Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júna 2021, 9:56
Čas čítania 1:19
Viktor Kniš TASR

Vedci našli extrémne účinnú ochranu pred koronavírusom: jedna dávka Astry, druhá Pfizeru

Vedci našli extrémne účinnú ochranu pred koronavírusom: jedna dávka Astry, druhá Pfizeru
Zdroj: Getty Images/Jan Hetfleisch
NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Vedci z Oxfordskej univerzity v rámci štúdie Com-COV skúmali možnosť podať človeku dve dávky vakcíny od rôznych výrobcov.

Najnovšie výskumy naznačujú, že kombináciou dávky vakcíny Astrazeneca s očkovacou látkou Pfizer-Biontech sa vytvára silná imunitná odpoveď proti koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Veľmi vysoké koncentrácie protilátok 

Vedci z Oxfordskej univerzity v rámci štúdie Com-COV skúmali možnosť podať človeku dve dávky vakcíny od rôznych výrobcov. Tieto vakcíny podali s odstupom štyroch týždňov.
V štúdii sa píše, že očkovanie vakcínou spoločnosti Pfizer-Biontech a následné podanie druhej dávky vakcíny Astrazeneca – alebo aj v opačnom poradí – indukuje vysoké koncentrácie protilátok.

Odporúčané
Tretia vlna príde v auguste, tvrdí Krčméry. Bude mať podobu „tlejúcej choroby“ Tretia vlna príde v auguste, tvrdí Krčméry. Bude mať podobu „tlejúcej choroby“ 28. júna 2021, 18:09


Tieto zistenia by mohli umožniť flexibilitu očkovania v Británii aj v očkovacích kampaniach v iných štátoch, lebo ľudia by sa mohli dať zaočkovať akoukoľvek dostupnou vakcínou, nielen čakať na podanie vakcíny rovnakej ako ich prvá dávka.

Pfizer-BioNTechpfizer
Zdroj: TASR/AP


Profesor Matthew Snape, docent pediatrie a vakcinológie na Oxfordskej univerzite a hlavný riešiteľ štúdie, uviedol, že „štúdia Com-COV hodnotila kombináciu vakcín Oxford a Pfizer, aby sa zistilo, do akej miery sa tieto vakcíny môžu zamieňať, čo by v Británii aj inde vo svete potenciálne umožnilo flexibilitu pri očkovaní“.

Domov
Zdieľať
Diskusia