Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júla 2021, 19:45
Čas čítania 1:02
Richard Balog

Architekt vďaka rekonštrukcii premenil 3-izbový byt z 50. rokov v samom srdci Bratislavy na dokonalé bývanie pre mladú rodinu

Architekt vďaka rekonštrukcii premenil 3-izbový byt z 50. rokov v samom srdci Bratislavy na dokonalé bývanie pre mladú rodinu
Zdroj: Pavel Kudiváni
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Hlavným cieľom rekonštrukcie bolo vytvoriť priestor, ktorý skĺbi požiadavky majiteľov na moderné bývanie a zároveň zachová dominanty pôvodného bytu. Architekt Ing. arch. Eugen Kullman zvládol oboje na výbornú.

Bratislava odhaľuje ďalšie bývanie ako vystrihnuté z magazínu. Tentoraz sa presunieme z Jaroviec do mestskej časti Staré Mesto a nazrieme do zrekonštruovaného 3-izbového bytu z 50. rokov. 

BYT K-49 je prácou architekta Ing. arch. Eugena Kullmana, ktorý premenil starú nehnuteľnosť na moderný domov pre mladú rodinu. Začnime však pekne od začiatku. 

Odporúčané
Jarovce odhaľujú rodinné bývanie za takmer 750 000 eur. Ponúka vyhrievaný bazén aj moderný dizajn   Jarovce odhaľujú rodinné bývanie za takmer 750 000 eur. Ponúka vyhrievaný bazén aj moderný dizajn 9. júla 2021, 15:38

Nehnuteľnosť sa nachádza na rušnej ulici v centre hlavného mesta a má podlažnú výmeru 85 metrov štvorcových vrátane balkóna a lodžie. Cieľom architekta bolo vytvoriť priestor, ktorý skĺbi požiadavky majiteľov na moderné bývanie a zároveň zachová aj dominanty pôvodného bytu

Vďaka rozsiahlej rekonštrukcii a skeletovému nosnému systému bolo možné priestor bytu otvoriť a funkčne rozdeliť na dennú a nočnú časť. Architekt tak zároveň vyriešil svetlosť, respektíve vzdušnosť, ktoré bývaniu chýbali.

Pri vstupe do bytu čaká majiteľov a návštevníkov otvorený priestor bez deliacich dverí či priečok, čo je rozdiel v porovnaní s klasickými rekonštrukciami, v prípade ktorých je dispozícia tvorená z jednotlivých miestností.

Najvýraznejším prvkom bytu je surovosť betónu v podobe obnažených nosných prievlakov alebo repasovaných liatinových radiátorov. Ide o kontrast k bielej a jemným prírodným tónom, ktoré sa plynulo nesú celým interiérom. 

Vďaka skrytým posuvným dverám je možné celý priestor rozčleniť na samostatné zóny, ktoré poskytnú súkromie každému členovi rodiny. Pochváliť musíme aj množstvo premyslených detailov, ako napríklad efektívne využitie úložného priestoru, výber dlažby a obkladov, nenápadné podhľadové svetlá či padavé závesy. 

Odporúčané
Tomáš už 6 rokov zveľaďuje svoju maringotku na budúci život v prírode: Kamaráti mi hovorili, že bola zbytočne drahá (FOTO) Tomáš už 6 rokov zveľaďuje svoju maringotku na budúci život v prírode: Kamaráti mi hovorili, že bola zbytočne drahá (FOTO) 22. marca 2024, 12:30

Lepší obraz o tomto sviežom bývaní z centra Bratislavy si už však vytvoríš vďaka galérii. Informácie o priebehu projektu, ale aj ďalších zaujímavých nehnuteľnostiach od architekta Ing. arch. Eugena Kullmana nájdeš na jeho novom Instagrame

Obsah vznikol v spolupráci s Eugen Kullman/studio of architecture and design

Bratislava (Slovenská republika)Bratislava (Slovenská republika)Bratislava (Slovenská republika)Bratislava (Slovenská republika)
Zobraziť galériu
(15)
Domov
Zdieľať
Diskusia