Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2021, 15:03
Čas čítania 0:50
Lukáš Čelka

Cigániková: Z registrovaných vakcín si už ľudia nebudú môcť vyberať vopred, ktorou sa chcú zaočkovať

Cigániková: Z registrovaných vakcín si už ľudia nebudú môcť vyberať vopred, ktorou sa chcú zaočkovať
Zdroj: TASR -Jaroslav Novák
NEWS
Uložiť Uložené

Poslankyňa tvrdí, že nerozumie, prečo to tak musí byť.

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková po mimoriadnom zdravotníckom výbore informovala, že si ľudia už nebudú môcť vyberať medzi registrovanými vakcínami. Tvrdí, že ona osobne si dokáže predstaviť, žeby bola čakačka na každú jednu vakcínu zvlášť, preto tomuto kroku nerozumie.

Ak sa schváli použitie vakcíny Sputnik V, bude len na ľuďoch, či si ju vyberú alebo sa nechajú zaočkovať registrovanými vakcínami. Systém by mal podľa jej slov fungovať tak, že spolu s SMS správou obsahujúcou termín očkovania, ktorú vygeneruje aplikácia čakáreň, príde človeku aj informácia, aká vakcína mu bude podaná. Ak niekto tento druh vakcíny odmietne, zaradí sa naspäť do čakárne a termín bude k dispozícii pre človeka, ktorý sa chce dať danou vakcínu zaočkovať.

Odporúčané
Poslanec OĽaNO vysmial falošný prieskum, v ktorom vedie jeho vlastná strana. Nepravdivé výsledky videli desaťtisíce Slovákov Poslanec OĽaNO vysmial falošný prieskum, v ktorom vedie jeho vlastná strana. Nepravdivé výsledky videli desaťtisíce Slovákov 18. marca 2021, 13:50

Poslankyňa sa tiež vyjadrila k objednaniu vakcín Pfizer vládou. Tvrdí, že je chybou, že ministerstvo zdravotníctva rátalo s malým rezervným množstvom vakcín. „Mohli sme rátať, že budú problémy s dodávkami a distribúciou, ako s tým rátala Európska komisia,“ povedala Cigániková.

Podľa jej slov plánovalo Slovensko zaočkovať  3,3 milióna ľudí, a keď sa mohol doobjednať Pfizer, mali sme už zakontrahovaných desať miliónov dávok. Ministerstvo sa však obhajuje, že vakcíny by sme museli využiť do pol roka a museli by sme za ne všetky zaplatiť. Na výbore ministerstvo tvrdilo, že vakcíny sa budú dovážať od apríla do decembra bez ohľadu na to, kedy sme ich objednali.

Domov
Zdieľať
Diskusia