Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
2. mája 2021, 9:32
Čas čítania 6:57
Tímea Krauszová

Takto vyzerá liposukcia: boli sme priamo na sále. Oplatí sa ti dať si odsať tuk?

Takto vyzerá liposukcia: boli sme priamo na sále. Oplatí sa ti dať si odsať tuk?
Zdroj: Refresher/Tímea Krauszová
MÓDA LIPOSUKCIA SKRÁŠĽOVACIE PROCEDÚRY
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Všetko, čo potrebuješ vedieť o liposukcii. Je výsledok doživotný? Ako veľmi to bolí?

Upozornenie: V článku sú fotografie z operačného zákroku, ktoré by mohli citlivé povahy rozrušiť.

Kristína absolvovala vo februári liposukciu. Skúšala už všeličo, upravila si jedálny lístok, cvičí, ale stále sa jej nedarilo vytvarovať si postavu svojich snov vlastnými silami. Zverila sa preto podobne ako stovky ďalších žien aj mužov do rúk lekára.

Liposukcia je čoraz obľúbenejšia, preto sme si chceli overiť, či naozaj funguje. Prečítaj si, ako prebieha zákrok, koľko stojí a v akom prípade si môžeš novú postavu užívať prakticky doživotne.

Podarilo sa nám dostať sa aj priamo na operačnú sálu na súkromnej klinike Chirkoz Medical Clinic v Bratislave. Rozprávali sme sa so zdravotnými sestrami, s anestéziológom aj so samotným lekárom. Počas zákroku nám vysvetľovali, čo sa deje a ako liposukcia funguje, a konečne vieme, kedy a za akých okolností je možné, že po nej človek priberie.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako prebieha liposukcia.
  • Či je zákrok bolestivý a aký účinok môžeš očakávať.
  • Ako hodnotí zákrok žena, ktorá ho absolvovala pred niekoľkými mesiacmi.
  • Koľko stojí liposukcia a kto ju môže podstúpiť.
  • Či sa dá obezita vyriešiť liposukciou.
  • Či môžeš potom znovu pribrať (jo-jo efekt).

Tuk z tela mizol pred našimi očami

Na operačnom stole leží klientka Alena. Vopred súhlasila s tým, že môžeme byť na sále, no vzhľadom na anestéziu a sedatíva našu prítomnosť ani nevníma. Na tele si lekár zaznačí, ako ho chce vytvarovať.

Odporúčané
Súpravy na gélové nechty na doma: toto je 5 najlepšie hodnotených setov na domácu manikúru Súpravy na gélové nechty na doma: toto je 5 najlepšie hodnotených setov na domácu manikúru 16. júna 2023, 11:00

Všetci sú hneď zrána v dobrej nálade. Zdravotná sestra púšťa rádio, lekár žartuje a pripravuje sa na zákrok, anestéziológ stíha vnímať aj rozhovor na sále. Hoci je liposukcia operačný zákrok, určite si to netreba predstavovať ako v Dr. Houseovi: aj podľa lekára Mareka Štefánika je to v podstate rutinný zákrok.

Pri používaní „odsávačky“ (neskôr zisťujeme, že je to špeciálna kanyla) si pomáha rukou a presnými pohybmi tuk postupne odsáva. Ten cez hadičku vyteká z tela do zbernej nádoby a tuková rolka na chrbte klientky po čase spľasne. V priebehu asi dvoch hodín vidieť aj reálny rozdiel v tvare tela, no to ešte nie je finálny výsledok.

Lekár má kontrolu nad tým, z ktorých častí vysáva tuk. Zaznačil si ich ešte pred operáciou.
Lekár má kontrolu nad tým, z ktorých častí vysáva tuk. Zaznačil si ich ešte pred operáciou. Zdroj: Refresher / Tímea Krauszová

Po operácii Alene na niekoľko dní ošetrené oblasti napuchnú a budú sa hojiť. Bude musieť nosiť sťahujúce oblečenie, dať si na pár dní oddych doma a nenamáhať sa. Finálny výsledok uvidí možno až o pár mesiacov, no keď raz vidíš odsatý tuk, je ti jasné, že ho má jednoducho menej. Fajn, na prvý pohľad teda liposukcia „funguje“. Ako presne?

Existujú rôzne druhy liposukcie: od klasickej metódy odsávania rozbitých tukových buniek cez ultrazvukovú a rádiofrekvenčnú až po laserovú. V medicínskom zariadení Chirkoz používajú prístroj Body-jet, ktorý využíva vodný lúč. Ten naruší tukové tkanivo a uvoľnený tuk cez rovnakú kanylu aj vysaje. Je presnejší, ale aj šetrnejší, zákrok možno robiť v lokálnej, čiastočnej alebo plnej anestézii. Navyše odsatý tuk sa ešte dá použiť pri modelácii zadku či pŕs, prípadne pri korekcii tváre.

„Výhodou prístroja Body-jet oproti ostatným typom liposukcie je, že preplachový roztok, ktorý sa používa na uvoľnenie tukového tkaniva, nezotrváva v tele dlho a nepôsobí tak dlho toxicky na organizmus. Okrem toho pomocou vodného lúča vieme bezpečným spôsobom odobrať väčšie množstvo tukového tkaniva, takže je možné cieľovú oblasť lepšie vytvarovať,“ povedal nám doktor Štefánik, ktorého sme sprevádzali pred zákrokom aj počas neho.

Odporúčané
DNA TESTY: Máme v génoch zapísanú našu spriaznenú dušu a vieme si naprogramovať ideálne deti? DNA TESTY: Máme v génoch zapísanú našu spriaznenú dušu a vieme si naprogramovať ideálne deti? 5. apríla 2021, 14:30


Pri zákroku sa využíva dvojcestná kanyla: do tela sa vstrekuje roztok, ktorým lekár uvoľňuje tukové tkanivo, a zároveň sa cez kanylu odsáva aj tuk a zvyšná tekutina. „Keďže nepotrebujem používať veľké množstvo preplachovej tekutiny, dokážem s kanylou pracovať dlhšie a efektívnejšie zobrať tukové tkanivo bez ohrozenia bezpečnosti pacienta.“

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97698 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Pre aký typ tela je liposukcia vhodná.
  • Ako vníma investíciu do zákroku Kristína a či je s výsledkom spokojná.
  • Ako prebieha liposukcia pri obéznych ľuďoch a či sa ňou dá obezita vyriešiť.
  • Či sa dá po zákroku znovu pribrať.
Domov
Zdieľať
Diskusia