Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Kaufland. 
18. mája 2021, 18:52
Čas čítania 4:19
Sponzorovaný obsah

Odborník vysvetľuje, akí sú ľudia, ktorí hejtujú a ako na nenávistné komentáre reagovať

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Možno si si myslel, že internetoví hejteri sú hrdinovia, opak je však pravdou.

Hejteri sú momentálne neodmysliteľnou súčasťou internetu. Čo ľudí motivuje k tomu, aby zanechali pod fotkou, videom alebo článkom svoj nenávistný komentár? Má vôbec význam na nich reagovať, a ak áno, tak existuje spôsob, ako to urobiť správne? V spolupráci s Kauflandom, ktorý sa s hejtom stretol vo svojej kampani S Džastinom Výberom, sme oslovili odborníka Miroslava Schlesingera.

Miroslav Schlesinger je odborník v oblasti prevencie kriminality, so špecializáciou na krízovú intervenciu a motiváciu. Je zakladateľ OZ – Spoločne proti kriminalite a o problematike neznášanlivosti a hejterov prednáša i publikuje. Spolu s kolegami z Ministerstva vnútra SR v rámci národného projektu prevencie kriminality poskytuje bezplatné poradenstvo obetiam trestných činov.
Schlesinger
Zdroj: archív Miroslava Schlesingera

V prvom rade je dôležité vysvetliť si, aký je rozdiel medzi hejtom a konštruktívnou kritikou. Nie každý komentár s negatívnym nádychom musí byť nevyhnutne hejtom. Ak má nejaký youtuber video so zlým zvukom, na videu mu málo rozumieť a fanúšikovia mu to slušne vytknú v komentároch, tak ide o oprávnenú kritiku. Ak však ľudia komentujú napríklad to, že má veľký nos alebo sa im nepáči tričko, ktoré má na sebe, a jednoducho šíria bezvýznamnú nenávisť, môžeme tento prejav označiť ako hejt. Ako sa s ním vyrovnať a kto sú ľudia, ktorí hejtujú, nám prezradil Miroslav Schlesinger. 

Prečo momentálne vidíme všade nejaké negatívne komentáre?

Určite si si aj ty všimol, že hejterský komentár nájdeš už aj pod fotkou nevinného mačiatka. Miroslav Schlesinger si myslí, že za prudký nárast hejterských komentárov na sociálnych sieťach môže aj terajšia pandemická situácia. „Spoločnosť sa už zrejme na celosvetovej úrovni dostáva do kritickej fázy akejsi frustrácie či vyhorenia. Napomohlo tomu aj dlhé obdobie núteného uzavretia sa vo vlastnej domácnosti. Takéto obmedzenie socializácie prináša so sebou vždy výrazné negatíva. A hejt na internete je jedným z dôkazov,“ dodáva. 

Práve osobná frustrácia a nespokojnosť s vlastným životom sú podľa odborníka dôvody, prečo niekto na internete zanecháva hejterské komentáre. „Jednoducho povedané, samotný hejter tým, že píše o niekom nenávistným spôsobom, potvrdzuje, že sám má nejaký problém, ktorý ho výrazne obmedzuje. Namiesto toho, aby riešil svoje osobné výzvy, ,rieši‘ niekoho iného, kto ho o to nepožiadal. A to slovo ,rieši‘ musí byť v úvodzovkách, lebo hejter problém nerieši, on ho skôr produkuje,“ vysvetľuje Schlesinger. 

Hejter je často frustrovaný a nešťastný

Možno si sa aj ty niekedy zamyslel nad tým, čo asi prežíva človek, ktorý chrlí na sociálnych sieťach nenávisť. Aký je jeho život a čo prežíva. Odborník hejterov približuje ako nešťastných a emocionálne doráňaných ľudí. Nedarí sa im získať spoločenské uznanie alebo uznanie v partnerskom vzťahu. Hovorí tiež o druhej skupine, takzvaných odborníkoch – tí si zas myslia, že sú odborníkmi na všetko a musia sa ku všetkému vyjadriť. 

Motívy hejterov môžu byť rôzne. Ako sme už spomenuli, môže ním byť samotná frustrácia z vlastného života, ale aj istý druh závisti, že je niekto úspešnejší, a práve hejtom si kompenzuje svoj neúspech. Keď mu na jeho komentár zareagujú ďalší ľudia, užíva si aspoň chvíľku slávy. Pre niekoho zas môže byť nenávistný komentár forma odplaty, ak mu dotyčný v minulosti nejako ublížil. 

