Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. septembra 2021, 18:36
Čas čítania 7:06
Adrián Lukáč

F1: Dramatická VC Ruska. Tragédia v závere pre skvelého Norrisa, 100. víťazstvo Hamiltona a fenomenálny výsledok Verstappena

F1: Dramatická VC Ruska. Tragédia v závere pre skvelého Norrisa, 100. víťazstvo Hamiltona a fenomenálny výsledok Verstappena
Zdroj: Twitter/Red Bull Racing Honda
ŠPORT FORMULA 1
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

V úvode sa o nečakané poradie postaral premiešaný štartový rošt, v závere náhly dážď.

Kolotoč formuly 1 sa z talianskej Monzy presunul na trať do ruského Soči, ktorá z pohľadu fanúšikov nepatrí k tým najzaujímavejším. A niet sa čomu čudovať. Predbiehanie je v Rusku celkom náročné a doposiaľ tu nedokázal zvíťaziť nikto iný ako piloti Mercedesu (v Soči sa F1 koná od roku 2014), ktorí na dlhých rovinkách ťažia najmä z extrémne silnej pohonnej jednotky. Obzvlásť túto trať obľubuje dvojka strieborných šípov Valtteri Bottas, ktorý je známym špecialistom na Soči.

Navyše, Max Verstappen dostal v Monze za kolíziu s Hamiltonom trest +3 miesta na štarte do VC Ruska. Aby toho nebolo málo, v kolízii v Silverstone, za ktorú bol pre zmenu uznaný za väčšinového vinníka práve Lewis Hamilton, prišiel Verstappen o pomerne nový motor. A tak sa očakávala na tejto trati aj výmena motora u pilota Red Bullu, čo automaticky znamená štart z poslednej priečky. 

Piatkové tréningy v réžii Mercedesov

Pred víkendom sa teda nič iné ako dominantné double Mercedesu nečakalo. Hocijaký iný výsledok by sa v nemeckej stajni považoval za zbytočnú stratu bodov. V tomto duchu sa niesli aj piatkové tréningy. Oba vyhral Valtteri Bottas pred Lewisom Hamiltonom. O malý rozruch sa nečakane postaral Hamilton, ktorý v jednom nájazde do boxov nedobrzdil presne a odstrelil jack mana (mechanik, ktorý vpredu dvíha auto pri výmene pneumatík).

Red Bull prekvapil skoršou výmenou motora, ktorá prišla už v piatok medzi prvým a druhým tréningom, namiesto očakávanej soboty. Červení býci počítali s tým, že sobotný program môže byť pre prudký dážď zrušený a kvalifikácia by sa mohla jazdiť až v nedeľu ráno. A sčasti mali pravdu.

Šokujúca kvalifikácia: chybujúci Hamilton, skvelý Norris

Ako v Red Bulle predpokladali, sobotný tretí tréning bol pre hustý dážď zrušený a všetci s napätím čakali, ako sa situácia vyvinie do 14.00 h, keď bola naplánovaná kvalifikácia. Našťastie, počasie sa umúdrilo a na pneumetikách do prechodných podmienok sa mohlo začať bojovať o pole position.

Odporúčané
Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez 25. marca 2024, 9:30

Prvá časť kvalifikácie sa uskutočnila presne podľa očakávaní. Prvé tri miesta obsadili Hamilton – Bottas – Pérez. Verstappen odjazdil jedno inštalačné kolo a tým sa jeho sobota skončila. Druhá časť nepriniesla žiadne prekvapenie, jazdilo sa znovu na intermediálkach a prvé dve priečky opäť zaknihovali piloti Mercedesu. Výborný výkon zaznamenal George Russell, ktorý opäť dokázal dostať slabší Williams do Q3.

Prvým výjazdom v Q3 si Hamilton zabezpečil provizórne pole position a svojmu kolegovi nadelil priepastných 0,6 sekundy. Miernym prekvapením bol Lando Norris, ktorý rozdelil pilotov Mercedesu a dostal sa na vtedajšie druhé miesto. Až do tohto momentu to bolo presne podľa scenára, ktorý si v Mercedese predstavovali. Trať však vysychala a všetko zmenil Russell, ktorý nemal čo stratiť, chcel zariskovať a vypýtal si slicky (pozn. red. hladké pneumatiky do suchých podmienok). V boxoch nastalo rušno a všetci začali prezúvať na softy.

Mercedes váhal, no napokon tiež povolal pilotov po suché pneumatiky. Lewis Hamilton nezvládol nájazd do boxovej uličky, oprel sa o múr a zlomil predné krídlo. V Mercedese nemali nachystané náhradné a piloti stratili cenné desiatky sekúnd. Prvé ostré pokusy na softoch nevyzerali ružovo, ale v tých druhých sa pneumatiky dostali do optimálneho okna a piloti začali zrýchľovať.

Pole position si uchmatol fenomenálnym kolom Lando Norris na McLarene nasledovaný Sainzom vo Ferrari. Tretie miesto získal šokujúco Russell vo Williamse, čím odsunul svojho budúceho tímového kolegu Hamiltona až na štvrtú priečku. Podarilo sa mu tak v kvalifikácii poraziť Lewisa už druhýkrát z posledných 4 podujatí. Hamilton sa vo svojom záverečnom pokuse roztočil a jemne ťukol bariéru. Našťastie pre neho sa to zaobišlo bez škôd.

Nedeľné preteky: dramatický záver a zahodené víťazstvo Norrisa

Po sobotnej kvalifikácii sa špekulovalo, či pohonnú jednotku nevymenia aj Hamiltonovi v Mercedese, keďže je možné, že povolené tri motory mu do konca sezóny nevystačia. Štartoval by stále pred Verstappenom a v najrýchlejšom aute by nemal mať problém dostať sa dopredu na dlhých rovinkách. Mercedes, tak ako ho poznáme, opäť všetkých šokoval a vymyslel nečakanú stratégiu. Vymenil motor Bottasovi už druhý víkend po sebe, čím ho postavil na štart o jednu priečku pred Verstappena. Úloha bola jasná, držať Maxa čo najdlhšie za sebou a zabrániť mu dostať sa na popredné priečky. Pre pilota Red Bullu to teda pred štartom Veľkej ceny nevyzeralo vôbec dobre.

Červené svetlá zhasli: Hamilton sa prepadá, Verstappen ide dopredu

VC Ruska je známa tým, že štartovať z prvého miesta nie je až také výhodné. Do druhej zákruty je to takmer kilometer a piloti na druhom a treťom mieste majú slušný slipstream. Štart vyšiel prvej trojici bez problémov, no ako je to v Rusku zvykom, Sainz využil zákryt za Norrisom a dostal sa pred neho.

Odporúčané
Formula 1 v Las Vegas: Oslnivé predstavenie prinieslo adrenalín aj mimo trate Formula 1 v Las Vegas: Oslnivé predstavenie prinieslo adrenalín aj mimo trate 20. marca 2024, 11:00

Naopak, Hamiltonovi štart opäť nevyšiel ideálne a prepadol sa za Ricciarda a Strolla. Na chvíľu sa pred neho dostal aj Alonso, ktorý netrafil druhú zákrutu a trať si skrátil cez výbehovú zónu. S ním však Lewis problém nemal a dostal sa späť pred neho. 

Na druhej strane štartového roštu sa všetky oči upierali na trojicu Verstappen, Bottas, Leclerc. Podľa očakávaní si všetci traja bez väčších problémov poradili s pilotmi na zadných priečkach a začali sa hneď po štarte dostávať do stredu poľa.

Verstappen poľahky pred Bottasa, vpredu rušňovodič Russell

Na veľkú radosť v garáži Red Bullu sa Max dostal v 6. kole po peknom manévri pred Bottasa a stratégia Mercedesu sa rozsypala hneď v úvode pretekov. Až sa mohlo zdať, že Valtteri ani nemal veľkú snahu tvrdo brániť Verstappena. V čele pretekov sa odtrhla dvojica Sainz – Norris a za tretím Russellom sa vytvoril tesný vláčik v zložení Stroll – Ricciardo – Hamilton – Pérez.

