Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2021 o 21:07
Čas čítania 1:12
Richard Bonde

Krčméry odkazuje protestujúcim, že štát má právo chrániť sa pred novými variantmi. „Pustite nás, inak neodídeme,“ bránia sa

NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Protestujúci nesúhlasia s tým, aby mohli zaočkovaní pendlovať slobodne. Chcú jednotné podmienky pre všetkých.

Nezaočkovaní pendleri opäť protestovali na viacerých hraničných priechodoch medzi Slovenskom a susednými štátmi. Blokovali prejazd áut so zaočkovanými osobami vlastnými telami, pretože nesúhlasia s tým, aby boli osoby s očkovacími preukazmi zvýhodnené.

Odporúčané
Od 9. júla budú pre pendlerov platiť nové pravidlá. Nezaočkovaným, ktorí bývajú v zahraničí, bude stačiť 7-dňový PCR test Od 9. júla budú pre pendlerov platiť nové pravidlá. Nezaočkovaným, ktorí bývajú v zahraničí, bude stačiť 7-dňový PCR test 6. júla 2021 o 17:23

V piatok vstúpili do platnosti nové opatrenia proti šíreniu nových variantov koronavírusu vrátane povinnej štrnásťdňovej karantény pre všetkých, ktorí chcú cestovať medzi Slovenskom a okolitými krajinami a nie sú zaočkovaní.

O problémoch na hraničných priechodoch robila v piatok reportáž televízia Markíza. Podľa portálu TVnoviny.sk bola atmosféra na hraničných priechodoch s Maďarskom skutočne napätá.

Napriek tomu, že hraničné priechody sa v piatok popoludní uvoľnili, napätie medzi pendlermi a kontrolami na štátnych hraniciach naďalej pretrváva. Je možné, že podobné protesty budú pokračovať cez víkend či v pondelok.

hranice, covid, koronavírus, protest
Zdroj: TV Markíza

Infektológ Vladimír Krčméry uznal, že povinná vakcinácia nie je správne a férové riešenie. Naďalej však spolu s ostatnými odborníkmi trvá na tom, že nezaočkované osoby nebudú mať „priepustku“ na prekročenie štátnych hraníc bez povinnosti karantény, respektíve, v špecifických prípadoch, PCR testu.

Odporúčané
Na hraničnom priechode Horné Srnie bol protest, polícia zadržala poslanca ĽSNS Petra Krupu Na hraničnom priechode Horné Srnie bol protest, polícia zadržala poslanca ĽSNS Petra Krupu 6. júla 2021 o 18:41

Osoby, ktoré pracujú na Slovensku a majú trvalý alebo prechodný pobyt do sto kilometrov od najbližšieho hraničného priechodu, môžu cestovať cez hranice aj bez karantény, podmienkou však je negatívny výsledok PCR testu nie starší ako sedem dní.

Ostatné osoby musia ísť na štrnásť dní do karantény, ukončiť ju môžu negatívnym výsledkom PCR testu po najmenej piatich dňoch. Ani jedno z týchto opatrení sa nevzťahuje na zaočkované osoby. Tie môžu cez hranice prechádzať voľne po kontrole očkovacieho preukazu.

Ilustračná fotka.
Ilustračná fotka. Zdroj: Polícia SR

„Opatrenia obmedzujú slobodu pohybu, ale druhá vec je právo na ochranu verejného zdravia. Videl som aj protesty ľudí, ktorí nechceli, aby s ich deťmi chodili do školy nezaočkované deti. Obe strany majú právo vyjadriť svoj nesúhlas a vláda musí nájsť rovnováhu,“ odkazuje občanom Slovenskej republiky infektológ Vladimír Krčméry.

Odporúčané
Štrková zátarasa na hraniciach sa stala hitom internetu. Mikulec konečne prezradil, kto pochybil Štrková zátarasa na hraniciach sa stala hitom internetu. Mikulec konečne prezradil, kto pochybil 8. júla 2021 o 16:52

Protestujúci spôsobujú problémy na viacerých hraničných priechodoch. V piatkových dopoludňajších hodinách boli problematické najmä priechody pri Čunove a Svrčinovci. Popoludní sa situácia upokojila.

Domov
Zdieľať
Diskusia