Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2021, 16:00
Čas čítania 1:47
Jakub Paulík

Očkovacia lotéria pohorela aj na oneskorenom vysielaní. Aká dlhá môže byť časová odozva?

TECH OČKOVACIA LOTÉRIA
Uložiť Uložené

Povedať heslo za 20 sekúnd nemusí byť úplná hračka.

Vinou oneskoreného vysielania nemohla vyhrať

Prémia nedeľnej očkovacej lotérie na Slovensku sa vyšplhala až do výšky 400 000 eur. Traja súťažiaci totiž svoju šancu premárnili. Matej z obce Ružindol zavesil telefón, keď moderátori a publikum vykríkli, Jakub ho nezdvihol, Lukáš z Košíc nemal zapnutú televíziu, a tak nevedel heslo. Každým neúspechom sa teda hranica výhry posúvala o 100 000 eur vyššie.

Veľkú nádej na výhru mala Zuzana z Prešova, ktorá zdvihla telefón a s moderátormi komunikovala úplne pokojne a s rozvahou. Problém však spočíval v tom, že RTVS sledovala cez internet so zhruba 22-sekundovým oneskorením. Keďže musela kvôli výhre povedať heslo z televíznej obrazovky do 20 sekúnd, nemala šancu na úspech. 

„Mám trošku taký lag,“ povedala moderátorom. Keď na obrazovke zbadala heslo, niekoľkokrát ho zopakovala, pretože si zrejme myslela, že to ešte stíha. Časomiera sa však už skončila.

RTVS
Zdroj: RTVS

Tvorcovia programu zjavne nad oneskorením vysielania vôbec nepremýšľali. „Nie každému divákovi televízne vysielanie ,doputuje‘ v rovnakom čase. Všetko závisí od spôsobu distribúcie televízneho signálu, ktorý využíva,“ povedal pre Refresher zástupca šéfredaktora Živé.sk Ján Trangel.

Rozdiel viac ako minútu

Dĺžka odozvy pritom nezávisí len od toho, akého využívame operátora, ale od aj od času, keď program sledujeme. Odozva sa teda mení i v priebehu dňa. „Medzi najrýchlejším a najpomalším spôsobom distribúcie pritom môže byť pokojne aj viac ako minútový rozdiel,“ vyjadril sa Trangel.

Odporúčané
 „Ježiš, ja sa asi zbesniem,“ povedala Danka, ktorá vyhrala 300-tisíc eur v očkovacej lotérii. Ďalší polmilión je fuč „Ježiš, ja sa asi zbesniem,“ povedala Danka, ktorá vyhrala 300-tisíc eur v očkovacej lotérii. Ďalší polmilión je fuč 12. septembra 2021, 21:37

„Vo všeobecnosti platí, že najrýchlejším spôsobom distribúcie by malo byť digitálne vysielanie cez anténu, takzvané DVB-T. Naopak, typicky najpomalšie sú rôzne služby, ktoré šíria televízne vysielanie cez internet,“ tvrdí. Práve diváčka Zuzana sledovala očkovaciu lotériu na RTVS cez internet.

Omeškanie sa podľa Trangela nedá pri žiadnej službe alebo spôsobe distribúcie zovšeobecniť a ovplyvňuje ho viacero faktorov. „Podobné situácie určite poznajú aj obyvatelia bytoviek. Napríklad pri sledovaní hokejových zápasov môžu od susedov počuť radosť po strelenom góle v čase, keď na ich obrazovke ešte puk nie je ani na súperovej polovici,“ uviedol ako príklad.

Moderátori by sa mali najskôr predstaviť

V prípade sledovania majstrovstiev môžu prísť niektorí diváci o moment prekvapenia, keď už vopred vedia, že sa susedia tešia z gólu. Avšak čo sa týka Zuzany, pre oneskorené vysielanie prišla o výhru v sume 400 000 eur.

Už len keď si vezmeme do úvahy technickú stránku veci, je jasné, že niektorí diváci nemajú šancu na výhru ani v prípade, že by telefón zdvihli včas. Moderátori môžu navyše zmiasť vyžrebovanú osobu tým, že sa jej rovno pýtajú na meno a na to, odkiaľ pochádza, bez toho, aby sa jej najprv predstavili.

Druhá strana sa tak môže zľaknúť a radšej zavesiť, lebo netuší, kto jej volá a že sa nachádza v živom prenose na RTVS. V prípade Zuzany to však nebol problém, pretože reláciu sledovala. A azda netreba zdôrazňovať, že vyslovenie hesla znevýhodňuje nevidiacich či ľudí, ktorí musia v nedeľu večer pracovať. V prípade nevidiacich je však podľa štatútu lotérie aspoň povolená asistencia tretej osoby.

Domov
Zdieľať
Diskusia