Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2021, 9:07
Čas čítania 1:55
Adam Novosad

VIDEO: Čínu zasiahla tisícročná voda. Ľudia zomierali uväznení vo vagóne metra, keď za tri dni napadlo toľko dažďa ako za celý rok

VIDEO: Čínu zasiahla tisícročná voda. Ľudia zomierali uväznení vo vagóne metra, keď za tri dni napadlo toľko dažďa ako za celý rok
Zdroj: Unsplash/Inge Maria/volně k užití (ilustrační obrázek)
NEWS PRÍRODA PRÍRODNÉ KATASTROFY
Uložiť Uložené

Oblasť strednej Číny bojuje s intenzívnymi búrkami a rozsiahlymi záplavami.

Silné dažde a búrky sa po devastačných záplavách presunuli z Európy do ďalekej Číny. Mesto Čeng-čou zasiahli búrky najintenzívnejšie, keď v priebehu troch dní napadlo v meste toľko dažďa, ako tam zvyčajne padne za celý rok, informuje The Guardian.

V médiách tento fenomén označili za prírodnú katastrofu, ktorá sa objaví len raz za tisíc rokov, pretože v historických záznamoch z posledných 70 rokov toľko dažďa meteorológovia spätne nedokázali nájsť.

Počet obetí záplav v strednej časti Číny sa preto zvýšil na minimálne 33 po tom, čo voda zatopila metro, poškodila cesty a spôsobila evakuáciu nemocnice.

Zo svojich domovov muselo odísť viac ako 200-tisíc ľudí, pričom na verejnosti sa začala množiť kritika miestnych úradov za nedostatočnú pripravenosť na búrky so záplavami, ale aj rozhodnutie ponechať metro v prevádzke, zatiaľ čo sa na mesto valila voda. Na juhu Číny zase zahynulo 13 pracovníkov na stavbe po tom, ako voda zatopila jeden z používaných tunelov.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? KVÍZ: Spoznáš slovenské hory len podľa fotky? 8. februára 2024, 12:30

Viaceré priehrady v Číne aktuálne dokážu nahromadenú vodu zadržiavať len z posledných síl, a tak podľa čínskych úradov zasiahnuté mestá nemusia mať najhoršie za sebou. Záplavy už komentoval aj čínsky prezident Si Ťin-pching, podľa ktorého voda spôsobila značnú stratu na životoch a škody na majetku.

V médiách sa objavili výzvy, aby mestá ako Čeng-čou výrazne zlepšili systémy predpovedania takýchto prírodných katastrof a následnú schopnosť adekvátne reagovať.

V spomínanom metre, ktoré v Čeng-čou postavili len v roku 2013, nakoniec podľa dostupných informácií zahynulo minimálne 12 ľudí, pretože množstvo z nich nedokázalo udržať hlavu nad hladinou vody plniacej tunely aj vagóny metra.

Odporúčané
Škoda Auto chce dosiahnuť 100 % uhlíkovo neutrálnu výrobu. Pozri si, aké kroky robí pre udržateľnú budúcnosť Škoda Auto chce dosiahnuť 100 % uhlíkovo neutrálnu výrobu. Pozri si, aké kroky robí pre udržateľnú budúcnosť 19. decembra 2023, 9:00

Domov
Zdieľať
Diskusia