Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Fatra.
9. októbra 2021, 13:30
Čas čítania 4:18
Sponzorovaný obsah

Sledovať Netflix pri jedle naozaj nie je dobrý nápad. Týchto 6 tipov ti pomôže zlepšiť trávenie

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Dnešná doba je hektická a poriadne stresujúca. A to nášmu tráveniu vôbec neprospieva.

Burger s hranolkami si dáš aj o polnoci, kolu alebo energeťák si dopraješ vždy, keď máš chuť, a pri svojich obľúbených snackoch sa zo zásady neobmedzuješ. Raňajky, naopak, vynechávaš, pretože pravidelne nestíhaš, a poriadne jedlo si dopraješ až večer, keď prichádzaš domov. Ak si sa v tom našiel aspoň trošku, mal by si si rozšíriť informácie o tom, ako môže nesprávna životospráva ovplyvňovať naše trávenie a celkové zdravie. 

Aj keď si možno práve ty jeden z tých šťastlivcov, ktorých tráviace problémy zatiaľ netrápia, ver, že pri takomto životnom štýle sa môžu objaviť. Ak navyše pravidelne jedávaš s mobilom v ruke a očami na obrazovke, si v strese a oberáš sa o spánok kvôli novým dielom obľúbeného seriálu, čítaj ďalej. V spolupráci s minerálnou vodou Fatra sme si pre teba pripravili niekoľko tipov, ako môžeš zmeniť svoje stravovacie návyky k lepšiemu a pomôcť svojmu tráveniu. Môžeme ti zaručiť, že informácie, ktoré si v článku prečítaš, sú odborné, pretože nám s nimi pomohla nutričná terapeutka Jana Guráňová.

zelenina
Zdroj: Unsplash/Anna Pelzer/na voľné použitie

Určite si už niekedy počul pár najznámejších zásad zdravého stravovania, a tak ti netreba opakovať, že je dôležité jesť pestro, konzumovať čo najviac ovocia a zeleniny a dávať si pozor na ťažké vysokokalorické a nutrične nevyvážené jedlá. Nemal by si to preháňať ani s alkoholom, ani so sladkým a tvoju stravu by rozhodne malo tvoriť aj niečo iné ako fastfood. 

Jedlo si treba pomaličky vychutnávať 

Niekedy však nie je dôležité len to, čo ješ, ale aj to, ako to ješ. Ak jedlo poriadne nepoprežúvaš a sústa do seba rýchlo nahádžeš, môže sa stať, že problémy s trávením neodídu, ani keď budeš jesť zdravé potraviny. Ideálne bude, keď si začneš jedlo vychutnávať, spomalíš a pri jedení si dopraješ pokoj. Jedlo zmiešané so slinami je totiž pre náš žalúdok omnoho jednoduchšie stráviteľné. Okrem toho je dôležité, aby sa ti proces jedenia nikdy nespájal so stresom, ale s príjemnými pocitmi

jedlo
Zdroj: Unsplash/Alex Haney

Dnešná doba je naozaj hektická a pre mnohých mladých ľudí aj poriadne stresujúca. A to teda nášmu tráveniu vôbec neprospieva. „Pokiaľ máme v práci 20- až 30-minútovú obednú prestávku, naozaj nie je možné, aby sme jedlo mohli zjesť pomaly alebo aby sme si ho vychutnali. Ak do seba jedlo iba rýchlo nahádžeme, zhltneme aj väčšie množstvo vzduchu, ktorý môže spôsobovať pocity ťažoby žalúdka,“ ozrejmuje špecialistka Janka.

Bez pitného režimu to nejde

Tekutiny sú pre tvoje telo nenahraditeľné. Ale pozor, nie všetky. Tie sladené, energetické a alkoholické radšej vynechaj. Začni sa sústreďovať na to, či piješ dostatok čistej vody. Tá je pre teba najlepšia. Vieš však, koľko jej máš denne vypiť? „Bežné odporúčania, pokiaľ ide o spotrebu tekutín, sa líšia v závislosti od hmotnosti a fyzickej práce každého človeka. Paušálne sa môžeme dočítať, že je ideálne vypiť aspoň 2 litre tekutín. Vo všeobecnosti to však môže byť niekomu veľa, niekomu málo,“ vysvetľuje nutričná terapeutka. 

pohár vody
Zdroj: Unsplash/Engin Akyurt

Podľa špecialistky si vieme ideálnu potrebu vody jednoducho vypočítať. Na každých 10 kg hmotnosti by mali ženy vypiť minimálne 3 decilitre a muži 4 decilitre vody. To znamená, že ak si žena s hmotnosťou 60 kg, mala by si vypiť aspoň 1,8 l tekutín. Ak však veľa športuješ alebo máš náročnú prácu, tvoja spotreba tekutín sa musí logicky navýšiť. Vhodným doplnkom pitného režimu sú aj minerálky či nesladené čaje.

Fatra
Zdroj: Fatra

S trávením ti môžu pomôcť minerálky 

Určite si už počul o tom, že na Slovensku máme poriadne množstvo kvalitných minerálnych prameňov. Podľa odborníčky majú takéto vody na naše zdravie naozaj blahodarné účinky. Minerálne vody so zásaditým účinkom, akou je napríklad Fatra, sú však pre tvoje zdravie ešte o čosi špeciálnejšie. Práve vďaka svojmu zásaditému účinku priaznivo vplývajú na činnosť tráviacej sústavy a pomôžu ti pri prekyslení žalúdka či pri pálení záhy. Nemal by si však čakať, kým sa objaví nejaký problém. Najlepšie bude, keď začneš Fatru piť aj ako prevenciu.

Fatra
Zdroj: Fatra

A ak to náhodou niekedy preženieš s jedlom či alkoholom, Fatra bude pre teba vďaka svojmu zloženiu prírodnou prvou pomocou a prinesie ti pocit úľavy. Táto minerálna voda je preto vynikajúcou súčasťou každodenného pitného režimu, ale aj ideálnym nápojom počas zvýšeného vypätia a stresu. Dodá tvojmu telu sodík, draslík, horčík, vápnik aj železo. Vďaka týmto potrebným látkam je Fatra extra skvelým pomocníkom aj pre vegánov či vegetariánov.

Sústreď sa! 

Tak ako sme spomenuli vyššie, doba je rýchla, a preto si možno aj ty nadobudol dojem, že multitasking je cesta k efektivite. Všetci chceme stihnúť čo najviac vecí za čo najkratší čas. Najnovšie výskumy však ukazujú, že multitasking nemusí byť vhodný pri všetkom. Náš mozog sa dokáže naplno sústrediť len na jednu vykonávanú činnosť a rovnako je to aj pri konzumácii jedla počas pozerania Netflixu, televízie alebo počas ťukania do smartfónu.

jedlo
Zdroj: Unsplash/Farhad Ibrahimzade

„Náš mozog je zaujatý vizuálnymi stimulmi obrazovky a my strácame prehľad o tom, kedy sa počas jedenia dostaví pocit sýtosti. Väčšinou teda zjeme oveľa viac, ako reálne potrebujeme, čo zbytočne zaťažuje naše trávenie,“ objasňuje špecialistka Janka.

Nie je to len o strave 

Možno je to pre teba novinka, ale zdravé trávenie si nezabezpečíš iba vhodnou stravou. Musíš sa sústrediť na celkovú životosprávu. Najlepšie spravíš, ak k vyváženej strave pridáš aj pravidelný pohyb a dopraješ si relax i kvalitný spánok. Ako uviedla odborníčka Janka, všetky tieto faktory ovplyvňujú náš metabolizmus a hormonálny systém. A keďže je v našom tele všetko poprepájané, ak je v nerovnováhe jedna vec, logicky to ovplyvní aj niečo iné. Skús teda okrem stravy zlepšiť celkový lifestyle a určite pocítiš zmenu

jóga
Zdroj: Unsplash/Dane Wetton/volně k užití

 

„Ak sa však zameriame priamo na stravu, určite by sme mali dbať na prísun kvalitných, čerstvých a čo najmenej spracovaných potravín. Nášmu tráveniu prospievajú aj probiotické potraviny, ktoré by sme takisto mali mať pravidelne na našom jedálnom lístku. Sú to napríklad kyslomliečne produkty ako jogurty, kefír či acidofilné mlieko, ale aj fermentovaná zelenina ako kyslá kapusta, pickles alebo kimči,“ vymenovala špecialistka. 

Desí ťa jedenie po šiestej?

Mnohí z nás a najmä tí, ktorí sa snažia chudnúť, stále mylne veria, že po šiestej večer by sa nemalo jesť. Je pravda, že s príchodom večerných hodín rýchlosť nášho metabolizmu skutočne klesá. Naše telo sa totiž prirodzene pripravuje na spánok a oddych. Avšak podľa nutričnej špecialistky určite nemusíš jesť posledné jedlo o šiestej. Je však lepšie, keď si dáš večer ľahšie jedlo, prípadne menšiu porciu a vyhneš sa káve, alkoholu či energeťákom.

zdravé jedlo
Zdroj: Unsplash/Ella Olsson

Najdôležitejšie však je, aby si vedel, čo konkrétne tvojmu tráveniu prospieva a čo, naopak, nie. Niekomu vyhovuje exotické ovocie, iným len sezónna zelenina. Začni sledovať svoje telo a venuj dostatok času zdravému jedlu, správne zvolenému pohybu aj kvalitnému spánku. Okrem toho nezabudni ani na relax, pretože stres a dobré trávenie nikdy nebudú kamaráti.

Domov
Zdieľať
Diskusia