Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2021, 14:30
Čas čítania 6:22
Adam Novosad

Do týchto 5 destinácií teraz rýchlo vycestuj na dovolenku, kým ti ju mutácia delta nezničí

ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE
Uložiť Uložené

Odborníci varujú pred príchodom variantu koronavírusu delta, ktorý by mal zrejme zasiahnuť aj Slovensko na konci leta. Na dovolenku ti preto možno nezostáva veľa času.

Už aj na Slovensku sa začala tretia vlna koronavírusu, ktorá sa bude niesť v znamení variantu delta. Oveľa nákazlivejšia mutácia spôsobuje čoraz viac komplikácií najmä v krajinách, kde nemajú dostatočne vysokú zaočkovanosť, a tak v posledných týždňoch hlásili rekordné prírastky nových prípadov v Rusku, ale aj v Spojenom kráľovstve, kde však počty prípadov začali prudko klesať.

Zatiaľ čo v Rusku hlásia spoločne s rekordnými prírastkami prípadov aj rekordné počty úmrtí, v Spojenom kráľovstve vďaka očkovaniu zostáva počet úmrtí na nízkej úrovni. 

Odporúčané
Týchto 5 lákavých dovolenkových destinácií vieš navštíviť za menej ako 300 eur na päť dní Týchto 5 lákavých dovolenkových destinácií vieš navštíviť za menej ako 300 eur na päť dní 3. júla 2021, 14:29

Je zrejmé, že keď sa leto skončí, ľudia prídu z dovoleniek a naplno sa vráti pracovná morálka, situácia by sa mohla zhoršiť aj na Slovensku. Momentálne sme síce podľa európskej mapy ECD zeleným regiónom spoločne s celou strednou a východnou Európou, ale je len otázkou času, kedy sa poberieme smerom Španielsko či Holandsko.

My sme sa preto pozreli na mapu, zhodnotili sme situáciu a vybrali zopár výborných dovolenkových destinácií, kde sa v tejto chvíli nemusíš obávať obrovských denných prírastkov prípadov koronavírusu a ešte si aj užiješ parádnu dovolenku bez väčšieho stresu. Utekaj sa zohriať k moru, kým sa dá.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kam momentálne Slováci cestujú najčastejšie podľa cestovnej agentúry.
  • Ako sa vyvíja epidemická situácia v dovolenkových destináciách podľa ECDC.
  • Ktoré miesta sa ti oplatí navštíviť, ak chceš dovolenkovať bezpečne a cenovo dostupne.
  • Kde sa zvyklo stanovať priamo na pláži ako za čias večierkov hippie.
  • Ktoré miesto označujú ľudia za koniec Poľska, pričom sa tam nebudeš cítiť ako v Poľsku.
  • Za aké smiešne peniaze môžeš vycestovať do zeleného regiónu Talianska.

Slováci zatiaľ na mapu pandémie neprihliadajú

Zaujímalo nás, či si aktuálne Slováci vyberajú dovolenky podľa epidemickej situácie, ale vo väčšine prípadov hrá destinácia a jej možnosti zrejme väčšiu rolu ako koronavírus.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

„Záujmu dominujú európske prímorské destinácie na čele so Španielskom – to momentálne tvorí 22 percent predajov leteniek. Nasledujú Grécko a Taliansko – každé po 12 percent. Z konkrétnych destinácií môžeme spomenúť Malorku, Barcelonu, Rím, Bari, Korfu, ale aj Cyprus či Maltu s odletom z Bratislavy. Malorka je tento rok zároveň najobľúbenejšou letenkou Slovákov, za ňou nasleduje Rím – ten predbehla o 24 percent,“ vysvetľuje Katarína Šuchterová z cestovnej agentúry Pelikán. 

Čoraz obľúbenejšia však je cesta do Chorvátska, ale nie autom. Minulý rok sa z Bratislavy lietalo do Splitu, čo zaujalo stovky dovolenkárov, a tento rok funguje linka z Košíc do Zadaru. „Chorvátsko bolo minulé leto aj vďaka priamemu spojeniu do Splitu jedinou destináciou, ktorá v predaji leteniek rástla, a všetko nasvedčuje tomu, že by tak malo byť aj tento rok,“ konštatuje Šuchterová.

ECDC
Zdroj: ECDC

1. Bari, Taliansko

Letmý pohľad na mapu výskytu koronavírusu prakticky okamžite vylučuje spomedzi možností na letnú dovolenku celú západnú Európu. Holandsko, Španielsko aj Portugalsko zaplavila delta natoľko, že na mape zostávajú červené, až bordové, čo značí maximálne riziko, ale oveľa lepšie na tom nie sú ani Francúzsko či Belgicko. 

Možnosťou preto zostáva Taliansko, ktoré zatiaľ do červenej farby nespadlo celé, ale situácia sa zhoršila najmä na ostrovoch. V súčasnosti ECDC eviduje juh Talianska ako zelenú zónu, a tak sa ako výborná možnosť ukazuje Bari, kam sa za pár drobných dostaneš priamo z viedenského letiska. 

bari
Zdroj: Flickr/Picasa
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101545 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktoré miesta sa ti oplatí navštíviť, ak chceš dovolenkovať bezpečne a cenovo dostupne.
  • Kde sa zvyklo stanovať priamo na pláži ako za čias večierkov hippie.
  • Ktoré miesto označujú ľudia za koniec Poľska, pričom sa tam nebudeš cítiť ako v Poľsku.
  • Za aké smiešne peniaze môžeš vycestovať do zeleného regiónu Talianska.
Domov
Zdieľať
Diskusia