Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. septembra 2021, 9:30
Čas čítania 10:27
Martin Adam Pavlík

Oasis: Vyhlasovali, že sú najlepšia kapela na svete, no nakoniec ich pochovalo vlastné ego

Oasis: Vyhlasovali, že sú najlepšia kapela na svete, no nakoniec ich pochovalo vlastné ego
Zdroj: Getty Images/Michel Linssen/Redferns
HUDBA LIAM GALLAGHER NOEL GALLAGHER OASIS
Uložiť Uložené

Boli označovaní za nástupcov The Beatles, aj za ich trápnu napodobeninu. Namyslení Briti s ostrými jazykmi, čo milovali rokenrol, no nakoniec sa museli rozdeliť.

Uchu lahodiace melódie, dynamické rokenrolové rytmy a nákazlivý popový spev so sebavedomým prejavom. Boli časy, keď päťčlennej partii z Manchestru s názvom Oasis ležal takmer celý svet pri nohách. Kapela si to užívala plnými dúškami. Jej hlavnými motormi boli od vzniku dvaja bratia – Noel a Liam Gallagherovci. Vynikajúco sa dopĺňali. Jeden mal výnimočný talent písať skvelé texty a skladať hudbu, druhý zase silný hlas, ktorý okamžite upútal pozornosť všetkých naokolo. 

Bratia Gallagherovci.
Bratia Gallagherovci. Zdroj: Getty Images/Koh Hasebe/Shinko Music

Niečo sa však predsa len pokazilo. Sú kapely, v ktorých hrajú dvaja bratia a cítiť, že energia na pódiu je intenzívnejšia, cítiť vzájomné prepojenie a radosť z hry (napríklad Biffy Clyro, Kings Of Leon, Radiohead či Gojira). V prípade Oasis to, naopak, bolo čoraz viac najmä súperenie ega, akýsi zvláštny boj o moc. A keď sú obe egá rovnako veľké, len ťažko niekto ustúpi. Keď nikto neustúpi, nie je možné pokračovať ďalej. 

Najväčšia sila, no zároveň Achillova päta

„Postupom času sa to, že ste v kapele so svojím bratom, stane vašou Achillovou pätou, pretože presne viete, ako pri tom druhom v úvodzovkách brnknúť na tú správnu strunu,“ povedal v roku 2015, už dávno po rozpade kapely, podľa Guardian Noel Gallagher. „Najväčšou silou Oasis bol náš vzťah s Liamom, no bolo to zároveň to, čo kapelu poslalo ku dnu. Boli sme obaja na hlavu,“ prezradil tiež Noel v dokumente Mata Whitecrossa s názvom Oasis: Supersonic (2016)

Gitarista Paul Arthurs, basgitarista Paul McGuigan a bubeník Tony McCarroll založili začiatkom deväťdesiatych rokov kapelu Rain, v ktorej najskôr spieval Chris Hutton. Arthurs prezývaný aj Bonehead však časom chcel na jeho post Liama, keďže sa poznali a oslovil ho jeho štýl. Ten na otázku, či sa chce pridať do kapely, odpovedal stručne: „Jasné, ale musíme zmeniť názov, lebo znie otrasne.“

Kapela sa následne premenovala na Oasis, a tak v roku 1991 začala písať vlastný, úspešný príbeh v už beztak bohatých britských hudobných dejinách (svetovo úspešné už v tom čase boli kapely The Beatles, The Rolling Stones, Led Zeppelin, Pink Floyd či Black Sabbath). Aj keď viacerí hudobní kritici dodnes označujú kapelu ako brit-pop, samotní členovia Oasis toto označenie nenávideli.

Trochu hulič, trochu samotár

Zlomovým momentom bol príchod piateho člena, Liamovho o päť rokov staršieho brata Noela. Ten si doma v šuplíku schovával texty piesní a gitara bola jeho najlepšou kamarátkou. Aj keď mu v kapele najskôr ponúkli post manažéra, netrvalo dlho a stal sa rovno hlavným skladateľom. „Trochu hulič, trochu samotár,“ presne tak označil vo Whitecrossovom dokumente Liam svojho brata, s ktorým sa odjakživa delil o izbu. „Noel bol vždy tichý. Vždy sedel v izbe s kusom papiera a perom v ruke, stále niečo písal. Občas mi to jeho hranie na gitare liezlo na nervy až tak, že som mu vynadala,“ priznala tiež v dokumente Peggy Gallagherová, matka oboch hudobníkov.

Po deme z roku 1993 s názvom Live Demonstration Oasis podpísali nahrávaciu zmluvu s Alanom McGeem z Creation Records a vydali jeden z najsilnejších britských debutov – nahrávku Definitely Maybe. Svetlo sveta uzrela 30. augusta 1994 a obsahovala zásadné skladby so šťavnatými sólami ako Cigarettes & Alcohol a Rock 'N' Roll Star či krásnu, precítenú baladu Live Forever. Ešte predtým však kapela ohúrila štýlovým a úderným singlom Supersonic s napínavým introm a chytľavým gitarovým riffom.

Nehovoriac o pôsobivo abstraktnom, až surreálnom klipe. Šlo o nadupanú rokenrolovú nálož, ktorú si vtedajšia generácia mala chuť šľahnúť znova a znova ako nejakú drogu. Noel v dokumente z roku 2016 povedal: „Tú skladbu som napísal priamo v štúdiu počas toho, ako ostatní jedli vedľa v miestnosti nejaké čínske jedlo. Kapela skladbu nahrala a zmixovala ešte v ten večer. S rýchlym úspechom však prišli aj typické hviezdne maniere.

Metamfetamín a lístok s nečakaným odkazom

Všade, kam kapela prišla, nastali nejaké problémy. Podľa Paula Arthursa dostali zákaz vstupu na niektoré miesta či do hotelov. V jednom totiž členovia vyhádzali celú izbu von oknom. Noel k tomuto incidentu v dokumente Mata Whitecrossa iba sarkasticky dodal: „Bola to drina. Zapotili sme sa pri tom. Po ďalších podobných udalostiach a bitkách si mladíci z Manchestru rýchlo v tlači vybudovali povesť zlých chlapcov.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 102979 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akým spôsobom Oasis prepísali dejiny.
  • Čo sa stalo na koncerte v Los Angeles a prečo z toho bol skoro rozpad kapely.
  • Čo rozpútalo najdrsnejšiu bitku bratov počas nahrávania druhého albumu.
  • Aké rany z detstva si niesli Liam a Noel Gallagherovci.
  • V akom vzťahu sú bratia dnes a aká je šanca, že kapela Oasis sa ešte niekedy obnoví.
Domov
Zdieľať
Diskusia