Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2021, 8:09
Čas čítania 1:15
Daniel Mikolášik TASR

Taliban oslavuje novú suverenitu Afganistanu. Spojencom sa podarilo evakuovať dokopy vyše 123 000 civilistov

NEWS AFGANISTAN TALIBAN
Uložiť Uložené

Washington ukončuje najdlhšiu vojnu, akú kedy viedol.

Z afganského hlavného mesta Kábul odleteli posledné lietadlá americkej armády, potvrdil to v pondelok hovorca Pentagónu John Kirby. USA tak ukončili najdlhšiu vojnu, akú kedy Washington viedol. Informovali o tom televízia BBC a tlačové agentúry AP a AFP.


Posledné americké lietadlo odštartovalo z medzinárodného letiska v Kábule minútu pred polnocou z pondelka na utorok miestneho času, povedal veliteľ amerických ozbrojených síl na Blízkom východe generál Kenneth McKenzie.


Na palube posledného evakuačného letu z Kábulu bol aj veliteľ amerických vojenských pozemných síl v Afganistane generál Christopher Donahue, ako aj najvyššie postavený americký diplomat v Kábule Ross Wilson.


Jeden z hliadky hnutia Taliban na letisku v Kábule pre agentúru AP potvrdil, že posledných päť amerických lietadiel odletelo krátko po polnoci miestneho času. V uliciach mesta sa následne ozývala oslavná streľba.

Evakuovali 123 000 civilistov

„Americkí vojaci opustili kábulské letisko a náš národ získal úplnú nezávislosť,“ reagoval hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid. Pentagón uviedol, že niektorí Američania, ktorí chceli opustiť Afganistan, sa nedokázali dostať na letisko v Kábule a nastúpiť na americké evakuačné lety ešte pred úplným stiahnutím amerických síl.

Domov
Zdieľať
Diskusia