Verstappen začal svoju stíhaciu jazdu a doslova lietal po trati. O pár kôl neskôr predbehol postupne Gaslyho, Leclerca a Vettela, zatiaľ čo Bottas sa zasekol za Gaslym. Norrisovi sa podarilo zdolať Sainza a dostať sa späť do vedenia. Hamilton bol stále zaseknutý vo vláčiku za dobre brániacim Ricciardom a Max sa dokázal dotiahnuť na rozdiel 8 sekúnd za svojho hlavného rivala.

Zle načasovaný pit stop Red Bullu, Hamilton môže vyhrať

Zastávky v boxoch odštartoval pomerne skoro, už v 12. kole, Stroll, ktorý sa pokúsil o undercut na Russella, čo mu nakoniec vyšlo. Do boxov zamieril aj Sainz a na čele sme mali, tak ako pred dvomi týždňami, oba McLareny nasledované Hamiltonom a Pérezom. Medzitým sa Verstappen dotiahol za Lewisa na rozdiel už len 3 sekúnd. Medzi nimi však bol Alonso s Pérezom a práve španielsky jazdec bol pre Maxa veľkou prekážkou. V 23. kole zamieril do boxov aj Ricciardo a Hamilton sa začal vzďaľovať Red Bullom a stíhať Norrisa na prvej priečke.

Odporúčané
KVÍZ: Si fanúšikom formuly 1? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby KVÍZ: Si fanúšikom formuly 1? Vyskúšaj odpovedať na všetky otázky bez chyby 6. júna 2023, 10:30

V 26. kole zašiel po nové gumy aj Lewis nasledovaný Maxom. Pilot Red Bullu mal mať výhodu mäkšej súpravy oproti Hamiltonovi, načasovanie pit stopu však nebolo ideálne a na výjazde sa tesne zaradil až za trojicu Ricciardo, Russell, Ocon. Nakoniec ani v McLarene nič neriskovali a prezuli Norrisa. Hamilton na trati začal lietať a o pár minút neskôr už bol za Norrisom. Medzitým si Max poradil s dvojicou Ocon, Russell, ale na Ricciarda nestačil. Do boxov zašiel aj Pérez a na trať sa vrátil tesne pred Verstappenom.

Kto čakal tímovú réžiu, mýlil sa. Na počudovanie všetkých, Red Bull svojich jazdcov nevymenil, Verstappenovi začali pomaly odchádzať mediumky a dokonca ho predbehol Alonso na nových hardoch. Pre červených býkov to nevyzeralo ružovo, navyše sa v Hamiltonovej vysielačke ozvalo: „Lewis, you can win this race!“ Na druhej strane garáže Mercedesu bola nálada opačná, pretože Bottas bol stále zaseknutý na 14. mieste.

Hamiltonovi sa podarilo nalepiť na Norrisa, no na útok to nestačilo. V poslednom sektore sa Lando vždy o pár desatín odpútal a v dlhej rovinke dokázal niekoľko kôl po sebe udržať vedenie. Vtom začalo mierne mrholiť a zápletka na dramatický finiš bola na svete. Sainz zahlásil tímu, aby pripravili intermediálky, a každý čakal, kto sa odváži ich prvý vyskúšať. Na jednom úseku trate už bolo pomerne klzko a Norris vyletel na výjazde zo zákruty, no vedenie si udržal.

Dážď všetko zmenil. Smutný hrdina Lando, šťastný Max a 100. víťazstvo Lewisa

V 47. kole z 53 začalo pršať pomerne husto a prví do boxov zamierili Russell, Bottas a Räikkönen. Norris dostal otázku, čo si myslí o intermediálkach, ale povedal, že chce pokračovať na slickoch. Na jednej strane pochopiteľné z pohľadu pilota, ktorý bojuje o prvé víťazstvo v F1, keď vidí, že niektoré časti trate sú úplne suché, na druhej strane nie až také pochopiteľné zo strany tímu, ktorý má k dispozícii radar a informácie, že piloti na intermediálkach sú výrazne rýchlejší. Prvý príkaz na prezutie odignoroval aj Hamilton.

