Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2021, 11:44
Čas čítania 0:59
Kamila Šebestová

Slovenskí vojaci úspešne evakuovali 24 ľudí z Afganistanu. Museli použiť aj zbrane

NEWS AFGANISTAN TALIBAN
Uložiť Uložené

„Situácia v Afganistane sa zhoršila a nechceli sme riskovať žiadny život,“ povedal na úvod premiér Eduard Heger.

Lietadlo Vzdušných síl Ozbrojených síl SR smerujúce z Afganistanu pristálo v noci na slovenskom letisku. Úspešne evakuovalo 24 ľudí. Medzi nimi bolo aj 10-mesačné bábätko. 

„Naplnili sme našu kapacitu,“ hovorí minister obrany Jaroslav Naď. Dodáva, že vojaci museli použiť zbrane, pretože bezpečnostná situácia v okolí letiska bola zlá. Udiali sa tam mnohé prestrelky. Na účel evakuácie vypravilo Slovensko najväčší vojenský špeciál, ktorý má k dispozícii. Spartan odletel s tímom 10 ľudí. 

Z 24 ľudí bolo 16 slovenských občanov a 8 Afgancov. Ôsmi obyvatelia Afganistanu hneď po príchode požiadali o azyl. Momentálne sa nachádzajú v záchytnom tábore v Humennom a podľa zákonného postupu ich podrobia azylovej procedúre. Ide o afganských občanov, ktorí spolupracovali s Ozbrojenými silami SR. Pracovali na rôznych pozíciách, v niektorých prípadoch ich aktivity smerovali k záchrane životov slovenských vojakov.

So štyrmi pasažiermi pomohla Slovensku Česká republika.

„Situácia v Afganistane sa zhoršila a nechceli sme riskovať žiadny život,“ povedal na úvod premiér Eduard Heger. „Je to otázka prežitia a smrti ľudí, ktorí dlhé roky spolupracovali s krajinami Európskej únie,“ dodal.

Odporúčané
Na amerických vojakov v Afganistane údajne zaútočila tajomná bytosť: monštrum pripomínajúce obra zabilo jedného z nich kopijou Na amerických vojakov v Afganistane údajne zaútočila tajomná bytosť: monštrum pripomínajúce obra zabilo jedného z nich kopijou 31. marca 2024, 9:30

„Toto nie sú migranti, ale utečenci,“ hovorí dôrazne minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Dodáva, že podľa Ženevského dohovoru majú právo na azyl v Európe. 

„Ľudské životy zachraňovať musíme. Je to ľudskosť,“ dodáva Jaroslav Naď.

V Afganistane je podľa momentálnych informácií ešte jedna slovenská občianka. Tá však o evakuáciu momentálne nežiada. Desiatky afganských občanov sa však hlási k tomu, že pomáhali slovenským ozbrojeným silám.


Na otázku, či prijatie afganských utečencov nerozháda koalíciu, odpovedá Jaroslav Naď. Hovorí, že sám Boris Kollár mu zavolal a podporil tento krok. 

Odporúčané
Za taxík platia ženami, muži padajú z lietadla. Čo sa deje v Afganistane a ako Taliban ovplyvní Európu? Za taxík platia ženami, muži padajú z lietadla. Čo sa deje v Afganistane a ako Taliban ovplyvní Európu? 18. augusta 2021, 12:35
Domov
Zdieľať
Diskusia