Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Futurino.
27. septembra 2021, 8:52
Čas čítania 2:22
Sponzorovaný obsah

Nauč sa investovať peniaze tak, aby si mal z toho úžitok

REFRESHER
Uložiť Uložené

Investovanie nie je iba pre tých, ktorí nevedia, čo s peniazmi.

Rozumne investovať môžeš aj bez vysokého vstupného kapitálu. Mesačne ti na to stačí len niekoľko desiatok eur. A ako na to, ti poradí náš článok, ktorý pre teba pripravil Financer.com Slovensko.

Stačí sa pustiť do čítania a začať myslieť na svoju lepšiu budúcnosť.

Prvý krok k tomu, aby si od života získal to, čo chceš, je rozhodnúť sa, čo to je. (Ben Stain)

Investuj do akcií

Nákup a predaj akcií je vhodný aj pre začiatočníkov v oblasti investovania. Keď si kúpiš akcie, kupuješ si v podstate malú časť nejakého podniku. Čím viac bude hodnota podniku rásť, tým vyšší bude aj tvoj zisk.

Akcie svoje hodnoty neustále menia – či už smerom hore, alebo dole. Patria medzi aktíva, ktorých hodnota kolíše najviac, takže investovať treba rozumne. V prvom kroku si budeš musieť nájsť makléra, pričom máš na výber z veľkého množstva akciových platforiem. Za obchodovanie cez banky sa účtujú pomerne vysoké poplatky, takže investori volia skôr nezávislé obchodné platformy.

Po registrácii na platforme je potrebné previesť peniaze a kúpiť svoju prvú akciu. Začať môžeš známymi spoločnosťami, ktoré poznáš a sleduješ ich vývoj.

Investovanie akcií so sebou, samozrejme, nesie aj určité riziká – môžu byť nízke alebo, naopak, vysoké, ale aj s vysokou návratnosťou. Záleží len na tom, koľko máš v sebe adrenalínu a odvahy. Kým sa do toho pustíš naplno, mal by si si o obchodovaní niečo naštudovať a nejaký čas sledovať vývoj na burze. 

Pre tých, ktorí nechcú riskovať, sú najbezpečnejšou formou investičné indexové fondy. Ak nechceš mať peniaze uložené v banke, ale radšej ich zhodnotiť, toto je pre teba jedno z vhodných riešení.

O niečo väčšie riziko, ale stabilný výnos počas dlhšieho obdobia ti prinesie aj investícia do jednotlivých akcií. Najviac rizikové sú investície do akcií, pri ktorých je očakávaný vysoký výnos. Keď sa však očakávania naplnia, určite budeš spokojný, ale počítať treba aj s neúspechom, a teda aj s finančnými stratami.

Nakúp bitcoin

Bitcoin je najznámejšia kryptomena, ktorá vznikla v roku 2009 a obchodovanie s nimi prinieslo mnohým úspech, ale aj sklamanie. Cena a kurz bitcoinu sa rýchlo menia. Môžu narásť raketovou rýchlosťou a v ten istý deň aj výrazne padnúť.

Možností, ako kúpiť bitcoin, je niekoľko. Kúpiť ho môžeš cez Fumbi, Kriptomat, na burze alebo v automate. Pomerne vyhľadávaným spôsobom nákupu kryptomien je nákup na burze, napríklad na eToro, Coinbase či Binance. Nemusíš pritom nakupovať celý bitcoin, ale iba jeho časť. Tak neinvestuješ veľké peniaze, ale iba niekoľko desiatok eur.

Investovanie
Zdroj: THEBILLJR/Shutterstock.com

Kúpiť celý bitcoin totiž môže byť finančne náročné, najmä ak s investovaním len začínaš. Keďže bitcoin môže zaznamenať veľké výkyvy v krátkom čase, dobre si zváž, akú sumu investuješ.

Bitcoin treba uchovávať v bezpečí, pričom sa používa bitcoin peňaženka. Tá sa skladá z verejnej adresy peňaženky a zo súkromného kľúča. Verejnú adresu môžeš používať pri nákupe cez automaty alebo ju zdieľať. Chrániť treba súkromný kľúč, ktorý zabezpečuje ochranu dát na účte.

Vytvor si dobrú finančnú rezervu  

Investovanie je síce dobrý nápad a niektoré možnosti sú rizikové minimálne, ale vždy treba myslieť aj na zadné dvierka. Bez ohľadu na to, do čoho a koľko investuješ, finančnú rezervu by mal mať každý, a to aspoň vo výške 6 platov.

V praxi to znamená, že by si si mal z každej výplaty odložiť aspoň 10 %. Okrem toho, že sa ti investícia nemusí vydariť, môžu nastať iné okolnosti, ako napríklad strata zamestnania, ktoré ti finančnú situáciu skomplikujú.

Keď budeš mať takéto zabezpečenie, môžeš sa pustiť do investovania. Veľa peňazí na začiatok vôbec nepotrebuješ. Úplne stačí, ak budeš môcť mesačne investovať 20 – 30 eur. Časom, keď sa ti bude dariť a zaznamenáš zisky, môžeš ich ďalej investovať, čo je skvelé.

Domov
Zdieľať
Diskusia