Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. marca 2021, 18:00
Čas čítania 5:35
Viktor Kniš

Kollár pripúšťa predčasné voľby, Naď menšinovú vládu. Ako sa vyvíjal týždeň koaličnej krízy?

Kollár pripúšťa predčasné voľby, Naď menšinovú vládu. Ako sa vyvíjal týždeň koaličnej krízy?
Zdroj: TASR
POLITIKA BORIS KOLLÁR IGOR MATOVIČ KOALIČNÁ KRÍZA RICHARD SULÍK VERONIKA REMIŠOVÁ
Uložiť Uložené

V stredu vyvrcholí zatiaľ najväčšia vládna kríza, v rámci ktorej žiada Richard Sulík veľkú rekonštrukciu. Na stole sú mená všetkých ministrov aj premiéra.

Štyria predsedovia koaličných strán sa vedľa seba naposledy na tlačovej konferencii postavili ešte v júli 2020, keď Slovákom spoločne sľúbili pol miliardy eur. Pandémia bola v tom čase na ústupe, a tak s usmiatymi tvárami bez rúšok občanom prezentovali, ako sa im darí spoločnými silami a vďaka znižovaniu nákladov v rezortoch rozšíriť rozpočet o peniaze, ktoré poputujú priamo ľuďom. 

Netrvalo ani pol roka a Slovensko sa postupne stalo lídrom v rebríčkoch počtu mŕtvych aj hospitalizovaných v rámci pandémie koronavírusu na svete a stúpala aj nervozita. Dlhodobo sa koaliční partneri nevedeli dohodnúť na opatreniach, ktoré boli raz príliš benevolentné, inokedy nepochopiteľné, ale vždy ťažko vymožiteľné a bez jasnej zhody všetkých štyroch vládnych strán. 

Odporúčané
Politológ: Nevylučujem pád vlády. Záleží, kam sú hlavní aktéri ochotní zájsť (Rozhovor) Politológ: Nevylučujem pád vlády. Záleží, kam sú hlavní aktéri ochotní zájsť (Rozhovor) 3. marca 2021, 19:06

Igorovi Matovičovi sa nepáčilo, keď chcel Richard Sulík otvorené reštaurácie, a do dnešného dňa vyčíta ministrovi hospodárstva, že nenakúpil antigénové testy. Predsedovi SaS prekáža najmä spôsob komunikácie. Nepomohli ani dohody o neútočení, ani pravidlá komunikácie na verejnosti. 

Výsledkom je veľká koaličná kríza, ktorú otvorili pred týždňom strany Sloboda a Solidarita a Za ľudí. Sprostredkovateľom požiadaviek je zatiaľ Richard Sulík, ktorý žiada rekonštrukciu vlády. Trvá na výmene premiéra aj ministra zdravotníctva, na stole však podľa neho majú byť všetky mená ministrov vrátane jeho. 

Pravdepodobné vyvrcholenie alebo aspoň značný posun v koaličnej kríze by mali priniesť stredajšie rokovania. Zasadne klub strany OĽaNO a stretnú sa aj všetci poslanci a členovia hnutia Sme rodina. Následne sa očakáva aj stretnutie predstaviteľov všetkých štyroch strán. Rozhovory v menších kruhoch prebiehajú od minulého týždňa. V článku zhrnieme pozície, z ktorých jednotlivé strany vychádzajú, aj najdôležitejšie výroky ich predstaviteľov z posledných dní. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Či je strana SaS jednotná 
  • Na čo sa v rámci koaličnej krízy čaká
  • Prečo Boris Kollár pripustil pád vlády
  • Ako dopadla anketa o predčasných voľbách Gábora Grendela a prečo potom musel vysvetľovať výsledky
  • Kto sa postavil proti Matovičovi vo vlastnom hnutí a aká nálada panuje v OĽaNO
  • Prečo Za ľudí hrozí niekoľko nepriaznivých scenárov
  • Prečo si Marek Krajčí myslí, že jeho odstúpenie nie je riešením vládnej krízy

Za ľudí

Práve nespokojnosť členov Za ľudí otvorila koaličnú krízu. Stranu už skôr opustil Miroslav Kollár, pričom ako dôvod uviedol spôsob vládnutia. Ako ďalší odišiel Tomáš Valášek, ten odišiel zo strany krátko po tom, ako Igor Matovič privítal ruskú vakcínu na košickom letisku. Dôrazne však uviedol, že odstupuje aj preto, akým spôsobom premiér vládu počas prvého roka od vymenovania viedol. „Igora Matoviča zastaviť nemôžem, ale viem mu zabrániť konať v mojom mene,“ povedal pri odstúpení. 

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

Veronika Remišová vzápätí zvolala predsedníctvo strany, verejne povedala, že je „znechutená a sklamaná a spoločne s kolegami vidí obrovské zlyhania v manažmente pandémie“. Po predsedníctve Za ľudí sa predstavitelia tejto strany stretli s vedením SaS, aby svoje kroky koordinovali. Na druhý deň Richard Sulík oznámil plán s rekonštrukciou vlády. 

Od tohto momentu bol lídrom komunikácie za SaS a Za ľudí práve Richard Sulík, Veronika Remišová však zadefinovala, že Za ľudí chce rekonštrukciu vlády „na pôdoryse týchto parlamentných volieb“, a zdôraznila snahu „aby táto vláda vydržala“. 

Juraj Šeliga v rozhovore pre Denník N povedal, že v strane Za ľudí majú tri varianty rekonštrukcie vlády. „Teraz v stredu by sme sa mali pohnúť v tom smere, že si povieme, kam sú partneri ochotní ísť, a na čo, naopak, politicky nie sú ochotní pristúpiť. To bude signál aj pre nás, ku ktorému z ďalších variantov pristúpime,“ upresnil a dodal, že je pre neho nepredstaviteľné, aby koaličná kríza skončila s tým, že Marek Krajčí bude naďalej ministrom zdravotníctva. 

Veronika Remišová v závere týždňa v Rádiu Expres reagovala na Jaroslava Naďa, ktorý povedal, že je pripravený vládnuť s menšinovou vládou. Podľa predsedníčky Za ľudí je minister obrany pripravený vládnuť s fašistami. „Nejde im o nič iné, len o moc, a to je pre mňa najväčšie sklamanie,“ povedala. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Viacero médií vrátane Aktualít publikovalo počas uplynulého týždňa texty o tom, že nie je vylúčené, že ak sa strane Za ľudí nepodarí presadiť zásadnú zmenu vo vláde, odídu aj ďalší členovia. Potvrdil to jeden z odídencov Tomáš Valášek. 

Remišová
Zdroj: TASR

Sloboda a Solidarita 

Bol to práve Richard Sulík, ktorý pred týždňom otvoril tému rekonštrukcie vlády, aj keď republikovú radu zvolal až po tom, čo sa dozvedel o možnom odchode strany Za ľudí z koalície. Zdôraznil, že si v žiadnom prípade neželá pád vlády, ale len výmenu niektorých jej členov. Predseda SaS tvrdí, že Igor Matovič nie je spôsobilý na to, aby viedol vládu.

„Je to náročný džob a treba mať aj osobnostné predpoklady, napríklad sa nerozhádať so všetkými,“ povedal Richard Sulík, pričom viackrát zopakoval, že trpezlivosť stratil v momente, keď ho Igor Matovič nepriamo obvinil zo smrti Jána Kuciaka. Predseda SaS opakovane deklaruje, že koaličnú krízu ani žiadosti o výmenu ministra zdravotníctva, resp. predsedu vlády nespustil nákup ruskej vakcíny. 

Domov
Zdieľať
Diskusia