Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2024, 9:30
Čas čítania 3:18
Timotej Gašper

Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez

Tomáš je prvým Slovákom, ktorý pracuje ako traťový komisár na pretekoch F1. V boxe mi kýval aj Sergio Pérez
Zdroj: Tomáš Békefy (archív)
TECH FORMULA 1 ROZHOVORY ÚSPEŠNÍ SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Tomáš Békefy si dokázal v lete 2023 splniť veľký detský sen. Vďaka svojim kvalitám v automobilovom odvetví sa stal traťovým komisárom na pretekoch F1, čo sa pred ním nepodarilo žiadnemu Slovákovi.

Formula 1 dnes patrí medzi absolútne športové fenomény. Jednotlivé tréningy, preteky aj zákulisie sledujú milióny ľudí po celom svete a z jazdcov sa stávajú mediálne hviezdy. 

V rámci okruhov, na ktorých sú preteky Veľkej ceny, máme jeden aj blízko slovenských hraníc. Hungaroring v Maďarsku je zo Štúrova vzdialený približne hodinu jazdy autom. Okruh otvorili v roku 1986, jeho stavba trvala osem mesiacov, čo je najkratší čas spomedzi všetkých okruhov F1. 

Na trati, ktorej dĺžka je 4,38 kilometra, drží rýchlostný rekord Sir Lewis Hamilton, ktorý tam v roku 2020 dokázal prejsť kolo za 76 sekúnd, píše BetArena. V lete 2023, keď bola doposiaľ posledná Veľká cena Maďarska, vyhral holandský fenomén Max Verstappen.

Počas štyroch dní prišlo na rozpálený maďarský asfalt vyše 300-tisíc fanúšikov, píše web Hungaroring. Víťazstvo v pretekoch sledovali desiatky tisíc ľudí na mieste, milióny v televízii a Slovák Tomáš Békefy priamo na trati, keďže bol v pozícii traťového komisára. Tomáš sa tak stal historicky prvým Slovákom, ktorý dohliadal na jeden z najprestížnejších a najsledovanejších eventov svetového motošportu. 

Odporúčané
Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) 25. apríla 2024, 12:30

V rozhovore pre Refresher Tomáš Békefy prezradil, ako sa môže človek dostať k tejto práci, čo všetko je jeho úlohou a či sa stretol s niektorým slávnym jazdcom. Našu debatu načal Tomáš Békefy veľmi dôležitým upozornením o tejto príležitosti. „Práca traťového komisára sa neponúka, ale väčšinou sa k tomu človek dostane tak, že to zaslúžene dostane ako pochvalu,“ povedal Tomáš Békefy z Komárna.

formula
Zdroj: Tomáš Békefy (archív)

Má 46 rokov a dá sa povedať, že celý život zasvätil motošportu a autám. Živí sa ako profesionálny testovací vodič, pracuje aj na Slovakia Ringu, kde dohliada napríklad aj na chod automobilových pretekov.

Ako si sa dostal k ponuke pracovať ako traťový komisár pre F1? 

Práca traťového komisára sa neponúka, ale väčšinou sa k tomu človek sa dostane tak, že to zaslúžene dostane ako pochvalu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 156599 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa Tomáš dostal na preteky F1.
  • Čo všetko musel absolvovať, aby ho tam pustili.
  • Čo presne robí traťový komisár.
  • Ktorého jazdca stretol na obhliadke boxov.
  • Koľko sa dá touto prácou zarobiť.
Domov
Zdieľať
Diskusia