Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. marca 2021, 14:51
Čas čítania 0:44
Lukáš Čelka

Preventívne pozastavenie očkovania vakcínou AstraZeneca už ohlásilo aj Írsko

Preventívne pozastavenie očkovania vakcínou AstraZeneca už ohlásilo aj Írsko
Zdroj: TASR/AP
NEWS ASTRAZENECA
Uložiť Uložené

Reagujú tým na správy z Nórska a Dánska, kde sa u zaočkovaných ľudí objavili krvné zrazeniny.

Írsky minister zdravotníctva ohlásil dočasné pozastavenie očkovania vakcínou AstraZeneca. Ide o reakciu na správy z Nórska a Dánska, kde sa u zaočkovaných ľudí objavili krvné zrazeniny. Oba severské štáty už z preventívnych dôvodov očkovanie touto vakcínou pozastavili. Úrady však zdôrazňujú, že sa zatiaľ nepreukázala žiadna súvislosť medzi vakcínou a zrazeninami. Informoval o tom portál BBC.

Nórsko aj Dánsko pozastavilo očkovanie touto vakcínou už vo štvrtok. Krvné zrazeniny sa pritom v oboch krajinách objavili vo viacerých prípadoch. Odborníci oboch krajín tvrdia, že ide len o preventívne opatrenie, nakoľko nič nenasvedčuje spojitosti zrazenín s vakcínou. Tento názor s nimi zdieľajú aj odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie.

Odporúčané
Predčasné voľby pripúšťa aj Milan Krajniak. Ľuďom sa ospravedlnil, že musia znášať hádky politikov Predčasné voľby pripúšťa aj Milan Krajniak. Ľuďom sa ospravedlnil, že musia znášať hádky politikov 14. marca 2021, 12:18

Svetová zdravotníctva organizácia, ako aj samotná firma AstraZeneca tvrdia, že výskyt krvných zrazenín u zaočkovaných nie je vyšší, ako je bežné v neočkovanej populácii. Tvorba krvných zrazenín alebo problémy s krvnými doštičkami nie sú zaradené ani medzi vedľajšie účinky a počas klinických testov sa neobjavili.

Posledné štatistiky očkovania ukazujú, že od štvrtka drvivú väčšinu vakcín podávaných v Írsku vyrába spoločnosť Pfizer. Celkovo tam bolo podaných 589 512 dávok, z čoho 452 927 dávok bolo vakcínou spoločnosti Pfizer a 117 507 dávok bola AstraZenecou. V susednej Veľkej Británii pritom vakcína AstraZeneca dominuje a dostali ju už milióny ľudí. 

Domov
Zdieľať
Diskusia