Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2021, 21:46
Čas čítania 1:02
Kamila Šebestová TASR

Apple aj Google sa sklonili pred Putinom. Apku jeho soka Alexeja Navaľného zmazali. Voľby v Rusku naberajú na obrátkach

NEWS ALEXEJ NAVAĽNYJ RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Spolupracovníci Alexeja Navaľného obviňujú firmy z politickej cenzúry.

Technologické giganty čelia obvineniu z politickej cenzúry. Spolupracovníci ruského politického väzňa Alexeja Navaľného tvrdia, že neprávom vymazali aplikáciu Navaľnyj. Odstránili ju zo svojich virtuálnych obchodov.

„Odstránenie aplikácie Navaľnyj z obchodov (Google Play a App Store) je hanebným aktom politickej cenzúry,“ napísal dnes na Twitteri Navaľného spolupracovík Ivan Ždanov. 

Firmy vymazali túto aplikáciu počas ruských parlamentných volieb. Hlasovanie sa začalo dnes a potrvá do nedele. Voličom mala Navaľného aplikácia pomôcť rozhodnúť sa, koho voliť.

Je súčasťou projektu taktického hlasovania, ktorý vznikol z iniciatívy tímu ľudí blízkych Navaľnému už pred tromi rokmi. Voliči sú v aplikácii vyzývaní, aby hlasovali za kandidátov s najväčšou šancou poraziť nominantov Putinovej strany Jednotné Rusko. Môžu si vybrať kandidátov centristickej či liberálnej opozície, komunistov či ultranacistov. 

Alexej Navaľnyj.
Alexej Navaľnyj. Zdroj: archív TASR

Niet divu, že prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa koncept tejto mobilnej aplikácie veľmi nepáčil. Navaľného má v zuboch už dlho a snaží sa zrejme o to, aby ho neohrozil aj spoza mreží. 

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Ruská Federálna bezpečnostná služba už v auguste požiadala spoločnosti Google a Apple, aby aplikáciu Navaľnyj stiahli. Argumentovala tým, že v nej propaguje činnosť organizácií, ktoré sú v Rusku považované za extrémistické a zakázané. Ak by tieto požiadavky Google a Apple nesplnili, hrozili by im pokuty. Spoločnosti sa teda ruskej vláde rozhodli vyhovieť. 

Navaľného tím v stredu zverejnil dlho očakávaný zoznam odporúčaných opozičných kandidátov aj na Google Docs. V noci na piatok Rusko začalo blokovať prístup na Google Docs, to však do rána ustalo.

Odporúčané
Opozičný líder Alexej Navaľnyj umiera, no ruská vláda ho prinúti žiť, tvrdí politológ Alexander Duleba (Rozhovor) Opozičný líder Alexej Navaľnyj umiera, no ruská vláda ho prinúti žiť, tvrdí politológ Alexander Duleba (Rozhovor) 24. apríla 2021, 14:30
Domov
Zdieľať
Diskusia