Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. júla 2021, 10:30
Čas čítania 4:00
Martin Mičuda

V predstihu sme vyskúšali najväčšiu tohtoročnú novinku značky Mercedes-Benz. Aká je nová trieda C?

V predstihu sme vyskúšali najväčšiu tohtoročnú novinku značky Mercedes-Benz. Aká je nová trieda C?
Zdroj: REFRESHER/MARTINZMARTINA
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY AUTOMOBILOVÉ TESTY MERCEDES-BENZ
Uložiť Uložené

V rámci prvých jázd sme si sadli za volant verzií C 200, C 300 a C 220d.

Mercedes-Benz nám koncom februára predstavil svoju najväčšiu tohtoročnú novinku, ktorá je zároveň aj jedným z vôbec najdôležitejších automobilových prírastkov pre rok 2021. Ešte skôr, ako sa dostane úplne nová trieda C k domácim testom, sme sa v predstihu zúčastnili na dynamickej prezentácii. V rámci zaujímavej trasy naprieč Slovenskom (Bratislava – Banská Štiavnica) sme tak mali tú česť okúsiť kvality a prednosti novej generácie, a to hneď v niekoľkých verziách.

Odporúčané
Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? Vyskúšali sme najrýchlejšie nové auto za 40-tisíc €. Aký je 310-koňový Leon Sportstourer od Cupry? 25. mája 2021, 14:30

Už naše prvé stretnutie pri preberaní vozidla odhalilo, že céčko nielen rozmerovo narástlo (4751 × 1 820 × 1 438 mm), ale aj vizuálne dospelo. Áno, tak ako pri predchodcovi, aj nová generácia je citeľne ovplyvnená novou vlajkovou loďou a aj tentoraz tak môžeme s menším zveličením vyhlásiť, že ide o zmenšené esko. 

Mercedes-Benz, trieda C
Zdroj: REFRESHER/MARTINZMARTINA

Revolučná svetelná technika

S čím sme však veľmi nerátali, je skutočnosť, že z triedy S si novinka prevzala aj revolučnú svetelnú techniku Digital Light, ktorá dokáže premietať symboly priamo na vozovku. Dokonca, ako nám bolo povedané, na rozdiel od eska v céčku je už táto technológia homologizovaná aj pre náš trh, žiaľ, počas dňa sme jej prednosti, pochopiteľne, nemali možnosť vyskúšať. Digitálne svetlá s rozlíšením až 2,6 milióna pixelov zaujmú svojou prepracovanou grafikou, nám však do oka ešte viac padlo nové vyhotovenie masky – v rámci športového paketu AMG Line totiž mriežku chladiča vypĺňa sieť efektných hviezdičiek.

Odporúčané
Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy Ikonická značka áut Mini predstavila limitovanú edíciu. Na Slovensku sú dostupné len dva kusy 18. decembra 2023, 17:00

Najväčšie zmeny sa udiali vzadu, kde doterajšie vertikálne umiestnené svetlá v rohoch karosérie nahradili horizontálne svetlomety s pútavou grafikou. Aj vďaka tomu sa tak medzigeneračne rozšíril nakladací otvor do batožinového priestoru, ktorý má po novom 455 litrov. Mimochodom, súčasťou už základnej výbavy je full-LED svetelná technológia na oboch koncoch vozidla.

Odporúčané
Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová Vyskúšali sme Porsche Taycan. Automobilka ním dokazuje, že aj elektrika môže byť športová 4. októbra 2020, 18:40

Naďalej platí, že C to vizuálne vo všeobecnosti hrá skôr na elegantnú než vyslovene športovú nôtu, paket AMG Line však dodá usadlému dizajnu väčší šmrnc – agresívnejšie a členitejšie nárazníky, vytiahnuté bočné prahy či naznačené koncovky výfuku vzadu. Tie sú však, bohužiaľ, vo všetkých verziách zaslepené. Po vizuálnej stránke sa nám teda síce najviac páčilo modré C 300 v športovom pakete s 19" AMG diskami, privítali sme však možnosť obhliadnuť si a vyskúšať aj kúsok s priemernou výbavou – modré C 220d bez športového paketu a na 18" diskoch vyzerá veľmi elegantne.

Mercedes-Benz, trieda C
Zdroj: REFRESHER/MARTINZMARTINA

Najsilnejšou stránkou interiér

Aj vďaka bohatšej základnej výbave tak nová trieda C vyzerá aj v bežných verziách veľmi obstojne a zároveň hodnotne, najviac však, pochopiteľne, vyznejú nové krivky pri vrcholných konfiguráciách. Spomeňme pritom, že automobilka zapracovala aj na aerodynamike, pretože koeficient aerodynamického odporu vzduchu má hodnotu len 0,24. Čím nás však nová generácia oslovila najviac, je interiér.

Odporúčané
Má päťvalec s úžasným zvukom a ako bonus vie aj driftovať. Vyskúšali sme limitovanú Cupru Formentor VZ5 Má päťvalec s úžasným zvukom a ako bonus vie aj driftovať. Vyskúšali sme limitovanú Cupru Formentor VZ5 4. decembra 2023, 15:00

Ten sa nesie v identickej koncepcií ako väčšie S, tu však dizajnéri siahli po športovejšie orientovanom vyhotovení. Vôbec prvýkrát v prípade triedy C je tak stredový panel natočený na vodiča, čím je docielený športovejší pocit.  Stredový displej má 9,5" a vo vrcholnej konfigurácii „len“ 11,9" (v S 12,8"), zatiaľ čo štandardne dodávané digitálne budíky majú 10,25", respektíve 12,3". Filozofia ovládania tak po novom stavia na dotykový displej, združený ovládací prvok sa zo stredovej konzoly úplne vytratil.

Domov
Zdieľať
Diskusia