Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2021, 15:51
Čas čítania 1:15
Kamila Šebestová TASR

Európska únia by mala podľa šéfky EK prijať viac utečencov. OSN varuje pred humanitárnou katastrofou v krajine

NEWS AFGANISTAN EURÓPSKA ÚNIA TALIBAN
Uložiť Uložené

Ursula von der Leyenová apeluje na štáty, aby zvýšili kvóty.

„Ide aj o ochranu dievčat a žien,“ apeluje komisárka Európskeho parlamentu Ursula von der Leyenová na členské štáty EÚ. Naráža na právo šaría, ktoré zavádzajú Talibanci v Afganistane. To výrazne obmedzuje ľudské práva a osobné slobody žien.

Okrem nich sú však v Afganistane v najväčšom ohrození aj bývalí diplomati a miestni zamestnanci s rodinami, aktivisti za ľudské práva či novinári. Ženským novinárkam v Afganistane už zakázali pracovať. 

Európska komisia preto naliehavo prosí členské štáty, aby prijali viac utečencov. Už teraz chcú z Afganistanu utiecť státisíce ľudí. Členským krajinám chce za pomoc utečencom zaplatiť. „Do Európy sa dosiaľ nepresúva veľa ľudí, ale situácia sa teraz mení veľmi rýchlo a my musíme byť pripravení na rôzne scenáre,“ hovorí Ursula von der Leyenová. Komisárka sa domnieva, že by sme nemali urobiť rovnakú chybu ako v roku 2015, keď do Európy dorazilo naraz veľmi veľa utečencov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia