Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júla 2021, 14:11
Čas čítania 1:26
Viktor Kniš

Kočner prehral 8-miliónový spor na súde, ktorý mal v minulosti pod palcom vďaka Jankovskej

NEWS MARIAN KOČNER MONIKA JANKOVSKÁ
Uložiť Uložené

TV Markíza nemusí Marianovi Kočnerovi zaplatiť 8,3 milióna eur za zmenku. Namiesto peňazí v tejto kauze dostal 19 rokov basy.

V apríli 2018 sa Marian Kočner ešte ako slobodný muž tešil, keď mu na okresnom súde prešla zmenka voči TV Markíza v hodnote 8,3 milióna eur. Vďaka dnes už obvinenej bývalej štátnej tajomníčke Monike Jankovskej si u sudkyne Zuzany Maruniakovej vybavil, aby zmenku uznala a zaviazala televíziu zaplatiť miliónovú dlžnú sumu. Celkovo boli zmenky štyri, táto, lacnejšia, sa teraz dostala na krajský súd. Pôvodne mal Kočner dohodnutý aj ten. Jankovská mu mala vybaviť, že Maruniakovej rozhodnutie potvrdí na odvolacom súde senát jej sestry Andrey Haitovej. Vyplýva to z výpovedí svedkov v rámci akcie Búrka a Kočnerovej Threemy. 

Plán nevyšiel a Kočner dostal za zmenky exemplárny trest, pretože sa chcel podvodom obohatiť o necelých 70 miliónov eur. Asistoval mu aj bývalý riaditeľ Markízy Pavol Rusko a obaja dnes sedia vo väzení s trestom 19 rokov. 

Dnes Krajský súd v Bratislave rozhodol, že spoločnosť Markíza – Slovakia nemusí platiť podnikateľovi Marianovi Kočnerovi za zmenku.

Právny zástupca Markízy Tomáš Kamenec označil rozsudok súdu za spravodlivý a zákonný. „Vždy sme vedeli, že príbeh o zmenkách vznikol len ako snaha získať podvodne peniaze od Markízy. Naše tvrdenia boli potvrdené aj dôkazmi vykonanými v trestnom konaní a zjavne presvedčili o vine páchateľov tohto gigantického podvodu aj Špecializovaný trestný súd. Zamietnutie Kočnerovej žaloby je logickým a spravodlivým zavŕšením tohto neuveriteľného príbehu chamtivosti,“ zhodnotil rozsudok Kamenec.

Odporúčané
Jankovská na výsluchu: O tajných stretnutiach s Ficom, 100-tisícových úplatkoch na súdoch a posledných dňoch Kočnera na slobode Jankovská na výsluchu: O tajných stretnutiach s Ficom, 100-tisícových úplatkoch na súdoch a posledných dňoch Kočnera na slobode 26. novembra 2020, 8:55


Mediálny zástupca TV Markíza Mario Marcinek dodal, že rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu a Najvyššieho súdu jednoznačne preukázali, že zmenka bola sfalšovaná. „Z dôkazov je zrejmé, že Kočner a Rusko si celý príbeh o zmenkách vymysleli, zmenky bez ostychu sfalšovali a predpokladali, že im korupční sudcovia pomôžu zmocniť sa vysokej sumy na úkor Markízy,“ uviedol Marcinek.


O povinnosti bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska a v druhom rade aj samotnej TV Markíza zaplatiť Kočnerovej spoločnosti viac ako osem miliónov eur rozhodol v máji 2018 Okresný súd Bratislava V a sudkyňa Zuzana Maruniaková. Televízia sa voči rozhodnutiu odvolala.


Sudkyňa Zuzana Maruniaková je v súvislosti s touto zmenkou obvinená zo zločinu prijímania úplatku formou spolupáchateľstva a zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, pričom sa priznala k manipulácii súdneho konania v prospech Kočnera. Sčasti sa k tomuto skutku priznala aj Monika Jankovská, opísala ho však tak, že ona sama na ňom nemala žiadny podiel viny. 

Domov
Zdieľať
Diskusia