Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2021, 15:31
Čas čítania 1:39
Martin Mičuda

Elektrické Audi A6 ponúkne pôsobivý vzhľad a schopnosť nabiť až 100 kWh batérie za menej ako 25 minút

Elektrické Audi A6 ponúkne pôsobivý vzhľad a schopnosť nabiť až 100 kWh batérie za menej ako 25 minút
Zdroj: Audi
TECH AUTOMOBILOVÉ NOVINKY
Uložiť Uložené

Plánovaný elektromobil vyššej strednej triedy od Audi bude stáť na novej platforme PPE.

Rovnako ako konkurenčný Mercedes-Benzaj automobilka Audi posledné mesiace odhaľuje jednu elektrickú novinku za druhou. Po športovom modeli e-tron GT alebo kompaktných crossoveroch Q4 e-tron a Q4 Sportback e-tron totiž prichádza na rad ďalší počin. Po prvotnom úniku fotografií nám samotná automobilka oficiálne ukázala A6 e-tron s dodatkom Concept. Je teda jasné, že na rozdiel od predošlých spomínaných noviniek je tentoraz vo veci zatiaľ len koncepčná podoba.

 
Tá sa však má skôr či neskôr pretaviť do sériovej podoby, pretože Audi v poslednom období už neraz vyhlásilo, že vo vyššej strednej triede chystá postaviť svojho elektrického zástupcu. Ten má prísť ako odpoveď na avizované EQE zo Stuttgartu, ktoré sa v produkčnej podobe objaví na trhu už budúci rok. Kedy sa tak stane v prípade A6 e-tron, je nateraz otázne, ale počas prezentácie na autosalóne v Šanghaji kompetentní uviedli, že koncept má veľmi blízko k budúcej generácii klasického A6. Na to si však budeme musieť ešte niekoľko rokov počkať. 

Audi, A6 e-tron,
Zdroj: Audi

 
A6 e-tron Concept s dĺžkou takmer 5 metrov svojím mimoriadne pôsobivým zovňajškom poukazuje na to, akým smerom sa chce po dizajnovej stránke automobilka uberať v blízkej budúcnosti. Ako uvádza samotné Audi, pôjde o dynamické línie, ktoré okrem športového vzhľadu súčasne zaručia i eleganciu. 

Odporúčané
Na svete sú ďalšie elektromobily od Audi. Q4 e-tron ponúkne dve karosérie a dojazd viac ako 520 km Na svete sú ďalšie elektromobily od Audi. Q4 e-tron ponúkne dve karosérie a dojazd viac ako 520 km 14. apríla 2021, 21:11


Prísny exteriér, ktorý sa jasne podriaďuje výbornej aerodynamike (koeficient odporu vzduchu Cd = 0,22), udrie do očí obrovskou singleframovou maskou. Tá je, pochopiteľne, zaslepená, otvory na prívod vzduchu sú len po stranách agresívneho nárazníka. V rohoch čelnej časti vykúkajú úzke Matrix-LED svetlá. Nízka (len 1,44 m) silueta strechy v zadnej časti pripomína vozidlá kupé, samotné koncové partie by si, naopak, na vozidlo značky Audi asi netipoval. Vskutku netypicky tvarovaný zadok má svetlomety prepojené s OLED svetelnou technikou.

Audi, A6 e-tron,
Zdroj: Audi

Vzhľadom na to, že momentálne je vo veci len koncept, pohľad do interiéru nám Audi zatiaľ nesprístupnilo. Viac však zaujmú technické špecifikácie. A6 e-tron bude totiž jedným z prvých modelov, ktoré budú stáť na chystanej platforme PPE, ktorú vyvíja Audi spoločne so značkou Porsche. Priestorovo úspornejšia architektúra umožňuje plochú „zástavu“ veľkých akumulátorov aj pre nízke vozidlá (nie SUV), príkladom čoho je práve tento koncept – A6 e-tron má totiž až 100 kWh batériu

Koncepčná podoba sa spolieha na dvojicu elektromotorov so spoločným výkonom až 350 kW/476 koní a s krútiacim momentom 800 Nm. Aj vďaka skutočnosti, že A6 e-tron si poradí so 400 i 800 V systémom, za ideálnych podmienok bude možné nabiť veľké 100 kWh akumulátory na 80 percent za menej ako 25 minút. Viac nám Audi prezradí až časom, prvý model s PPE platformou sa ukáže o dva roky. 

Audi, A6 e-tron,Audi, A6 e-tron,Audi, A6 e-tron,Audi, A6 e-tron,
Zobraziť galériu
(7)
Domov
Zdieľať
Diskusia