Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
30. marca 2021, 7:01
Čas čítania 0:53
Kamila Šebestová

V Nemecku sa po zaočkovaní vakcínou AstraZeneca vyskytlo 21 zriedkavých prípadov krvných zrazenín. Zomrelo sedem ľudí

V Nemecku sa po zaočkovaní vakcínou AstraZeneca vyskytlo 21 zriedkavých prípadov krvných zrazenín. Zomrelo sedem ľudí
Zdroj: TASR – Radovan Stoklasa
NEWS ASTRAZENECA
Uložiť Uložené

Z 21 pacientov s krvnými zrazeninami bolo 19 žien vo veku od 20 do 63 rokov. Okrem nich do tejto skupiny patrili aj dvaja muži vo veku 36 a 57 rokov.

Podľa spravodajského portálu abc News  Nemecko hlási 21 prípadov zriedkavých krvných zrazenín v období po zaočkovaní vakcínou AstraZeneca. Sedem ľudí následkom trombózy zomrelo. 

Výskyt zriedkavých krvných zrazenín v mozgu po zaočkovaní touto vakcínou donútilo niektoré európske krajiny, aby dočasne pozastavili očkovanie vakcínou AstraZeneca. Európska lieková agentúra (EMA) však očkovanie opätovne schválila. Podľa agentúry očkovanie nesúvisí so zvýšením celkového rizika krvných zrazenín.

Dodala však, že varovania o možných vedľajších účinkoch by mali brať do úvahy lekári aj pacienti. 

Väčšina krajín Európskej únie odvtedy znovu obnovila očkovanie AstraZenecou. Nemecký Inštitút Paula Ehrlicha uviedol, že 12 z 21 prípadov, ktoré Nemci evidovali do 25. marca, zahŕňalo pacientov s extrémne nízkou hladinou krvných doštičiek.

Z 21 pacientov s krvnými zrazeninami bolo 19 žien vo veku od 20 do 63 rokov. Okrem nich do tejto skupiny patrili aj dvaja muži vo veku 36 a 57 rokov.

Počas obdobia nahlasovania týchto prípadov bolo v Nemecku podaných vyše 2,27 milióna prvých dávok vakcíny AstraZeneca. 

Napriek zriedkavým prípadom krvných zrazenín si táto vakcína získala opätovnú dôveru štátov Európskej únie. Chcú sa ňou zaočkovať aj premiéri Británie a Francúzska.

Odporúčané
Je vakcína od AstraZeneca bezpečná? Budeme vyrábať ruský Sputnik? A treba sa očkovať každý rok? Toto sú odpovede na tvoje otázky Je vakcína od AstraZeneca bezpečná? Budeme vyrábať ruský Sputnik? A treba sa očkovať každý rok? Toto sú odpovede na tvoje otázky 8. februára 2021, 12:30

Na Slovensku vyvolal vlnu kritiky proti vakcíne AstraZeneca prípad 38-ročnej učiteľky, ktorá zomrela krátko po očkovaní. Pitva však preukázala, že nie je žiaden súvis medzi očkovaním vakcínou AstraZeneca a jej úmrtím.

Po vyhodnotení predchorobia, relatívne dlhšieho obdobia po očkovaní a záverov vykonanej pitvy úrad konštatuje, že úmrtie nemožno dávať do súvisu s očkovaním proti koronavírusu,“ informovala Erika Kováčiková z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Odporúčané
AstraZeneca si získala dôveru európskych krajín. Premiéri Francúzska a Británie sa ňou nechajú zaočkovať AstraZeneca si získala dôveru európskych krajín. Premiéri Francúzska a Británie sa ňou nechajú zaočkovať 19. marca 2021, 7:56
Domov
Zdieľať
Diskusia