Zelený rytier) nie je žiadny akčný fantasy blockbuster. Je to čistokrvná artovina s pomalými zábermi, trpezlivým budovaním deja a minimom akcie. No epické dianie na plátne nemusí byť zakaždým výsledkom výhradne bombastických akčných scén, drahých vizuálnych trikov a neustáleho chaosu na plátne.

Zábavné a výživné scény sa dajú vytvoriť aj s veľmi dlhými zábermi zobrazujúcimi príbeh bez slov, no zato so silným vizuálnym štýlom a bohatým dejom vo forme audiovizuálu bez dialógov. Lowery v Zelenom rytierovi kombinuje viaceré postupy.

Odporúčané
KOMENTÁR: Duna je film, ktorý si nesmieš stiahnuť. Prečo by si mal film podporiť v kine a ideálne v IMAX-e? KOMENTÁR: Duna je film, ktorý si nesmieš stiahnuť. Prečo by si mal film podporiť v kine a ideálne v IMAX-e? 21. októbra 2021 o 17:30

Dokáže si ťa získať stredovekými dialógmi a dialektom hercov a upúta tvoju pozornosť s bájnou bytosťou a skvelo natočenou sekvenciou sťatia jej hlavy. Následne sa snaží udržať ťa vo vare naprieč celou cestou rytiera v snahe nájsť v sebe odvahu a žiť život nie v strachu a hanbe, ale v hrdosti.

Režisér sa s hlavnou postavou rytiera delí o podobný osud. Občas sa im ich zadanie darí vyplniť, občas v ňom zlyhávajú. Vieme, prečo chcel uspieť režisér (logicky), no prečo sa na túto cestu vybral aj rytier?

Dev Patel (Milionár z chatrče) hrá rytiera menom Gawain. Je to syn kráľovej sestry, ktorý sa jedného dňa podujme na náročný súboj. Pred kráľa sa totiž postaví veľký a statný Zelený rytier, ktorý vyzerá ako obrovský lesný muž. Vyzve hocijakého muža či ženu v miestnosti. Ak sa niekomu podarí čo i len ho zasiahnuť, dotyčnému daruje svoju veľkú zbraň. Gawain sa nezľakne, no namiesto súboja sa dočká popravy.

Green Knight
Zdroj: A24

Zelený rytier sa dobrovoľne predkloní a Gawain mu zotne hlavu. Zelený rytier sa následne na počudovanie všetkých postaví, vezme si do rúk svoju hlavu a so smiechom odcvála na svojom koni preč. Gawain pochopí, že musí splniť celú dohodu. Presne o rok neskôr totiž musí Zeleného rytiera vyhľadať a nechať ho, aby ho poranil presne tak ako on jeho. Pochopil, že o rok pred neho bude musieť pokľaknúť a dať si sťať hlavu. 

Odporúčané
Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) Hunger Games: Balada o hadoch a vtáčatkách (Recenzia) 16. novembra 2023 o 15:30

Premisa je celkom jednoduchá. Väčšinu snímky sledujeme mladého Gawaina cestovať smerom na sever v snahe nájsť Zeleného rytiera. Lenže cestu mu skrížia viaceré nástrahy. Musí si poradiť s pytliakmi a so zlodejmi, ale aj so svojimi vnútornými démonmi a víziami či náhlymi výjavmi. Ako Gawain, tak divák si nikdy nie je istý tým, čo je skutočné, čo sa odohráva len v rytierovej hlave a či vôbec záleží na tom, čo je pravda.

Pre Gawaina je to všetko dôležité a pomáha mu to na jeho ceste za svojím osudom. A rovnako ako on, aj ty budeš počas filmu a zrejme aj po ňom dlho rozmýšľať, kam ho jeho cesta zaviedla, čo ho ovplyvnilo a ako to režisér dokázal skryť vo svojich precíznych záberoch.

Najlepšie filmy 2021
Zdroj: A24

Green Knight má vynikajúcu atmosféru, niekoľko nesmierne napínavých scén a viacero nádherných sekvencií. Režisér akoby nám občas čítal myšlienky, a tak niektoré zábery necháva na plátne dlhšie, aby sme ich mohli dostatočne dobre vstrebať a užiť si ich. Vizuálne poddajné a odzbrojujúce dielo ťa miestami dokáže ohúriť, no niekedy to Lowery preháňa.

Sem-tam sa pristihneš, ako si želáš, aby príbeh pokročil ďalej alebo aby sa už zmenila scéna. Niekedy trvajú až príliš dlho. Občas sme totiž mali pocit, že sa dej nevyvíjal nejakým zmysluplným spôsobom, respektíve že by sa dané dejové línie dokázali skrátiť. Prekvapivo nás najmenej bavili časti filmu, keď sa Gawain stretol a zhováral s inými postavami. Mali sme dojem, že vytvorenie pointy trvá príliš dlho. Intenzita príbehu sa vytrácala a s ňou aj náš záujem o film. 

Odporúčané
ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) ZOZNAM: Najlepšie nové seriály a filmy v novembri 2023 (Kino + streaming) 7. novembra 2023 o 12:30

Lowery v ňom, našťastie, pracoval s vynikajúcim hereckým obsadením. Dev Patel podal majstrovský výkon. Vôbec nás nenudil ani vo chvíľach, keď bol na plátne celkom sám a nič nehovoril. Úžasní boli aj Alicia Vikander, Joel Edgerton a Sean Harris. Pochváliť musíme aj hudbu a technickú stránku, v ktorej vyniká práca s kamerou.

green knight
Zdroj: A24

Nezávislé štúdio A24 opäť potvrdilo, že dáva priestor talentovaným tvorcom a hercom, no rado k svojim menším filmom prihodí aj peniaze navyše, aby vizuálne triky nepôsobili ako z lacného televízneho filmu. Green Knight oplýva pár náročnými trikovými zábermi a všetky vyzerajú úžasne.

Nad hromadou pozitív však stále visí obrovská bublina s názvom nuda. Nemá to nič spoločné s faktom, že film je plný dlhých a pomalých scén, v ktorých sa veľa nedeje. Tie sme si väčšinou užili. Nemôžeme sa však zbaviť dojmu, že minimálne dve pasáže filmu sa nám zdali veľmi nudné, a to dosť kazí zážitok z celého filmu.

Green Knight je oveľa prístupnejší a „živší“ film ako A Ghost Story, no niektoré slabšie prvky toho filmu Lowery preniesol aj sem. Sú diváci, ktorým to práve bude imponovať. My sa však zaraďujeme k tým, ktorým to prekáža. Historické fantasy mohlo byť o čosi kratšie a priamočiarejšie. Trochu to vynahrádza posledných 15 minút.

Green Knight
Zdroj: A24

Niekoho možno sklame, že v závere nenájde veľkolepú akčnú scénu, no nám sa nesmierne páčil. Do popredia sa dostal výnimočný strih a originálne poňaté zakončenie príbehu, po ktorom sme ako diváci cítili silné zadosťučinenie. 

Odporúčané
Nové filmy a seriály v septembri 2023 Nové filmy a seriály v septembri 2023 31. augusta 2023 o 9:30

Green Knight nie je film pre každého. Každý divák, ktorý preferuje doslovnejší dej a jeho vyrozprávanie, bude zrejme sklamaný a bude sa nudiť. Ak však k snímke pristúpiš s vedomím, že ťa čaká pomalá, psychologická jazda dovnútra hlavy jednak zbabelého, jednak odvážneho rytiera, existuje vysoká šanca, že si film zamiluješ. Potešia ťa nádherné zábery prírody, niekoľko podarených fantasy prvkov či fantastickí herci.

Ak pri filme nerád rozmýšľaš a viac ti vyhovuje, keď je príbeh jasný a nemusíš si interpretovať nič tajomné a nejasné, zrejme ťa dej snímky sklame. Avšak čím viac nad ním premýšľaš, tým lepším sa stáva.

Aj my sme v procese písania recenzie a hĺbkového premýšľania o filme preskočili z hodnotenia šesť a pol bodu z desiatich na finálnych sedem a pol bodu z desiatich. Zrejme už asi vieš, či je to film pre teba alebo nie. Rozhodne by však bolo škoda, ak by si mu nedal šancu.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia