Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2021, 20:48
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

Polícia vyvracia hoax o magnetoch a očkovaní, ktorý šíri Alex Wortex: Jej bláznivý svet vypľul ďalšie bláznovstvo

NEWS POLÍCIA SR
Uložiť Uložené

Kontroverzná žena populárna na Instagrame šíri konšpirácie o očkovaní a koronavíruse dlhodobo. Zdieľa očividné klamstvá aj faktmi nepodložené domnienky.

„Šialené, šialené a ešte raz šialené,“ píše stránka polície, ktorá vyvracia hoaxy v reakcii na najnovší konšpiračný príspevok. Ten zdieľala aj žena so pseudonymom Alex Wortex, populárna na Instagrame. 

Nepravdivý príspevok, ktorý sa šíri po celom svete, tvrdí, že človek po zaočkovaní proti koronavírusu môže mať „magnetickú reakciu“. Žena to demonštruje priložením magnetu na údajné miesto vpichu. Na druhej ruke jej vraj magnet nedrží, čo má dokazovať, že vakcinácia je ekvivalentom čipovania. Postupne vzniklo hneď niekoľko videí s podobným motívom. 

Odporúčané
Takto vyzerá český certifikát o zaočkovaní. Slováci dostávajú chaotickú zmes desiatok rôznych potvrdení, kritizuje europoslanec Takto vyzerá český certifikát o zaočkovaní. Slováci dostávajú chaotickú zmes desiatok rôznych potvrdení, kritizuje europoslanec 17. mája 2021, 15:44

Odborníci logicky reagujú, že vakcína nemôže takú reakciu spôsobiť. Slovenská polícia upozorňuje na slová vedca a profesora Thomasa Hopa, ktorý sa venuje bunkovej a vývojovej biológii na Feinbergovej lekárskej fakulte Northwestern University: „To je nemožné. Nie je tam nič, s čím by magnet mohol interagovať, sú to bielkoviny a lipidy, soli, voda a chemikálie, ktoré udržujú pH. To je v podstate to, takže to nie je možné.“

Domov
Zdieľať
Diskusia