Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2021, 7:58
Čas čítania 0:43
Marián Mauik Biel

Najbizarnejšia webkamera Eyecam má mihalnice, obočie a oko sledujúce okolie

Najbizarnejšia webkamera Eyecam má mihalnice, obočie a oko sledujúce okolie
Zdroj: Eyecam
TECH DIZAJN
Uložiť Uložené

Nevšedný experiment na sledovanie toho, ako ľudia vnímajú poľudštenú elektroniku, si môžeš vytvoriť doma sám.

Francúzsky dizajnér a inžinier Marc Teyssier predstavil ďalší zo svojich bizarných výtvorov, v ktorých spája techniku a ľudský motív. Pred tromi rokmi to bol kryt mobilu z umelej ľudskej kože, ktorá reaguje na hladkanie alebo uštipnutie. Teraz je to Eyecam, webkamera s podobou ľudského oka.

Odporúčané
Obal na mobil podobný ľudskej koži reaguje na dotyky, dá sa aj štekliť Obal na mobil podobný ľudskej koži reaguje na dotyky, dá sa aj štekliť 20. októbra 2019, 18:06

Eyecam vytvoril preto, aby mohol skúmať reakcie ľudí. Ako vysvetľuje, rôzne senzory a kamery sú na každom kroku. Postupne sa stali prakticky neviditeľnými. Jeho dizajn je presný opak – pritiahne pozornosť celého okolia.

dizajn
Zdroj: Eyecam

Tento výtvor má pomerne verný tvar časti ľudskej hlavy s okom, ktoré sa dokáže otáčať. Podporuje totiž detekciu osôb, takže sa vie doslova pozerať okolo seba. Nechýbajú viečka, ktoré vedia klipkať alebo oko zatvoriť. Má mihalnice aj obočie. Celá kamera je zabalená do materiálu, ktorý má na dotyk aj farbou čo najviac pripomínať ľudskú pokožku.

dizajn
Zdroj: Eyecam
dizajn
Zdroj: Eyecam

Hardvér tvorí HD kamera a riadiaca jednotka postavená na platforme Raspberry Pi zero.

Výtvor ponúka ako otvorený zdroj softvér aj hardvér. Podrobný návod na stavbu z 3D tlačiarne, formovanie umelej kože aj softvér si môže ktokoľvek stiahnuť a následne môže vytvoriť vlastnú ľudskú webkameru. A sledovať, či sa jej známi, kolegovia alebo spolužiaci zľaknú alebo či budú mať nutkanie dotknúť sa jej.  

Domov
Zdieľať
Diskusia