Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. mája 2021, 19:03
Čas čítania 0:40
Adam Novosad

V Chorvátsku si homosexuálne páry budú môcť adoptovať deti, rozhodol súd

V Chorvátsku si homosexuálne páry budú môcť adoptovať deti, rozhodol súd
Zdroj: Unsplash/Daniel James/volně k užití
NEWS LGBT+
Uložiť Uložené

Chorvátska dvojica vyhrala súdne konanie po odmietnutí žiadosti o adopciu z roku 2016.

Chorvátsky súd rozhodol, že homosexuálne páry sa môžu uchádzať o adopciu detí. Mladen Kožić a Ivo Segota sa v roku 2016 rozhodli požiadať o adopciu dieťaťa, ktoré spoločne chceli vychovávať, ale žiadosť im úrady zamietli, informuje Balkan Insight.

Napriek tomu sa nevzdali a začali bojovať o svoje práva, čo potvrdil súd v Záhrebe, ktorý uznal, že homosexuálny pár bol diskriminovaný a homosexuálne dvojice majú na základe chorvátskej ústavy právo mať možnosť adoptovať si dieťa. V krajine pritom zákony umožňujú adopcie jednotlivcom, a tak si viacero homosexuálnych párov zvolilo radšej cestu individuálnej žiadosti namiesto žiadosti ako páru.

Odporúčané
Krásna herečka zrušila Bena Afflecka v zoznamovacej aplikácii, lebo neverila, že je to naozaj on. Herec jej poslal smutné video Krásna herečka zrušila Bena Afflecka v zoznamovacej aplikácii, lebo neverila, že je to naozaj on. Herec jej poslal smutné video 5. mája 2021, 18:01

V Chorvátsku síce ústava hovorí o manželstve výlučne ako o zväzku muža a ženy, ale od roku 2014 v krajine platí zákon ustanovujúci „životné partnerstvá“, čo je ekvivalent registrovaného partnerstva s drvivou väčšinou práv a povinností vyplývajúcich z bežného manželstva. Doteraz však ľudia uzatvárajúci „životné partnerstvá“ nemali právo adoptovať si dieťa, čo sa rozhodnutím súdu zmenilo.

Organizácia Rainbow Family Association združujúca dvojice z LGBT komunity prijala rozsudok s nadšením. „Verdikt otvára dvere všetkým gay a lesbickým dvojiciam,“ vyhlásila organizácia. Túžba po adopcii dieťaťa sa náhle pre množstvo párov premenila na realitu, čo z rozsudku spravilo historický moment.

Domov
Zdieľať
Diskusia