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. Zdroj: Unsplash/Grzegorz Walczak

Miroslav Schlesinger však uvádza, že väčšinou je za motívom hejtera práve strach z nás. „Ten môže mať tri hlavné dôvody: vaša krása či elegancia, komunikatívnosť alebo celkovo nejaký talent či úspešnosť. Ak máte aspoň jedno z vymenovaných pozitív vo väčšom nepomere oproti tomu, kto sa na vás zameral, stávate sa jeho nepriateľom. Aj keby to bolo vyložene subjektívne hodnotenie z jeho či jej strany. Keď máte všetky tri oblasti v prevahe viac ako on, tak ste pre takú osobu nepriateľom číslo jeden,“ objasňuje. Pre hejtera je v tejto situácii ľahšie útočiť na ostatných, ako by sa mal venovať sebe, konať ho núti jeho nedostatočná práca na sebe.

Aký je hejter mimo svojej klávesnice?

Dokázal by hejter povedať dotyčnému svoj názor aj mimo online priestoru? Odborník hovorí, že vo väčšine prípadov nie. Mnohí sa podľa neho skrývajú za dav alebo fiktívne profily. „A ak niekto komentuje ako anonymná osoba, silnú osobnosť v ňom budeme len ťažko hľadať,“ dodáva. Navyše, hejter si ani v online priestore často neuvedomuje, že jeho konanie môže byť potrestané. „Nikdy do dôsledkov nevie, čo robí, lebo zvyčajne reaguje buď automatizovane, alebo pod vplyvom afektu. Najčastejšie si neuvedomuje porušovanie princípov etického správania a fakt, že jeho hejt môže mať aj trestnoprávne dôsledky,“ vysvetľuje Schlesinger.

Niekoho to možno prekvapí, no hejter je naživo podľa odborníka veľmi citlivý na akúkoľvek kritiku a reaguje na ňu neprimerane. Schlesinger hejtera opisuje ako egocentrika s narcistickými prejavmi. „Hejter môže byť sofistikovaný intelektuál, ale aj agresívny hulvát bez vzdelania. Ich spoločnou črtou bude určite egocentrizmus,“ dodáva. Upozorňuje, že treba rozlišovať medzi hejtom a oprávnenou kritikou. „Môžeme to postrehnúť podľa obsahu komunikácie. Ak je jej cieľom iba dehonestácia, tak taký komentár je skutočne úplne zbytočný.“

Hejt môže mať fatálne následky

Hejter môže svojím správaním ľuďom narušiť viaceré oblasti života s presahom do psychiky obete, čo môže mať podľa odborníka fatálne následky. Schlesinger pre Refresher prezradil, že mal viacero skúseností s tým, keď sa obete hejtu psychicky zrútili alebo si nebodaj siahli na život. „Ľudská psychika je veľmi citlivá, nie je vhodné zahrávať sa s ňou ani formou hejtu v online prostredí. Tam je totiž veľká pravdepodobnosť, že z relatívne nevinného komentára sa stane siahodlhá nenávistná diskusia, ktorá niekomu veľmi hlboko zasiahne do života,“ dodáva. 

Sledovanie diskusií, kde sa to hemží nenávistnými komentármi, však môže ovplyvniť aj ostatných, ktorých sa priamo netýka. Odborník preto odporúča vyvarovať sa takýchto miest a radšej svoj čas venovať niečomu zmysluplnejšiemu.  

muž, šťastný muž, muž s notebookom, mladík, chlap
Zdroj: Oleg Ivanov, Unsplash

Ako prípadne reagovať na hejtera?

Ak chceš na hejterský komentár reagovať, odborník odporúča premyslieť si, akou formou to bude. V prípade, že by ti to malo priniesť ešte viac hnevu či negatívnych emócií, radšej sa na to vykašli. V takomto prípade je jednoduchšie sa nad hejtera povzniesť. „Vždy ešte ostáva možnosť požiadať administrátora o vymazanie príspevku alebo aj o zablokovanie diskutujúceho, ktorého vyjadrenia sú už v rozpore so zákonom,“ odporúča Schlesinger. 

Ak chceš hejterovi odpovedať, odporúča, aby si ho upozornil, že jeho správanie je urážlivé, a ak aj má svoj názor, nech je konštruktívny a nie urážlivý, avšak to najviac funguje v reálnej komunikácii. Dodáva tiež, že nemáš reagovať hneď, lebo môžeš konať v afekte. Konať treba s nadhľadom a chladnou hlavou. 

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. Zdroj: Unsplash/Glenn Carstens-Peters/volně k užití

Svojsky reaguje na hejty aj Džastin Výber

Spôsobov, ako sa vyrovnať so svojimi hejtermi, je viacero. Inšpiratívnym príkladom pre teba môže byť aj Džastin Výber, ktorý sa rozhodol hejterské komentáre využiť vo svoj prospech. S hejtermi sa popasoval vo svojej najnovšej pesničke a nevynechal z toho ani Tiktok, kde taktiež reaguje nielen na svojich fanúšikov. Ak sa aj s hejtom stretneš, tak sa nadeň treba povzniesť. Ako na to, si môžeš pozrieť v klipe s Džastinom.

Domov
Zdieľať
Diskusia