Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2021, 19:40
Čas čítania 0:46
Viktor Kniš

FOTO: Supercelárne búrky už vyčíňajú na Slovensku. Zaútočili na západ aj stred krajiny

NEWS POČASIE
Uložiť Uložené

Fotografie a videá na sociálnych sieťach potvrdzujú obavy meteorológov.

Búrky hrozia v nedeľu na celom území Slovenska. Pre takmer celé územie platí od poludnia až do večerných hodín výstraha druhého stupňa, na východe krajiny prvého stupňa. Meteorológovia varujú aj pred povodňami, v niektorých okresoch platia aj povodňové výstrahy tretieho stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na webovej stránke.


Meteorológovia na sociálnej sieti varovali pred vznikom supercelárnych búrok a rozsiahlych búrkových systémov sprevádzaných veľkými krúpami, prívalovým dažďom a silným nárazovým vetrom.

Na sociálnej sieti Facebook sa na stránkach SHMÚ a iMeteo začali objavovať zábery Slovákov z rôznych kútov krajiny, ktorými sa už búrky prehnali. Vyčíňali napríklad v Žiline, kde po sebe zanechali zaplavené cesty. Hrozivo vyzerajúce oblaky sa prehnali aj nad Topoľčanmi a okolím, ale aj ponad Bánovce nad Bebravou. 

Podľa iMeteo nás to najhoršie ešte len čaká. „Výrazná búrková činnosť sa v týchto chvíľach tvorí nad oblasťou Maďarska, kde búrky vytvárajú búrkový systém. Ten sa vo večerných hodinách môže postupne dostať až nad východné Slovensko. Búrky tu budú prinášať okrem prívalových zrážok aj silné poryvy vetra, ktoré môžu dosahovať nárazy vyše 100 km/h. V týchto chvíľach sa najsilnejšie búrky očakávajú na strednom Slovensku, kde sa môžu vyskytovať lokálne supercely,“ upozornili a zverejnili zábery supercelárnych búrok nad Balatonom

Okres Levice.
Okres Levice. Zdroj: Facebook/Stanislav T.
Topoľčany.
Topoľčany. Zdroj: Facebook/Jaro M.
Sliač.
Sliač. Zdroj: Luky Von N.
Topoľčany.
Topoľčany. Zdroj: Facebook/Karol Š.
Zvolen.
Zvolen. Zdroj: Facebook/Peter M.
Domov
Zdieľať
Diskusia