Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. augusta 2021, 15:24
Čas čítania 1:48
Dominik Vetrák

RECENZIA: Quo vadis, Aida?

RECENZIA: Quo vadis, Aida?
Zdroj: Deblokada Film
FILMY A SERIÁLY FILMY 2021 FILMY PODĽA SKUTOČNEJ UDALOSTI NOVÉ FILMY QUO VADIS, AIDA?
Uložiť Uložené

Jeden z najemotívnejších filmov posledného obdobia spracováva skutočnú udalosť, ktorá otriasla svetom.

Jasmila Žbanić je producentka, scenáristka a režisérka pôvodom z Bosny. Tieto úlohy zastávala aj pri tvorbe historickej drámy Quo vadis, Aida? (Kam ideš, Aida?). Snímka zaznamenáva hrôzostrašné udalosti v meste Srebrenica v Bosne, kam v júli 1995 vnikli jednotky srbských vojakov pod vedením generála Ratka Mladića. Ide o historické udalosti, takže sa nedá hovoriť o spoilovaní, no aj tak by sme chceli, aby si čo najviac z týchto udalostí zažil pri sledovaní filmu. 

Hlavnou hrdinkou filmu je Aida, prekladateľka pre Organizáciu Spojených národov. OSN malo pri Srebrenici základňu, kam uchýlili civilistov po tom, čo utekali pred srbskými vojakmi. Velitelia na základni boli bez pomoci zhora a priamych rozkazov bezmocní. Srbským jednotkám sa poddali a tie si teda mohli robiť, čo len chceli. 

Odporúčané
Najbližšie 2 roky uvidíme takmer 20 marvelovských filmov a seriálov. O čom budú a akých hrdinov a záporákov predstavia? Najbližšie 2 roky uvidíme takmer 20 marvelovských filmov a seriálov. O čom budú a akých hrdinov a záporákov predstavia? 25. júla 2021, 16:28

Aide sa podarilo na základňu dostať svojich dvoch synov a manžela. Podarí sa jej ich však zachrániť aj v momente, keď k základni dorazia autobusy a generál Mladić?

Film Quo vadis, Aida? je strhujúcim pohľadom na obrovskú tragédiu a genocídu, pri ktorej zomreli tisícky nevinných ľudí. Holandské jednotky OSN tomu nedokázali zabrániť a tisícky žien a detí sa pozerali, ako srbskí vojaci odvážajú ich manželov, bratov a otcov niekam, odkiaľ sa už nevrátia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia