Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. augusta 2021, 9:30
Čas čítania 6:23
Martin Adam Pavlík

Trojhodinová lesbická lovestory, drsný portrét mladého islamistu aj dráma o päťdesiatničke s falošným profilom na Facebooku

Trojhodinová lesbická lovestory, drsný portrét mladého islamistu aj dráma o päťdesiatničke s falošným profilom na Facebooku
Zdroj: Film Europe
FILMY A SERIÁLY NAJLEPŠIE FILMY
Uložiť Uložené

Edisonline je česko-slovenská videotéka, ktorú spustila spoločnosť Film Europe. Prečítaj si o desiatich najlepších filmoch z jej ponuky.

Ak si chceš na chvíľu oddýchnuť od kina a pozrieť si film v obývačke či rovno v posteli, ak si chceš rozšíriť obzory, spoznať niečo nové, vzrušujúce, silné a zažiť pri sledovaní filmu doteraz nepoznané emócie, môžeš to skúsiť na streamingovej platforme Edisonline. Kvalitné filmy všetkých žánrov, otvorené, drzé, provokatívne, ktoré ti pravdepodobne ostanú niekoľko dní v hlave a budeš sa o nich chcieť s niekým porozprávať. Edisonline je česko-slovenská videotéka, ktorú spustila spoločnosť Film Europe. Za klasický balíček, kde nájdeš takmer 400 filmov spolu s dvoma TV kanálmi, zaplatíš 6 eur mesačne.

My sme pre teba vybrali desať filmov na inovatívne a pútavé témy. Zavedú ťa do neznámych uličiek, v ktorých sa možno budeš cítiť nekomfortne a možno sa budeš aj báť, no keď z nich nakoniec vyjdeš, budeš ako znovuzrodený.

Odporúčané
Najbližšie 2 roky uvidíme takmer 20 marvelovských filmov a seriálov. O čom budú a akých hrdinov a záporákov predstavia? Najbližšie 2 roky uvidíme takmer 20 marvelovských filmov a seriálov. O čom budú a akých hrdinov a záporákov predstavia? 25. júla 2021, 16:28

10. Kafarnaum (2018, r. Nadine Labaki)

Malý Zain má asi 12 rokov, no nikto to poriadne nevie potvrdiť, keďže nemá ani rodný list. Rozhodne sa zažalovať svojich rodičov za to, že ho priviedli na svet. Čo však tomu predchádzalo? Každodenné hádky, krik, bitky, absolútna absencia empatie, ľahostajnosť, krutosť, tie najhoršie podmienky na život, aké si len človek vie predstaviť.

Kafarnaum je mrazivou výpoveďou o ťažkom a nemilosrdnom živote v slumoch Libanonu. Prostredie, kde sa všade rozpráva o Bohu, no zároveň tam chýba čo i len štipka ľudskosti. Prostredie, kde rodičia bez mihnutia oka predajú vlastnú maloletú dcéru násilnému pedofilovi, aby mali peniaze, kde sa remene či nože v domácnosti vyťahujú na dennom poriadku. Prostredie, ktoré vysáva energiu, silu, dušu.

To, čo však malý, no veľmi vyspelý a rozumný Zain po úteku z domu zažíva na ulici, by neprežili možno ani tí najsilnejší jedinci. Kafarnaum je až zarážajúcim príbehom o ľudskej neoblomnosti a nebezpečne rýchlom dospievaní. Krásny film s veľkým srdcom, ktorý treba vidieť. 

9. Safari (2016, r. Ulrich Seidl)

Safari, r. Ulrich Seidl.
Safari, r. Ulrich Seidl. Zdroj: Film Europe

Vyhodili ho z viedenskej filmovej akadémie, no aj tak dnes dostáva ceny na najprestížnejších filmových festivaloch. Ulrich Seidl veľmi rád tne do živého a pri jeho filmoch takmer nikdy nevieš, či pozeráš dokument alebo hraný film. Sofistikovane totiž medzi nimi búra hranice. 

Odporúčané
10 najlepších filmov roka 2023 10 najlepších filmov roka 2023 26. decembra 2023, 12:30

Nacionalizmus, xenofóbia, rasizmus, náboženský fanatizmus, fetiše, úchylky, hodnoty a morálka. Napriek tomu, že tento rakúsky režisér sa vo svojich dielach vždy venuje vážnym veciam a pálčivým spoločenským témam, sú, paradoxne, často nesmierne zábavné, ale aj prekvapivo šokujúce a mimoriadne fascinujúce. 

V tomto sugestívnom a miestami vyslovene nepríjemnom dokumente s názvom Safari sa zameral na jeden kontroverzný koníček zbohatlíkov. Tí totiž platia ťažké peniaze za to, aby mohli ísť do Afriky zastreliť žirafu, antilopu či zebru a odfotiť sa s nimi. 

Seidl opäť využíva svoj ironický, bizarný štýl na to, aby čo najkomplexnejšie obsiahol zvolenú tému. Safari je pesimistickou a mizantropickou baladou polemizujúcou o hodnote (nielen zvieracieho) života, o ľudskej hlúposti, moci a jej dôsledkoch či o prázdnote.

8. Kto si myslíš, že som? (2019, r. Safy Nebbou)

Kto si myslíš, že som?, r. Safy Nebbou.
Kto si myslíš, že som?, r. Safy Nebbou. Zdroj: Film Europe

Čo by si spravil, keby si sa dozvedel, že si nepíšeš s mladou krásnou dvadsiatničkou, ale s rozvedenou päťdesiatničkou, čo už má na krku dve deti? Práve to sa totiž stane Alexovi, ktorý sa cez sociálne siete vďaka intenzívnemu písaniu a volaniu zamiluje do Clary. Netuší však, že Clara je v skutočnosti Claire (hrá ju skvelá Juliett Binoche) a vyzerá úplne inak, než ukazujú fotky na Facebooku.

Odporúčané
Recenzia: Pig Recenzia: Pig 24. júla 2021, 15:30

Virtuálny svet verzus tvrdý život po zaklapnutí laptopu a odložení mobilu. Miestami vtipný, inokedy poriadne vážny, no v každom prípade výstižný portrét 21. storočia. Ako môže dopadnúť vzťah od samého začiatku postavený na klamstve? Dozvie sa nakoniec Alex pravdu? A kto je v skutočnosti dievča, za ktoré sa Claire vydáva?

Safy Nebbou nakrútil film o hľadaní šťastia, pomste, sebaláske, egoizme, láske či bolesti. Kto si myslíš, že som? je podmanivou francúzskou drámou so skvelým scenárom plným špičkových dejových zvratov a nezabudnuteľných scén, akou je napríklad aj intímny sex po telefóne v aute medzi Claire a Alexom.

7. Tvár (2018, r. Małgorzata Szumowska)

Tvár, r. Małgorzata Szumowska.
Tvár, r. Małgorzata Szumowska. Zdroj: Film Europe

Hlavný hrdina filmu, Jacek, je metalista pracujúci v Poľsku na stavbe najväčšej sochy Ježiša Krista. Je jednoduchý a skromný, navyše zamilovaný, nič mu nechýba. Všetko zmení až tragická nehoda, ktorá ho zmrzačí natoľko, že musí ako prvý občan v histórii krajiny podstúpiť transplantáciu tváre, čo odštartuje poriadne šialený kolotoč udalostí. 

Potom ako sa mu všetci obrátia chrbtom – vrátane priateľky a rodiny –, dostáva od života tvrdú facku, no akoby práve vďaka tomu konečne naplno otvoril oči a uvedomil si, čo mu doteraz nedochádzalo. V krajine plnej karikatúr a indivíduí vystrašených zo všetkého nového, kde navyše každý nosí masku, aby zapadol, a hrá sa na niekoho, kým v skutočnosti nie je, pričom súdi tých úprimných, nechce ďalej žiť. 


Tvár je formálne hravá špičková satira, tvrdo, no rafinovane kritizujúca poľský tradicionalizmus, náboženský fanatizmus a zadubenosť či pokrytectvo národa. Nájdeš tu všeličo od exorcizmu, smutnovtipných krčmových príbehov, bizarných spovedí v kostoloch až po uletené tančeky s podmazom Gigiho D’Agostina. Nudiť sa určite nebudeš.

Odporúčané
„Máte 30 sekúnd, aby ste opustili kino.“ Režisér po tejto hláške vo filme zachytil, ako mäsiar brutálne zavraždí vlastnú dcéru „Máte 30 sekúnd, aby ste opustili kino.“ Režisér po tejto hláške vo filme zachytil, ako mäsiar brutálne zavraždí vlastnú dcéru 14. júla 2021, 9:30

6. Severozápad (2013, r. Michael Noer)

Kto chce s vlkmi žiť, musí s nimi vyť. Strhujúca dánska gangsterka, v ktorej postavy za každú drobnú chybu tvrdo platia. Ide o príbeh dvoch bratov, Caspera a Andyho, snažiacich sa prežiť v nehostinných podmienkach najchudobnejšej časti Kodane, pričom obaja tancujú na tom najtenšom ľade. 

Keď sa zapletú s miestnym gangom, cítia sa síce zrazu ako neporaziteľní majstri sveta a užívajú si svojich 15 minút slávy, no čoskoro sa zábava skončí. Už žiadne malé kšefty, v hre sú zrazu zbrane, ľudské životy a hrozí nielen väzenie, ale aj pomsta, pričom ohrození nie sú len oni dvaja, ale celá ich rodina. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101042 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorý film rozpráva o trinásťročnom moslimovi, čo sa rozhodne dobodať svoju učiteľku.
  • Ako sa volá prvý celovečerný film obsadený čisto nepočujúcimi hercami bez replík a titulkov.
  • V ktorom filme o lesbičkách nájdeš netradične odvážne a dlhé explicitné sexuálne scény. 
  • Ktorý ázijský film je najlepší za posledné roky a prečo by si ho mal vidieť.
Domov
Zdieľať
Diskusia