Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2021, 11:00
Čas čítania 3:48
Dominik Vetrák

RECENZIA: Suicide Squad je plný šialených postáv a akčných scén, no ide o lepší film ako ten s Jokerom?

RECENZIA: Suicide Squad je plný šialených postáv a akčných scén, no ide o lepší film ako ten s Jokerom?
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY DC FILMY DC KOMIKSOVKY FILMY 2021 NOVÉ FILMY NOVÉ FILMY V KINÁCH (KINOPROGRAM) SUICIDE SQUAD 2
Uložiť Uložené

James Gunn natočil zábavnú komiksovku s množstvom akcie, humoru a bláznivých postáv.

Čo sa nepodarilo Davidovi Ayerovi v roku 2016, skúša James Gunn v roku 2021. Zvládol natočiť funkčný film o partičke Suicide Squad, zločincoch, ktorí si krátia tresty účasťou na samovražedných misiách? Aj tentoraz im šéfuje nemilosrdná Amanda Waller (Viola Davis), ktorá dá dokopy tím šialených zločincov a ľudí s nadprirodzenými schopnosťami. 

Táto verzia Suicide Squad pracuje s oveľa väčším množstvom postáv. James Gunn povolal 12 nových členov tímu a využil navrátilcov z jednotky v podobe Harley Quinn, Ricka Flagga a Captaina Boomeranga.

Medzi najzaujímavejších nových členov patria zabijaci Bloodsport s úžasným kostýmom (Idris Elba), Peacemaker v podaní Johna Cenu, Ratcatcher 2 so schopnosťou ovládať potkany, King Shark s hlasom Sylvestra Stallona, ktorý sa pre túto rolu azda narodil, no a zaujímavý bol aj David Dastmalchian ako Polka Dot Man. Mrzí nás, že sme vôbec nespoznali Nathana Filliona, ktorý si zahral T. D. K. (The Detachable Kid).

Odporúčané
Trojhodinová lesbická lovestory, drsný portrét mladého islamistu aj dráma o päťdesiatničke s falošným profilom na Facebooku Trojhodinová lesbická lovestory, drsný portrét mladého islamistu aj dráma o päťdesiatničke s falošným profilom na Facebooku 5. augusta 2021, 9:30

Tých postáv je, samozrejme, viac, ale množstvo z nich zomrie. Napokon, film sa volá Suicide Squad. James Gunn preto nešetril smrťami rôznych postáv vrátane tých, v prípade ktorých by si to naozaj nečakal. Snímka sa začína takmer okamžite akčnou scénou, ktorá pobaví a zároveň tím slušne prečistí.

Príliš veľa postáv nie je problémom

Ak si mal obavy, že sa príbeh nedokáže vzhľadom na veľký počet postáv sústrediť na ich jednotlivé rysy a dramatické pozadie, poteší ťa, že vo finále je tých postáv veľmi málo. Režisér a scenárista James Gunn sa tak postupne môže venovať väčšine z nich. 

Prekvapilo nás, že celkom fungovala línia okolo Harley Quinn a jej problémov so vzťahmi s nebezpečnými mužmi. Avšak vôbec nefungoval príbeh okolo Ratcatcher 2, ktorá bola v podstate dramatickým ťahúňom príbehu. Môže za to hlavne fakt, že herečka Daniela Melchior „prehráva“ v každej jednej dramatickej scéne.

Skutočne nechápeme, ako mohla prejsť konkurzom. Príležitostné hlášky, grimasy a obyčajné dialógy zvláda skvelo, ale len čo má do hereckého prejavu zakomponovať emócie, vôbec to nezvláda.

Suicide Squad
Zdroj: Warner Bros.

Gunn si tak píli konár, na ktorom sedí. Snaží sa do Suicide Squad vložiť dramatickú rovinu, ktorá nefunguje a hlavne tam z veľkej časti nepasuje vzhľadom na atmosféru snímky, ktorá je slušne uletená. Zabíjanie je zábava, aj keď zabíjajú nevinných, a hlášky zaznievajú každých pár minút. Nie každý vtip však padne na úrodnú pôdu.

Humor nesadne každému

Ak si videl Gunnových Strážcov galaxie, vieš, čo máš približne čakať. Humor v tomto prípade režisér mohol okoreniť o erkový rating, čo znamená, že môže ukazovať množstvo krvi, odtrhnutých končatín a podobne. Vďaka erku sa občas pousmeješ a užiješ si fajn akčné scény (brokovnica cez dvoch vojakov v pamäti utkvela akosi najviac). 

