Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
26. júna 2021, 15:22
Čas čítania 0:54
Tímea Krauszová TASR

VIDEO: Muž nakrúcal tornádo na Morave aj v čase, keď ničilo jeho vlastný dom

VIDEO: Muž nakrúcal tornádo na Morave aj v čase, keď ničilo jeho vlastný dom
Zdroj: ČTK/PR/Sitař Marek
NEWS TORNÁDO NA MORAVE
Uložiť Uložené

Ako to vyzerá, keď sa cez tvoju ulice preženie tornádo?

Tornádo na južnej Morave má na svedomí päť ľudských životov. Desiatky ďalších ľudí je zranených a stále v lekárskej starostlivosti a desiatky domov budú musieť zbúrať. Miestnemu obyvateľovi sa podarilo na kameru mobilu zachytiť ničivú silu, keď sa prehnala ich ulicou. Výsledkom sú silné zábery, vietor bral všetko, čo mu stálo v ceste.

Tornádo na vlastné oči

Tmavá zatiahnutá obloha a silný dážď boli ten najmenší problém. Priamo pred očami (a zapnutou kamerou) jedného z obyvateľov obce Lužice na Morave sa sformovalo tornádo. Kameru nevypol, ani keď sa hnalo cez ulicu, v ktorej býva, a ničilo jeho vlastný dom. Na videu vidieť najmä porozbíjané okná, no tornádo bralo aj strechy či autá.

Všetky domy kontrolujú statici, zatiaľ rozhodli, že 61 ich budú musieť zbúrať. Vo všetkých obciach sa na plné obrátky pracuje na odstraňovaní spôsobených škôd. Pomáhajú stovky dobrovoľníkov a hasičov. V oblasti je nasadená armáda.

„V obciach zriadime informačné miesta, aby ľudia, ktorí potrebujú pomoc alebo ju – naopak – ponúkajú, vedeli, kam sa obrátiť, ako postupovať,“ uviedol juhomoravský hajtman Jan Grolich. Centrá budú zbierať požiadavky od starostov i jednotlivcov.

O všetkých, ktorí prišli o strechu nad hlavou, je postarané. Väčšina z nich našla útočisko u svojich príbuzných. Malá časť prespáva v priestoroch, ktoré postihnutým živelnou pohromou vyčlenili obce. V Česku je zdokumentovaných približne jedno až päť tornád ročne. Tornádo, ktoré sa vo štvrtok vyskytlo na južnej Morave, bolo najtragickejším v Európe od roku 2001.

Domov
Zdieľať
Diskusia