Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. marca 2021, 13:25
Čas čítania 1:03
Viktor Kniš

Odídenci od Kotlebu vytvorili politickú stranu Republika. Predsedom je Milan Uhrík, 10-tisíc podpisov však nezbieral

POLITIKA ĽSNS MARIAN KOTLEBA
Uložiť Uložené

Extrémistická ĽSNS sa začiatkom roka rozštiepila pre postup obžalovaného Mariana Kotlebu, ktorý sám zo seba spravil neohrozeného vládcu. To sa nepáčilo Uhríkovi, Mazurekovi a spol., ktorí si kúpili vlastnú stranu.

Milan Uhrík oznámil vznik novej strany s názvom Republika, ktorej predsedom sa stal krátko po tom, ako opustil domovskú ĽSNS po nezhodách s Marianom Kotlebom.

Europoslanec stranu kúpil, nemusel preto vyzbierať 10-tisíc podpisov, ako býva zvykom pri zakladaní nových subjektov. Aktuality zistili, že si Uhrík privlastnil stranu Hlas ľudu, za ktorou stál exposlanec národnej rady Peter Marček. Stranu pôvodne založil ešte exprezident Ivan Gašparovič po odchode od Vladimíra Mečiara v roku 2002.

Uhrík sa stal predsedom skôr, ako do hnutia vstúpili vôbec prví členovia a zasadlo jeho predsedníctvo. Členmi by mali byť aj Milan Mazurek, Ondrej Ďurica alebo Miroslav Suja, ktorí rovnako neboli spokojní so zmenou stanov v ĽSNS.

„Personálne obsadenie hnutia budeme prezentovať tiež samostatne a neskôr. Zatiaľ avizujem len toľko, že Republika nie je a ani nebude klonom ĽS Naše Slovensko,“ tvrdí Uhrík. Zverejnil už aj promo video hnutia Republika a oficiálnu webovú stránku.

Odporúčané
Neexistuje vesmír, v ktorom by sme s nimi spolupracovali: Extrémistov z ĽSNS čaká po štiepení mnoho problémov Neexistuje vesmír, v ktorom by sme s nimi spolupracovali: Extrémistov z ĽSNS čaká po štiepení mnoho problémov 14. februára 2021, 14:30

Bývalý člen ĽSNS Milan Uhrík tvrdí, že hnutie Republika bude razantné, ale dôstojné. Odídenci od Kotlebu sa už krátko po odchode snažili prezentovať ako tá kultivovanejšia polovica rozštiepenej extrémistickej strany. 

„Republiku zakladáme ako hnutie pre všetkých občanov, ktorí sú nespokojní s likvidačnou politikou tejto vládnej koalície a súčasne frustrovaní zo škandálov skompromitovanej a skorumpovanej opozície. Konzervatívne hnutie Republika je a bude razantnou, ale dôstojnou politickou silou a voľbou pre pozitívnu zmenu, ktorú Slovensko tak zúfalo potrebuje,“ tvrdí Uhrík. 

Viacerí poslanci od Kotlebu odišli krátko po tom, čo zmenil za pomoci delegátov stanovy vo svoj prospech. Mali mu zabezpečovať neobmedzené vládnutie aj v prípade, že by Najvyšší súd potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorý rozhodol o Kotlebovej vine v prípade podozrivých „1488“ šekov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia