Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2021, 9:45
Čas čítania 2:25
Viktor Kniš

MAPA: V mnohých okresoch sa sprísňujú pravidlá, zaočkovaní majú výhodu. Toto musíš oddnes dodržiavať

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Pandemická situácia na Slovensku sa naďalej zhoršuje, pribúdajú oranžové a červené okresy. Rúška treba nosiť aj na hromadných podujatiach v exteriéri.

Od pondelka je podľa covid automatu v prvom stupni ohrozenia, ktorý zodpovedá červenej farbe, ďalších deväť okresov. Ide o okresy Bytča, Košice I – IV, Krupina, Poprad, Skalica a Trenčín. Okres Rožňava je v červenej fáze už od štvrtka (9. 9.). V stupni ostražitosti je 47 okresov, zvyšok je v stupni monitoringu.

MZ SR
Zdroj: MZ SR

Prísnejšie opatrenia v červených okresoch

V červených okresoch musia ľudia počítať s povinným respirátorom v interiéri a nosením rúška v exteriéri na hromadných podujatiach pri vzdialenosti do dvoch metrov. Pre vybrané skupiny naďalej platí výnimka z ich nosenia. Ľudia sa v okrese môžu pohybovať bez obmedzení.

Hromadné podujatia pre kompletne zaočkovaných sú bez limitu. Pre režim OTP platí na hromadných podujatiach obmedzenie kapacity na maximálne 25 percent. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita, v tomto režime platí na hromadnom podujatí maximálne 150 osôb. Pri základnom režime platí, že na hromadných podujatiach môže byť maximálne desať osôb. Obmedzenia budú platiť podľa príslušného semafora. Pre všetky tri typy hromadných podujatí platí, že organizátor musí mať zoznam účastníkov.


Keďže svadby, kary, oslavy, večierky, ale aj hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania zaradili v covid automate medzi vysokorizikovú aktivitu, pre kompletne zaočkovaných platí, že v interiéri môže byť maximálne 50 osôb a v exteriéri 80, respektíve podľa príslušného semafora. Pre režim OTP platí, že v interiéri môže byť maximálne 25 osôb a v exteriéri 40, respektíve podľa príslušného semafora.


Kompletne zaočkovaní môžu chodiť na bohoslužby bezlimitne. V režime OTP platí, že obsadená môže byť maximálne štvrtina kapacity. Pokiaľ nie je určiteľná kapacita, platí maximálne 150 osôb. Pre bohoslužby v režime základ platí, že na 15 štvorcových metrov môže byť maximálne jedna osoba. Vo všetkých troch režimoch taktiež platí povinnosť mať zoznam účastníkov.


Návštevy v nemocniciach, prípadne vo väzniciach sú v červených okresoch pre kompletne zaočkovaných či v režime OTP povolené po súhlase zriaďovateľa alebo riaditeľa. Pre kompletne zaočkovaných športovcov platí limit na športových súťažiach bez obmedzení. V režime OTP môže byť maximálne 75 športovcov v interiéri a 150 v exteriéri. Pre základný režim sú súťaže zakázané.


Pre základný režim v červených okresoch platí napríklad aj zákaz pre fitnes, plavárne, wellness, akvapark či kúpele, ak nevyplývajú zo zdravotnej indikácie.


Pre režim OTP a základný režim v obchodoch a pre služby platí, že na 15 štvorcových metroch môže byť maximálne jeden zákazník. Pre reštaurácie v režime kompletne zaočkovaných a v režime OTP platí, že v interiéri môžu byť pri stole štyri osoby alebo osoby z jednej domácnosti. Medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozstupy. Exteriér je bez obmedzení. Pre základný režim platí okienkový predaj, zostáva zachovaný rozvoz.


Ubytovacie zariadenia pre kompletne zaočkovaných sú bez limitu. Pre režim OTP platí, že v jednej samostatnej izbe môžu byť maximálne dve dospelé osoby zo spoločnej domácnosti alebo členovia jednej domácnosti. Ubytovanie pre základný režim je zakázané.

covid automat
Zdroj: ÚVZ SR

Skracuje sa povinná karanténa pre nezaočkovaných 

Trvanie izolácie osoby pozitívne testovanej na koronavírus sa od pondelka skracuje na desať dní, a to v prípade, že sa u nej za posledné tri dni neobjavili príznaky ochorenia. Vyplýva to z vyhlášky úradu verejného zdravotníctva.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Dĺžka karantény sa skracuje aj ľuďom, ktorí s takouto osobou prišli do kontaktu. Nemôžu mať príznaky ochorenia a na piaty deň musia podstúpiť RT-PCR test s negatívnym výsledkom. V tomto prípade sa im izolácia skončí po uplynutí siedmich dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou. V prípade, že sa nebudú chcieť otestovať, karanténa sa im skončí po uplynutí desiatich dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou.


Desaťdňová lehota sa podľa ÚVZ SR začína počítať od objavenia sa prvých príznakov. V prípade, že sa nevyskytli, začína sa počítať od dátumu odobratia vzorky. „Ak sa v posledných troch dňoch príznaky objavili, o ukončení izolácie rozhodne všeobecný lekár,“ uviedol Marek Eliáš z ÚVZ SR.

Domov
Zdieľať
Diskusia