Odporúčané
Martin Trenkler už 20 rokov fotí F1: So Schumacherom som sa rozprával trikrát, baby na štarte by som hneď vrátil späť (Rozhovor) Martin Trenkler už 20 rokov fotí F1: So Schumacherom som sa rozprával trikrát, baby na štarte by som hneď vrátil späť (Rozhovor) 13. mája 2023, 9:30

To dokonale využil Verstappen, ktorý prezul v najlepší možný čas. Nakoniec Lewis taktiež prezul a Norrisa dobehol takmer okamžite. Ten na mokrej časti trate jazdil ako na ľade a mal problém vôbec dôjsť a trafiť do boxov. Rovnaký problém mal Leclerc, ktorý sa prepadol z 5. priečky až na 15. 

V samom závere zavládol na trati a v boxoch totálny chaos, pretože niektorí piloti ešte stále jazdili na pneumatikách do suchých podmienok. Našťastie sa to zaobišlo bez nehody a Lewis Hamilton získal svoje 100. víťazstvo v F1.

Britskému rekordérovi dobrý pocit z víťazstva pravdepodobne mierne pokazil Max Verstappen, keďže ten o druhom mieste pred pretekmi asi ani nesníval. Pódium doplnil na treťom mieste Sainz. Smutný hrdina Norris, ktorý po skvelom výkone prišiel o víťazstvo zlým rozhodnutím v závere, skončil napokon až siedmy. Naopak, neviditeľný Bottas sa vďaka perfektne načasovanej zastávke v boxoch dokázal vyšplhať na piate miesto.

Kompletné výsledky VC Ruska

1.

Lewis Hamilton Mercedes 1:30:41.001
2. Max Verstappen Red Bull + 53.271
3. Carlos Sainz Ferrari + 1:02.475
4. Daniel Ricciardo McLaren + 1:05.607
5. Valtteri Bottas Mercedes + 1:07.533
6. Fernando Alonso Alpine + 1:21.321
7. Lando Norris McLaren + 1:27.224
8. Kimi Raikkonen Alfa Romeo + 1:28.955
9. Sergio Perez Red Bull + 1:30.076
10. George Russell Williams + 1:40.551
11. Lance Stroll Aston Martin + 1:46.198
12. Sebastian Vettel Aston Martin + 1 kolo
13. Pierre Gasly AlphaTauri + 1 kolo
14. Esteban Ocon Alpine + 1 kolo
15. Charles Leclerc Ferrari + 1 kolo
16. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo + 1 kolo
17. Yuki Tsunoda AlphaTauri + 1 kolo
18. Nikita Mazepin Haas + 2 kolá
19. Nicholas Latifi Williams DNF
20. Mick Schumacher Haas DNF

Šampionát po VC Ruska

Do vedenia šampionátu jazdcov sa podľa očakávania dostal Lewis Hamilton, no pravdepodobne dúfal v oveľa väčší náskok. V Mercedese určite vedia, že na tratiach v Monze a Soči mali auto na to, aby získali dvakrát double, a do zvyšku sezóny si odnesú oveľa väčšie vedenie ako v pohári jazdcov, tak aj v pohári konštruktérov. Hamilton aktuálne vedie o dva body pred Verstappenom, no ten si dnes odpykal trest za výmenu motora a dopadlo to pre neho najlepšie, ako mohlo. Otázne je, či tento trest nečaká v niektorej z ďalších VC aj Hamiltona.

Odporúčané
Takto autenticky si drsnú realitu F1 ešte nikdy nevidel. Nová séria Drive to Survive má nadávky aj adrenalín, ale stráca dych Takto autenticky si drsnú realitu F1 ešte nikdy nevidel. Nová séria Drive to Survive má nadávky aj adrenalín, ale stráca dych 27. februára 2023, 14:30

V pohári konštruktérov to pre strieborné šípy vyzerá o čosi lepšie, vedú o 33 bodov pred Red Bullom. Do konca sezóny ostáva ešte 7 Veľkých cien, a tak je stále všetko otvorené. 

Domov
Zdieľať
Diskusia