Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. februára 2021, 17:44
Čas čítania 1:02
Martin Mičuda

735-koňový superšport T.50s Niki Lauda vzdáva poctu zosnulej legende F1-ky

735-koňový superšport T.50s Niki Lauda vzdáva poctu zosnulej legende F1-ky
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://gordonmurrayautomotive.com/press" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">gordonmurrayautomotive.com</a>
TECH
Uložiť Uložené

Autorom je konštruktér Gordon Murray, v ktorého monopostoch pretekal sám Niki Lauda.

Gordon Murray, slávny konštruktér monopostov F1, sa minulý rok postaral o slušný rozruch, keď na svet uviedol duchovného nástupcu legendárneho modelu McLaren F1. Jeho spoločnosť Gordon Murray Automotive totiž predstavila superšport T.50, ktorý svojimi parametrami vyráža dych. Vtedy sme však ešte nevedeli, že zďaleka nejde o jeho posledné slovo. Najnovšie sa totiž Gordon Murray hlási opäť, tentokrát s počinom T.50s Niki Lauda.

Áno, tušíš správne, vo veci je okruhový derivát minuloročného modelu, ktorý nesie meno trojnásobného majstra sveta Formuly 1. Jeho odhalenie pritom nie je náhodné, pretože práve pred pár dňami (20. 2.) sme si pripomenuli 2. výročie smrti legendy kráľovnej motoršportu.

Novinka tak vzdáva poctu slávnemu pretekárovi, ktorého monoposty kedysi konštruoval práve Gordon Murray. Ich poznávacím znakom bol ventilátor na zvyšovanie prítlaku, no a týmto riešením disponuje aj nový superšport.

Gordon Murray Automotive
Zdroj: https://gordonmurrayautomotive.com/press

V prípade modelu T.50 onen ventilátor slúži nielen na zvýšenie prítlaku (vie generovať až 1 500 kg prítlak), ale aj na jeho zníženie v momente, keď nie je potrebný. Okruhový variant s dodatkom Niki Lauda dostal upravený bodykit, prepracované zavesenie kolies či výkonnejší dvanásťvalec. 4-litrový atmosférický agregát V12 disponuje výkonom 711 koní, vo vyšších rýchlostiach však vďaka prívodu vzduchu cez otvor na streche ponúkne až 541 kW / 735 koní a 485 Nm.

Odporúčané
Slávny McLaren F1 spoznal duchovného nástupcu. Má V12 bez turba, 3 miesta a stojí vyše 3 milióny € Slávny McLaren F1 spoznal duchovného nástupcu. Má V12 bez turba, 3 miesta a stojí vyše 3 milióny € 7. augusta 2020, 13:28

Aj napriek tomu, že tieto čísla sú fantastické, zďaleka nejde o ten najšokujúcejší údaj. Výtvor T.50s Niki Lauda totiž váži len 852 kilogramov! 6-stupňová automatická prevodovka ponúkne dva režimy nastavenia – dlhé prevody na rýchle okruhy (maximálka 322 km/h) a krátke prevody na technickejších tratiach (274 km/h).

Nemenej zaujímavá je následne aj cena – každý kúsok z obmedzenej série 25 exemplárov stojí minimálne 3,1 milóna libier, teda v prepočte vyše 3,6 milióna €. Prvé kusy sa k zákazníkom dostanú v roku 2023.

Gordon Murray AutomotiveGordon Murray AutomotiveGordon Murray AutomotiveGordon Murray Automotive
Zobraziť galériu
(11)
Domov
Zdieľať
Diskusia