Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. apríla 2021, 9:26
Čas čítania 1:00
Adam Novosad

FOTO: Výbuch sopky pokryl všetko 30-centimetrovou vrstvou popola. Karibský ostrov vyzerá ako z apokalyptického filmu

FOTO: Výbuch sopky pokryl všetko 30-centimetrovou vrstvou popola. Karibský ostrov vyzerá ako z apokalyptického filmu
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="Wikimedia/Dr Peter James Chisholm (licence: https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.en)" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">creativecommons.org</a>
NEWS SOPKA
Uložiť Uložené

Štát Svätý Vincent a Grenadíny zažíva prírodnú katastrofu, ktorá spôsobila evakuáciu tisícok obyvateľov.

Ostrovný karibský štát Svätý Vincent a Grenadíny zasiahla sopečná erupcia, ktorá vyprskla popol do výšky niekoľkých kilometrov a ochromila život bežných ľudí. Aj keď vulkán La Soufriere po desaťročia nejavil výraznejšie známky života, od decembra minulého roka sa začal prebúdzať, čo sa prejavilo na seizmickej aktivite v tejto oblasti sveta, uvádza BBC.

V posledných dňoch napokon sopka vybuchla, čo v Kingstowne, hlavnom meste štátu, vyvolalo paniku. Množstvo obyvateľov ostrova zostalo odrezaných od pitnej vody, z preventívnych dôvodov museli evakuovať ich domovy a momentálne sa pozerajú na to, ako sopečný popol vychrlený z krátera dopadáva na budovy, stromy aj cesty.

Dohromady muselo byť evakuovaných viac ako 16-tisíc obyvateľov, z ktorých viac ako 3-tisíc strávilo noc z piatka na sobotu v núdzových centrách, kde mali k dispozícii základné potreby.

Situácia je natoľko vážna, že sopečný prach a popol vytvorili na povrchu hlavného mesta v niektorých oblastiach vrstvu hrubšiu ako 30 centimetrov, ktorá pokryla všetko, na čo dopadla. Takýto roztrúsený popol vie byť nebezpečný najmä pre obyvateľov trpiacich rôznymi respiračnými problémami.

Odporúčané
Dáta z Izraela priniesli zlú správu: vakcína od Pfizeru nemusí stačiť na juhoafrickú mutáciu Dáta z Izraela priniesli zlú správu: vakcína od Pfizeru nemusí stačiť na juhoafrickú mutáciu 11. apríla 2021, 8:47

Na ostrove žije viac ako 110-tisíc ľudí, ktorých erupcia sopky prekvapila už minulý týždeň vo štvrtok. Odborníci si najprv všimli pomaly vytekajúcu lávu z jej krátera, čo značilo prichádzajúci výbuch. Nateraz sopka nespôsobila žiadne devastačné škody, ale miestne úrady ľuďom nakázali, aby zostávali vnútri svojich domovov a zbytočne nevychádzali von, ak nemusia.  

Domov
Zdieľať
Diskusia