Odporúčané
Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac Nové kinofilmy v marci: Toto je 7 filmov, na ktoré sa tešíme najviac 28. februára 2024, 10:00

Niektoré scény sa nám však zdali samoúčelné. Vyzerali síce dobre, ale v deji nemali až také významné opodstatnenie, respektíve veľmi nedávali zmysel. Čo sa týka logiky a autentickosti, na takéto veci musíš veľmi rýchlo zabudnúť. Nakoniec, postavy sa rozprávajú s chodiacim žralokom a je to komiksovka. Mimochodom, režisér James Gunn sa snažil humanizovať aj Kinga Sharka, ale podľa nás sa mu to vôbec nepodarilo. 

Suicide Squad
Zdroj: Warner Bros.

Potom je tu Harley Quinn, ktorá sa dostane z väzenia, pričom zabije tak 30 alebo viac vojakov. Nepamätáme si, kedy sa z nej stala superhrdinka s nadprirodzenými schopnosťami, no Gunn s jej schopnosťami už niekedy ozaj tlačil na pílu. Vyústilo to do štýlovej akčnej scény s úžasným vizuálom, no keď si aj v komiksovke občas povieš, že to preháňajú, režisér by mal možno trochu ubrať nohu z plynu. 

James Gunn, našťastie, vie točiť skvelé akčné scény, takže sa na takéto chybičky krásy nebudeš zameriavať často. Erková akcia ponúka pár skvelých momentov medzi viacerými postavami, no a Gunn znova dokazuje, že vie špičkovo využívať licencovaný soundtrack a rôzne skladby do scén, kde sa to nesmierne hodí.

Idris Elba vs Will Smith

Jediná vec, ktorá bola na pôvodnom filme lepšia, bol líder tímu. Will Smith a jeho Deadshot tu nie sú, takže ho nahradil Idris Elba v role Bloodsporta. Elba je charizmatický, dokáže byť vtipný a vyčnieva aj v akčných scénach. Jeho kostým má skvelý dizajn, no predsa len Smithov Deadshot tu citeľne chýba. Nepomáha ani fakt, že Bloodsport má takmer identické schopnosti a príbehové pozadie (problematický vzťah s dcérou, ktorú chce ochrániť).

Suicide Squad
Zdroj: Warner Bros.

Celkom sme však nechápali, prečo sa na konci filmu Bloodsport rozhodne bojovať s príšerou, ktorú si mohol vidieť v traileroch. Nemá na to absolútne žiadny dôvod ani morálne opodstatnenie, keďže nám ho celý film vykreslil v úplne inom šate. Aj záporáci, sebci a antihrdinovia môžu zachrániť svet, ale musia mať nejaký dôvod na to, aby riskovali svoje životy. Bloodsport však nemá absolútne žiadny. 

Odporúčané
Duna 2 či Vojna policajtov. Vo februári vyjde rekordne veľa skvelých kinonoviniek ako pred pandémiou covidu-19 Duna 2 či Vojna policajtov. Vo februári vyjde rekordne veľa skvelých kinonoviniek ako pred pandémiou covidu-19 31. januára 2024, 12:30

Režisér a scenárista James Gunn občas zabúda spracovať svoje postavy vierohodnejšie. To sú však najväčšie chyby a mini výčitky, ktoré voči novému Suicide Squad máme. Občas nesadol humor, jedna herečka „prehrávala“ a nezvládla dramatickú časť filmu, ktorá tam vlastne ani nemusela byť, a logika spoločne so správaním postáv museli niekedy ísť von oknom. Je to však komiksovka, ku ktorej to tak trochu patrí.

Gunn zvládol natočiť skvelo vyzerajúcu akciu v zábavnom blockbusterovom filme so sympatickými postavami. Dejový zvrat ťa veľmi neprekvapí, ale bez problémov funguje a dovoľuje tak nakopnúť ďalšie udalosti filmu. Fanúšikovia Harley môžu byť sklamaní, že vo filme nemá veľkú rolu ako naposledy, ale rozhodne je zmysluplnejšia a lepšie napísaná. Nové postavy sú skvelé, erkový rating sa využíva naplno a soundtrack spoločne s vynikajúcim vizuálom a akciou zanechávajú v divákovi skvelé dojmy.

Suicide Squad
Zdroj: Warner Bros.

Gunn je zručný režisér, ktorý dokáže spojiť pár podarených aspektov svojho filmárskeho umenia do funkčného a zábavného celku, na ktorý sa veľmi dobre pozerá. Jednotke sme v roku 2016 udelili 6 bodov z 10, čo je možno trochu viac, než si film zaslúžil. Gunnova verzia je totiž omnoho lepšia.

Stále je to však obyčajná komiksovka bez hlbšieho presahu, hodnotenie 7,5 bodu z 10 sa nám teda zdá férové. Rozhodne je to jeden z tých lepších tohtoročných blockbusterov. 

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia