Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
8. júla 2021, 15:45
Čas čítania 1:07
Daniel Mikolášik TASR

V strednej Európe hrozia nebezpečné búrky a tornáda. V Česku zvýšili výstrahu na extrémny stupeň nebezpečenstva

NEWS BÚRKA POČASIE TORNÁDO
Uložiť Uložené

Extrémne búrky môžu zasiahnuť aj Slovensko.

Meteorológovia hlásia nad Európou extrémne nebezpečné búrky, ktoré môžu vytvoriť aj tornáda. Intenzívne búrky hrozia v mnohých krajinách od Talianska cez Česko až Poľsko. Najnebezpečnejší stav má byť na oboch stranách Álp, informuje iMeteo.sk.

Odporúčané
VIDEO: Muž nakrúcal tornádo na Morave aj v čase, keď ničilo jeho vlastný dom VIDEO: Muž nakrúcal tornádo na Morave aj v čase, keď ničilo jeho vlastný dom 26. júna 2021, 15:22

Kritické počasie v Európe ovplyvňuje studený front, na ktorom vznikne výrazný búrkový komplex. Ten sa vo večerných a v nočných hodinách bude presúvať cez Rakúsko a Česko až do Poľska. Meteorológovia nevylučujú, že búrky zasiahnu aj Slovensko.

Búrky sa postupne začnú vytvárať už od popoludnia a môžu prepuknúť až do superciel, ktoré by mohli zasiahnuť najmä Moravu a severné Rakúsko. V ich dôsledku pribudnú výrazné zrážky a krúpy, pričom meteorológovia nevylučujú ani tornádo. Podmienky na jeho vytvorenie sú podľa nich dokonca ešte horšie ako pri tornáde, ktoré spustošilo Moravu na konci júna.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Tobias Hartl

V Česku vydali najvyšší stupeň varovania

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok pre viaceré kraje najvyšší stupeň varovania pred extrémne silnými búrkami s prívalovými zrážkami a veľkými krúpami. Ako píše spravodajský server Novinky.cz, červený stupeň výstrahy sa týka Vysočiny, Pardubického kraja a častí Juhočeského a Královohradeckého kraja od 15.00 h do polnoci.


Výstraha spomína „ojedinelý výskyt extrémne silných búrok s prívalovými zrážkami okolo 60 milimetrov, veľkými krúpami a nárazmi vetra okolo 100 kilometrov za hodinu“. Na väčšine územia ČR platí do piatkového rána druhý najvyšší stupeň varovania – pred veľmi silnými búrkami.

tornádo na Morave
Zdroj: TASR – Vladimír Miček

Môžu sa vyskytnúť prívalové zrážky s úhrnom približne 60 milimetrov, s krupobitím a vetrom v nárazoch s rýchlosťou približne 90 kilometrov za hodinu. V Úsťanskom a Karlovarskom kraji platí žltá výstraha pred silnými búrkami.

Odporúčané
Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy Keď sa vyprší, bolesť zmizne. Odborníčka vysvetľuje, prečo ťa pri zmenách počasia trápia fyzické a psychické problémy 18. marca 2023, 9:30

Na východe ČR navyše platí do štvrtkového večera varovanie pred veľmi vysokými teplotami, ktoré môžu dosiahnuť až 36 stupňov Celzia. Zároveň platí výstraha pred nebezpečenstvom vzniku požiarov. V piatok popoludní a večer sa silné búrky môžu vyskytnúť vo všetkých krajoch Moravy a Sliezska s výnimkou Vysočiny, približujú Novinky.

Domov
Zdieľať
Diskusia